MINISTAR ODBRANE SAD ZABRINUT: Postoji povećan rizik od napada na američke snage na Bliskom istoku

Tanjug

22. 10. 2023. u 16:44

SAD smatraju da postoji mogućnost za eskalaciju i da postoji povećan rizik od napada na američke snage i državljane na Bliskom istoku, izjavio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

МИНИСТАР ОДБРАНЕ САД ЗАБРИНУТ: Постоји повећан ризик од напада на америчке снаге на Блиском истоку

Foto: AP

Ostin je u vezi sa tim, u intervjuu za Ej-Bi-Si (ABC), podsetio na nedavne napade dronovima na američke snage u Iraku i Siriji.

- Radimo ono što je neophodno da osiguramo da naše snage budu spremne i sposobne da odgovore - rekao je Ostin.

Prema njegovim rečima, dodatno raspoređivanje američkih snaga na Bliskom istoku šalje još jednu poruku onima koji bi nastojali da prošire sukob u regionu, a to je da SAD neće oklevati da preduzmu odgovarajuću akciju da se spreči širenje rata.

Ostin je istakao da su SAD trenutno fokusirane da se Izraelu obezbedi sve ono što je potrebno da se odbrani, navodeći da je gotovo svaki dan u kontaktu sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom.

Ostin je naveo da je izraelskim zvaničnicima rekao da Izrael svoje operacije treba da sprovodi u skladu sa ratnim pravom.

Ostin je istakao da je stav SAD sve vreme da je za palestinsko-izraelski sukob adekvatno rešenje dve države.

Ranije je saopšteno da će SAD na Bliskom istoku rasporediti bateriju protivraketnog sistema THAAD i dodatne bataljone protivvazdušnih raketnih sistema "patriot".

Ostin je takođe naredio pripreme za raspoređivanje dodatnih trupa da bi se, kako je naveo, poboljšala spremnost i sposobnost brzog reagovanja, ukoliko to bude potrebno.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)