RAZGOVARALI ERDOGAN I PUTIN: Zapad doveo do humanitarne krize u Gazi koja je bez presedana

Novosti online

24. 10. 2023. u 16:20

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštila je administracija turskog predsednika.

РАЗГОВАРАЛИ ЕРДОГАН И ПУТИН: Запад довео до хуманитарне кризе у Гази која је без преседана

Foto: EPA

- Tokom razgovora, lideri dve zemlje razgovarali su o eskalaciji sukoba između Izraela i Palestine, kao i o humanitarnoj krizi u regionu - navodi se u saopštenju.

Erdogan je istakao da je ćutanje Zapada dovelo do humanitarne krize bez presedana u Pojasu Gaze, preneo je Sputnjik.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)