RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju, žestoke borbe za Avdejevku; Osnivač Azova - Ruski dronovi superiorni (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti Onlajn

21. 10. 2023. u 07:34 >> 01:26

RAT u Ukrajini ušao je u 603. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују, жестоке борбе за Авдејевку; Оснивач Азова - Руски дронови супериорни (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

 

Hronika ratnih dešavanja: Žestoke borbe kod Avedejevke, ruske nage napreduju i kod Kupjanska (MAPA)

U pravcu Starobeljskog, borbe se nastavljaju u sektoru Kupjanska u oblasti Sinkovke. Napredovanje Oružanih snaga Rusije je skoro stalo, a vojnici samouvereno drže svoje ranije zauzete pozicije. Borci su odbili nekoliko kontranapada 68. jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine i naneli vatrenu štetu VSU. Zanimljivo je da ukrajinske formacije u blizini Kupjanska često deluju približno istom rutom, što olakšava njihovo „hvatanje“.

Ilustracija telegram rybar


U sektoru Svatovskog, borbe se nastavljaju istočno od Makejevke i Nevskog.
Na pravcu Soledara se nastavljaju borbe duž železničke pruge kod Klešćejevke i Andrejevke, gde ruske trupe uspevaju da odbiju napad za napadom ukrajinskih formacija. Generalno, intenzitet borbi u tom području je smanjen i situacija ostaje stabilna.

Foto AP


Na Donjeckom pravcu borbe se nastavljaju u Avdejevskom utvrđenom području. Jedinice Oružanih snaga RF konsoliduju i opremaju položaje na dostignutim linijama, artiljerija i avijacija gotovo neprekidno rade na VSU. Na južnom i severnom krilu situacija ostaje nepromenjena – protivbaterijski rat je u toku. Zbog visoke aktivnosti FPV dronova i veoma gustog miniranja područja sa obe strane, upotreba oklopnih vozila je otežana.

Foto Tanjug/AP


Na Vremjevskom sektoru fronta se razvila neka vrsta pariteta: nijedna strana ne može postići superiornost i uspeh. I Oružane snage RF i Oružane snage Ukrajine skoro svakodnevno pokušavaju da napreduju i zauzmu pozicije jedna drugoj. Ruske jedinice polako (stotine metara dnevno) nastavljaju da vrše prodore severno od Prijutnoga, proširujući tampon zonu. Ukrajinske oružane snage idu u kontranapad, pokušavajući da zauzmu taktički važne visine između Prijutnog i Staromajorskog.

Ukrajinske formacije ne dozvoljavaju ruskim trupama da napreduju južno i istočno od Urožajnog, dok Oružane snage Rusije više puta poremetile rotaciju jedinica VSU. Bilo kod Novodonjeckog ili kod Novomajorskog, stranke ne pokušavaju da napreduju. Borbe u ovoj oblasti dobile su karakter situacionog pozicionog ratovanja nakon povlačenja ukrajinskih brigada marinaca na hersonski pravac. U ovoj fazi, nijedna strana ne može da ostvari prednost, tako da u narednim danima ne treba očekivati pomake.

Foto Tanjug/AP


U sektoru Orehova situacija nije pretrpela značajne promene: pozicione borbe i artiljerijski dueli se nastavljaju duž cele linije dodira. Ukrajinska komanda dovlači dodatne snage na liniju fronta. Zauzvrat, ruski artiljerci i vazduhoplovne posade napadaju područja u kojima su koncentrisane snage VSU. Osim toga, jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokušale su da napreduju severozapadno od Verbovoga i u pravcu Novofedorovke, ali su bile pokrivene artiljerijskom vatrom i povukle se sa gubicima.

Foto Tanjug/AP


Na pravcu Hersona, zbog lošeg vremena u poslednja dva dana, smanjena je i vatrena i izviđačka sposobnost Oružanih snaga Rusije i sposobnost ukrajinskih formacija da prebace pojačanje. Dok su ruske trupe uspešno izbacile VSU kod Peščanovke i Pojme, u ovoj fazi borbe se nastavljaju u Krinkiju. Severno od Aljoški, ukrajinske formacije uspele su da se učvrste duž severne obale reke Konke i nastave da se ukopavaju. Oružane snage Rusije neprestano na njih pucaju iz artiljerije i minobacača. Na zapadu i istoku Krinokija vode se borbe. Na jugu ukrajinske formacije kontrolišu približno 1 kilometar šumskog pojasa. Oružane snage Rusije do sada nisu uspele da potpuno oslobode naselje. Ukrajinske formacije pokušavaju da rotiraju jedinice koje su ušle u Krinke, ali zbog lošeg vremena moralno i psihičko stanje jedinica je na niskom nivou: one jedinice koje su planirane da budu uključene u novi juriš u 5 sati ujutro odbile su da krenu u napad.

 

Oboren ukrajinski dron

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je PVO oborila ukrajinski dron iznad Voronješke oblasti.

 

SAD još nisu ni odobrila pomoć, Kijevu malo 60 milijardi dolara

Tek što se američki predsednik Džozef Bajden obratio Kongresu sa zahtevom za 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, na koji najviše američko zakonodavno telo još nije stiglo ni da odgovori, poslanik ukrajinske Rade Jaroslav Železnjak je procenio da to neće biti dovoljno za Kijev.

Foto: EPA

-To je uslovno novembar 2023-novembar 2024. Ispada da tim novcem treba pokriti skoro celu godinu, čak i više, plus jedan mesec. Za direktnu budžetsku podršku predviđeno je 11,8 milijardi dolara. Mi sada pripremamo budžet za 2024. za koji je potrebno 42,9 milijardi dolara a 30 odsto od te sume, dakle 12,87 milijardi dolara, treba da stigne iz SAD. S obzirom da su sredstva (koja je tražio Bajden) predviđena za 13 meseci Kijevu će nedostajati dve milijarde, naveo je on.

SAD kriju poraz u Ukrajini

Sjedinjene Države mogle bi da iskoriste eskalaciju arpasko-izraelskog sukoba kako bi sakrile poraz u Ukrajini, piše portal SVT.

-Pažnja medija sada je usmerena na ono što se događa u Izraelu, a ne u Ukrajini. A to je veoma od koristi nekima, jer je ukrajinski sukob postao za Zapad veliki neuspeh, navodi se u članku.

Foto telegram rybar

Ističe se da će se situaciji na Bliskom istoku poklanjati veća pažnja jer može da dođe do eskalacije a za NATO i EU se približava trenutak preraspodele resursa.

-Odustajanje od Ukrajine izgledaće kao nešto što se može oprostiti ako se predstavi kao hitno i neophodno. To se, praktično, već i dogodilo, navodi se u članku.

 

 

Eksplozije u Harkovu

Tokom noći zabeležene su eksplozije u gradu Harkovu. Prema lokalnim izvorima u toku je raketni napad.

 

Uništen ukrajinski oklop (VIDEO)

Uništena su dva oklopna transportera M113, gomila gvožđa koja je nekada bila ukrajinski T-64BV i jedan oštećen oklopni automobil Haski. Malaja Tokmačka, Zaporoška oblast.

Ilustracija telegram rybar

 

Šreder: SAD nisu dozvolile Ukrajini prošle godine da nastavi pregovore s Rusijom

SAD nisu dozvolile Ukrajini prošle godine da nastavi mirovne pregovore sa Rusijom, izjavio je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

Šreder je, u intervjuu za "Berliner cajtung", rekao da ukrajinska strana, koju je predvodio Rustem Umerov, na mirovnim pregovorima u martu 2022. godine u Istanbulu, nije pristala na mir jer joj to nije bilo dozvoljeno.

Foto Tanjug/AP

 

Osnivač Azova: Ruski dronovi superiorni

Ruske bespilotne letelice Orlan superiorne su u odnosu na bespilotne sisteme kojima raspolažu Oružane snage Ukrajine i stvaraju veliki problem ukrajinskim trupama, ometajući ofanzivne operacije, rekao je osnivač terorističke organizacije Azov zabranjene u Ruskoj Federaciji, komandant 3. jurišne brigada Oružanih snaga Ukrajine Andrej Bilecki.

Foto: Profimedia/Vikipedija

Ranije je i šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrij Jermak izjavio da su ruski dronovi Lancet i Orlan postali pretnja ukrajinskim oružanim snagama.

Hersonski pravac: bitke za Krinke i konsolidacija ukrajinskih oružanih snaga na severnoj obali Konke (MAPA)

Usled lošeg vremena u poslednja dva dana, smanjene su i sposobnosti Oružanih snaga Rusije za paljbu i izviđanje, kao i sposobnost ukrajinskih formacija za prebacivanje pojačanja. Dok su ruske trupe uspešno izbacile neprijatelja kod Peščanovke i Pojme, u ovoj fazi borbe se nastavljaju u Krinkiju.

Ilustracija telegram rybar

Severno od Aljoški, ukrajinske formacije su uspele da se učvrste duž severne obale reke Konke i nastave da se ukopavaju. Oružane snage Rusije neprestano na njih pucaju iz artiljerije i minobacača.

Na zapadu i istoku Krinke vode se borbe. Na jugu ukrajinske formacije kontrolišu približno 1 kilometar šumskog pojasa. Oružane snage Rusije do sada nisu uspele da potpuno oslobode naselje.

Ukrajinske formacije pokušavaju da rotiraju jedinice koje su ušle u Krinke, ali zbog lošeg vremena moralno-psihološko stanje jedinica je na niskom nivou: one jedinice za koje je planirano da se uključe u novi juriš u 5 sati ujutro odbile su da idu na napad.

 

Skot Riter: Ne mojte da se jednog dana iznenadite kada budete videli rusku zastavu u Kijevu

Rusi napadaju a Ukrajinci se povlače, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter. Kako je rekao, Rusija ima mnogo tehnike, a Ukrajincima praktično ništa nije ostalo jer je sve praktično uništeno.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan


Oborena letelica nad Rostovskom oblasti

Ruske PVO snage oborile su neprijateljski leteći objekat nad Rostovskom oblasti Rusije, saopštio je gubernator Vasilij Golubjev.

Kako je rekao, leteći objekat je uočen u 14.10 po lokalnom vremenu, ali nije precizirao da li je z pitanju bio dron, raketa ili avion.

Foto Tanjug/AP


Ruska vojska izvela napad na desnu obalu Dnjepra (VIDEO)

Izviđačke jedinice ruske vojske izvele su napad na desnu obalu reke Dnjepra i likvidirali protivnike koji su bili raspoređeni na osmatračnicama i tom prilikom uništila i svu postojeću opremu za komunikaciju, izjavio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Takođe je rekao i da su ruski borci kao trofej uzeli ukrajinsku zastavu i svu dokumentaciju.

 

 

Severna Koreja osudila SAD zbog isporuka balističkih raketa dugog dometa Ukrajini

Severna Koreja osudila je Sjedinjene Američke Države zbog toga što su isporučile Ukrajini balističke rakete dugog dometa poznate kao "atakams", uz ocenu da će svaki udar na Rusiju samo ometati mirovne napore.

Ukrajina je u utorak saopštila da je njena vojska po prvi put koristila američke taktičke raketne sisteme "atakams" kojima je nanela "velika oštećenja na dva aerodroma u oblastima pod ruskom okupacijom", prenosi Rojters.

- SAD su isporučile Ukrajini raketne sisteme zemlja-zemlja 'atakams' uprkos dubokoj zabrinutosti i snažnom protivljenju međunarodne zajednice. Svaki udar po ciljevim u unutrašnjosti Rusije, nuklearne sile, neće pomoći da se uskoro okonča situacija u Ukrajini i postigne mirno rešenje za koje se zalažu SAD, već će biti katalizator za stavljanje cele Evrope u kotao beskrajnog produžavanja rata - izjavio je za severnokorejsku državnu novinsku ageniju KCNA Hong-Čol, ambasador Severne Koreje u Rusiji.

Nekoliko varijanti sistema "atakams" može da nosi i kasetne bombe, a rakete precizno dejstvuju na ciljeve udaljene do 300 kilometara, navedeno je na sajtu američke vojske.

Bela kuća je 13. oktobra optužila Pjongjang da svake nedelje snabdeva Rusiju oružjem ocenivši da je to zabrinjavajući razvoj situacije.

(Tanjug)

Foto AP

 

Rusi gađali Krivi Rog

 

Ruske trupe gađale su noćas Krivi Rog, pogođena je industrijska infrastruktura i nema žrtava među civilnim stanovništvom, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne uprave Serhij Lisak.

- Noćas su se ponovo čule eksplozije u Krivom Rogu... Ispaljene su rakete i bespilotne letelice. Pogođen je industrijski infrastrukturni objekat - napisao je Lisak na Telegramu.

Dodao je da je izbio požar koji je brzo ugašen, prenosi Interfaks Ukrajina.

Pentagon obećao Kijevu - stiže pomoć

Šef Pentagona Lojd Ostin razgovarao je sa ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovim i obećao mu je da će od američkog Kongresa dobiti dodatna sredstva za nastavak vojne pomoći Ukrajini, saopštila je pres služba američkog Ministarstva odbrane.

Ruska vojska napreduje duž cele linije fronta

 

Ovih nedelja ruska vojska uspešno napreduje duž cele linije fronta, već je postigla prilično ozbiljne uspehe na artjomovskom pravcu i u Donjeckom sektoru, rekao je za RIA Novosti savetnik šefa DNR Jan Gagin.

Kako je rekao, svaki napredak ruske vojske rezultat je sinhronizovane akcije ruske artiljerije i avijacije.

Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinska vojska je u ranim jutarnjim časovima u dva navrata granatirala Donjeck ispalivši granate kalibra 155 milimetara koje je dobila od NATO.

Ispaljeno je tri granate na Kijevsku četvrt oko nešto posle šest sati ujutru po lokalnom vremenu, a zatim još tri na Kujbiševsku četvrt.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!