NOVE OPTUŽBE IZRAELA: U Gazi ima goriva, ali Hamas ga radije koristi za vojsku nego za bolnice

Tanjug

26. 10. 2023. u 09:46

IZRAELSKA vojska je danas osporila tvrdnju Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) da će gorivo uskoro nestati u Pojasu Gaze, što preti da izazove humanitarnu katastrofu.

НОВЕ ОПТУЖБЕ ИЗРАЕЛА: У Гази има горива, али Хамас га радије користи за војску него за болнице

Foto: Tanjug/AP

- Koliko ja znam, još uvek ima struje u Pojasu Gaze. I ovaj izveštaj je pomalo upitan - rekao je portparol vojske potpukovnik Džonatan Konrikus komentarišući izveštaj UNVRA od 16. oktobra, prenosi Rojters.

On je dodao da su agenciju UN informisali o tome odakle Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze, nabavlja kako dizel gorivo, tako i druge vrste, i da je sve to unutar palestinske enklave.

- Ima dovoljno goriva za mnogo dana, da bolnice i pumpe za vodu rade. Samo su prioriteti drugačiji. Hamas više voli da sve gorivo usmeri za svoje vojne potrebe, ostavljajući civile bez njega - dodao je portparol izraelske vojske.

Bolnice u Gazi primaju samo hitne slučajeve zbog straha da bi zalihe goriva mogle nestati u narednim satima, navode UN.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije ranije je izjavio za Bi-Bi-Si da bolnice koje rade pod okriljem UN koriste generatore "na minimalnom nivou samo za operacije u slučajevima životno ugroženih pacijenata".

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024