RAT U IZRAELU: Izraelska vojska presrela dron iz Libana i dejstovala na položaje Hezbolaha (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

20. 10. 2023. u 07:04 >> 00:57

SUKOB Izraela i Palestine ušao je u 14. dan. U ratu između militantne grupe Hamas i Izraela ubijeno je više od 5.000 Palestinaca i Izraelaca, među kojima je 1.524 dece i 1.000 žena.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Израелска војска пресрела дрон из Либана и дејстовала на положаје Хезболаха (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Bajden razgovarao sa Amerikankama koje je pustio Hamas

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom  sa Džudit Tai Ranan i Natali Ranan, američkim taocima koje je Hamas oslobodio ranije danas, saopštila je Bela kuća.

- Predsednik je upravo završio razgovor sa Amerikankama koje su puštene danas nakon što ih je Hamas uzeo za taoce tokom užasnog terorističkog napada na Izrael. Preneo je da će imati punu podršku američke vlade dok se oporavljaju od ovog strašnog iskušenja - navodi se u saopštenju Bele kuće.

Bela kuća je saopštila da je Bajden razgovarao i sa članovima njihove porodice.

(CNN)

 

Hamas saopštio da je u kontaktu sa posrednicima po pitanju talaca


Islamistički militantni pokret Hamas u Pojasu Gaze saopštio je danas da sarađuje sa "svim posrednicima na sprovođenju odluke pokreta o rešavanju pitanja civila pod odgovarajućim bezbednosnim uslovima",  prenosi Rojters.

Hamas je ranije danas oslobodio dva američka taoca.

Veruje se da je Hamas uzeo oko 200 talaca, uključujući strane državljane, tokom napada na Izrael koji je počeo 7. oktobra.

Izrael je ranije saopštio da neće obustaviti blokadu Gaze dok se ne oslobodi oko 200 talaca, dok "Tajms of Izrael" prenosi da ih može biti i do 250.

Pored Rusije, još najmanje pet država tvrdi da je u kontaktima sa Hamasom o oslobađanju talaca, piše "Tajms of Izrael".

 

 

Blinken o prekidu vatre

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je za prekid vatre neophodno da Hamas oslobodi sve zarobljenike.

Prema njegovim rečima, SAD smatraju da saopštenja Hamasa ne ulivaju poverenje i zato zahtevaju oslobađanje svih zarobljenika bez uslovljavanja.

Izraelska vojska presrela dron iz Libana i dejstovala na položaje Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage(IDF) saopštile su da su presrele „metu“ za koju se veruje da je dron, koja je krenula ka izraelskom vazdušnom prostoru iz Libana.

IDF kaže da objekat nije uspeo da uđe u izraelski vazdušni prostor.

Odvojeno, IDF je saopštio da je izvršio udar na više položaja Hezbolaha u južnom Libanu, prenosi di Tajms of Izrael.

Libanska vlada poziva Izrael da proglasi 48-časovni prekid vatre

Libanski ministar spoljnih poslova Abdala Bu Habib zatražio je danas od Izraela da proglasi 48-časovni prekid vatre.

„Hajde da pozovemo na prekid vatre i vidimo šta će se desiti“, rekao je ministar, prenosi Si-En-En.

Habib je izjavio za američku televiziju da je njegova zemlja veoma zabrinuta da bi se rat mogao proširiti na region. 

"Mi zaista ne želimo rat. Vlada ne želi rat. Mi razgovaramo sa različitim organizacijama. Ali to nije pod kontrolom jer sve zavisi od onoga što se događa u Gazi", rekao je libanski ministar.

Izrael likvidirao komandanta Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da su likvidirale Mahmuda Sabiha, jednog od komandanata Hamasove jedinice za razvoj strateškog naoružanja.

Bajden se zahvalio Kataru i Izraelu

Američki predsednik Džozef Bajden zahvalio Kataru i Izraelu na uloženim naporima za oslobađanje američkih talaca.

Vazdušna opasnost u više gradova zbog napada Hamasa

Militanti Hamasa u Pojasu Gaze nastavili su danas da raketama gađaju Izrael, a vazdušna opasnost proglašena je u više gradova, piše Tajms of Izrael.

Sirene su se večeras oglasile u pograničnim naseljima sa Gazom, uključujući Sderot, kao i u Aškelonu, Ašdodu i nekoliko obližnjih gradova.

Trenutno nema izveštaja o povređenima ili šteti, navodi Tajms of Izrael.

Patrijarh Porfirije izjavio saučešće povodom napada na pravoslavni hram u Gazi

Patrijarh srpski Porfirije uputio je izjavu saučešća patrijarhu Svetog grada Jerusalima i sve Palestine Teofilu III povodom napada na manastir Svetog Porfirija u Gazi, jedan od najstarijih pravoslavnih hramova u svetu.

Potvrda Izraela o puštenim taocima

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua potvrdila je da je Hamas oslobodio dvoje američkih talaca, navodeći da je reč o Džudit i Natali Ranan.

Erdogan i Al Sisi razgovarali o situaciji u Pojasu Gaze i isporuci pomoći

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi razgovarali su danas o onome što je tursko predsedništvo nazvalo "izaraelskim kršenjem ljudskih prava u Pojasu Gaze", kao i o načinima za isporuku humanitarne pomoći u tu oblast.

Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao egipatskom predsedniku da "ćutanje Zapada " o bombardovanju bolnica, škola i bogomolja pogoršava situaciju u Gazi, navodi se u saopštenju kabineta turskog predsednika.

On je dodao da je prisiljavanje Palestinaca da napuste Gazu neprihvatljivo i da će Turska nastojati da postigne mir i isporuči humanitarnu i medicinsku pomoć što je pre moguće, navodi se u saopštenju.

Egipat: Nismo odgovorni što nema kretanja između Pojasa Gaze i Egipta

Egipat ne treba kriviti za zatvaranje prelaza Rafa između Pojasa Gaze i Egipta "uprkos izraelskim ciljanim napadima i odbijanju da se otvore granice i pusti pomoć", rekao je večeras portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zejid.

On je na platformi X (Tviter) naveo da "prelaz Rafa otvoren i da Egipat nije odgovoran za to što državljani trećih zemalja ne mogu da izađu", prenosi Rojters.

Nešto ranije, generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je frustraciju kada je govorio ispred još uvek blokiranog prelaza Rafa, javlja Bi-Bi-Si.

Britanski javni servis napominje da nije jasno zašto današnji eksperimentalni konvoj pomoći od 20 kamiona nije prešao u Pojas Gaze.

Gutereš je govorio o "uslovima i ograničenjima" na koje je trebalo obratiti pažnju, ali nije precizirao detalje.

Uprkos dogovoru između Izraela i Egipta, koji je postignut posredstvom predsednika SAD Džozefa Bajdena, čini se da još uvek ima pitanja koja treba rešiti.

Izrael insistira da kamioni prevoze samo hranu, vodu i lekove i da ništa od toga ne stigne do Hamasa.

Upitan o zastoju propuštanja pomoći, visoki izraelski zvaničnik rekao je za Bi-Bi-Si da postoje "tekuća pitanja koja se rešavaju", dodajući da postoje "dobre šanse" da 20 kamiona u subotu uđe u Gazu.

UN, međutim, navodi da je to samo mali deo onoga što je potrebno.

 

Skupovi podrške Palestini

U Bejrutu i ​​Tripoliju održani su skupovi podrške Palestini

Zapad ima zahteve za Izrael

SAD i EU traže od Izraela da odloži kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze kako bi dobili na vremenu za pregovore, uz učešće Katara, o oslobađanju talaca, piše Blumberg.

Upozorenje za "Crveni polumesec"

Palestinska organizacija Crveni polumesec je saopštila da su od izraelske vojske dobili upozorenje da odmah evakuišu bolnicu El Kuds u kojoj se nalazi 400 pacijenata i 12.000 raseljenih civila.

Protest ispred Kapitola u Vašingtonu

Hiljade aktivista okupilo se ispred Kapitola u Vašingtonu zahtevajući prekid vatre u Pojasu Gaze, javlja reporter Sputnjika.

Mnogi su došli u tradicionalnoj odeći: žene u hidžabima, a muškarci sa maramama koje je svojevremeno nosio palestinski lider Jaser Arafat. Nekoliko desetina muslimana koji učestvuju na ovom protestu je počelo da se moli.

Hamas pustio dvoje talaca?

Dvoje talaca, američkih državljana, koje je oteo Hamas, navodno su pušteni, tvrdi da militantna grupa.

Hamas je rekao da su taoci pušteni iz humanitarnih razloga.

- Dva američka taoca oslobođena su iz humanitarnih razloga - rekao je portparol oružanog krila te organizacije Abu Ubaida.

Stradali članovi osoblja UN za pomoć izbeglicama

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da su dva člana osoblja ubijena u izraelskim napadima u Gazi, čime je ukupan broj poginulih radnika te agencije u protekle dve nedelje povećan na 16.

Foto: Tanjug/AP Photo/Abed Khaled, File

„Skloništa Agencije, u kojima živi preko pola miliona ljudi, pretrpana su, posebno u južnom delu Gaze“, navodi se u saopštenju.

U ponedeljak vanredna sednica Generalne skupštine UN na zahtev Rusije

Vanredna sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Palestini, na zahtev Rusije, biće održana 23. oktobra, saopštila je Misija Brazila pri UN.

„Predsedavajući Saveta bezbednosti informisan je da predsednik Generalne skupštine namerava da sazove 10. vanrednu specijalnu sednicu već u ponedeljak, 23. oktobra. To obaveštenje je usledilo nakon što su Sjedinjene Države uložile veto na nacrt rezolucije o situaciji na Bliskom istoku, uključujući palestinsko pitanje“, navodi se u saopštenju.

Pored Rusije, održavanje sednice su tražili i Nikaragva, Organizacija islamske saradnje i Liga arapskih država.

Olasilo se MSP Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije savetovalo je svojim državljanima da se uzdrže od putovanja u čitav niz zemalja Bliskog istoka.

Foto: Tanjug/AP

„Situacija na Bliskom istoku je sve napetija. Nastavljaju se napadi na izraelsku teritoriju, udari na severne i druge delove Pojasa Gaze, oružani incidenti između Libana i Izraela. Raste broj mrtvih i ranjenih. Po čitavom svetu se održavaju protesti. S tim u vezi apelujemo da državljane Rusije da se uzdrže od putovanja u region, posebno u Izrael, Liban, Jordan i palestinske teritorije“, navodi se u postu Ministarstva na Telegramu.

Preko 4.000 mrtvih u novim udarima na Pojas Gaze

U izraelskim udarima na Pojas Gaze do sada je poginulo 4.137 osoba, a više od 13.000 je ranjeno, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Na Zapadnoj obali, 81 osoba je poginula, a više od 1.400 je ranjeno.

Gutereš: Kamioni sa humanitarnom pomoći moraju što pre da uđu u Gazu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš posetio je prelaz Rafa između Gaze i Egipta i pozvao sve strane da dozvole ulazak humanitarne pomoći.

„Sa ove strane vidimo veliki broj kamiona koji prevoze vodu, gorivo, lekove, hranu“, rekao je Gutereš, koji se nalazi na egipatskoj strani prelaza.

Foto: Tanjug/AP

On je poručio da ti kamioni moraju „što je pre moguće i u najvećem mogućem broju da se pokrenu pređu na drugu stranu“, preneo je „Harec“.

Viktorov: Rusija održava kontakte sa predstavnicima palestinskog Hamasa

Rusija održava kontakte sa predstavnicima palestinskog Hamasa po pitanju oslobađanja talaca koje drži taj pokret, izjavio je ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov.

„Postoje kontakti sa predstavnicima Hamas i ti kontakti su pre svega usmereni na oslobađanje talaca sa lokacija gde se sada nalaze otkako su prvog dana terorističkog napada pripadnici Hamas oteli izraelske civile“, rekao je on u izjavi za „Izvestija“.

Prema podacima izraelske vojske, potvrđeni broj talaca je 203. Ambasador je rekao i da je u eskalaciji sukoba do sada poginulo 20 državljana Rusije.

Sirene za vazdušnu uzbunu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se na severu Izraela, na granici sa Libanom. Ubrzo potom izraelska vojska je saopštila da je uzbuna bila lažna.

Egipat: U džamiji Al-Azhar u Kairu nakon završetka molitve petkom započeo masovan protest

Nekoliko hiljada ljudi učestvuje u protestu. Demonstranti uzvikuju parole: „Jedan, dva, gde je arapska vojska?“, „Dole, dole Izrael“, „Bajden, Bajden, ti si lažov i „Amerika je terorizam“.

Nastavljene borbe na granici Izraela i Libana

Izraelska vojska artiljerijom granatira okolinu nekoliko sela u južnom Libanu.

Izraelski ministar odbrane: Tri faze rata

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da će rat protiv Hamasa biti podeljen u tri faze.

Prva faza, kako je rekao, biće „vojna kampanja kroz granatiranje, a kasnije kroz taktičke manevre, čija će svrha biti da se eliminišu operativci i uništi infrastruktura, kako bi bio uništen Hamas“.

Foto: Tanjug/AP

Posle te faze, sledi druga faza u kojoj će borbe biti manje intenzivne i u kojoj će "biti uklonjeni džepovi otpora".

Poslednja faza biće „kreiranje novog sigurnosnog režima u Pojasu Gaze, uklanjanje izraelske odgovornosti za život u Pojasu i kreiranje nove sigurnosne realnosti za građane Izraela“.

Učesnici mirovnog samita u Kairu

Na mirovnom samitu u Kairu trebalo bi da učestvuju premijerka Italije Đorđa Meloni, grčki premijer Kirijakos Micotakis, egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi, jordanski kralj Abdulah, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, katarski emir šeik Tamim bin Hamada al Tani, kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, predstavnici kraljevske kuće Kuvajta, ministri spoljnih poslova Japana, Velike Britanije i Francuske, kao o predstavnici Kipra i UAE.

Izraelska vojska tvrdi da je većina talaca živa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je živa većina talaca koje Hamas drži u Gazi.

IDF je naveo da je više od 20 talaca mlađe od 18 godina, dok je njih od 10 do 20 starije od 60 godina.

Nije poznat tačan broj talaca koje drži Hamas.

IDF je saopštio da je broj nestalih između 100 i 200 ljudi, dok je portparol Hamasovog vojnog krila, Brigada Al Kasam, rekao u video izjavi u ponedeljak da je broj talaca između 200 i 250.

Izraelci neće učestvovati na mirovnom samitu u Kairu

Izraelski političari ukazali su da neće učestvovati na mirovnom samitu u Kairu

Izraelci snajperima gađali osobe blizu granice sa Libanom

Izraelska vojska gađala je iz aviona pozicije Hezbolaha u Libanu, a snajperima „osobe koje su se približavale granici“

Lavrov Vašingtonu: Pokažite satelitske snimke napada na bolnicu u Gazi

Sjedinjene Američke Države bi mogle da dostave satelitske snimke napada na bolnicu u Pojasu Gaze, umesto što pokušavaju da njima ilustruju vojnu saradnju Rusije i Severne Koreje, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Foto: AP

- Sada, kada svi razmišljaju o tragediji u Gazi, u kojoj je napadnuta bolnica, stotine ljudi poginulo i stotine ranjeno, mogli bi se zamoliti Amerikanci za satelitske podatke, jer upravo oni tu teritoriju nadgledaju satelitima. Napad te vrste nije mogao proći neopaženo. Treba se okrenuti sebi, možda će tada u svetu biti mirnije - rekao je Lavrov.

Ruski ministar je informacije o vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Severne Koreje nazvao glasinama.

Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi je ranije rekao da su tokom protekla dva meseca iz Pjongjanga u Moskvu dostavljene hiljade kontejnera s vojnom pomoći. „Vašington post“ je potom objavio satelitske snimke koji, navodno, potvrđuju tu informaciju.

Izarael sravnio sa zemljom četvrt Al Zahra u Gazi

Izrael je u sravnio sa zemljom četvrt Al Zahra u severnom delu Gaze.

Uništeno je više od 20 višespratnica, a više od 600 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

Mirovni samit u Kairu

Više svetskih zvaničnika, uključujući i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, potvrdilo je da će učestvovati na sutrašnjem mirovnom samitu u Kairu.

Učesnici bi trebalo da razgovaraju o situaciji u Gazi i načinima za deeskalaciju konflikta.

Do sada je osam zemalja potvrdilo učešće: Bahrein, Kipar, Egipat, Nemačka, Italija, Japan, Kuvajt i Južnoafrička Republika.

Generalni sekretar UN na prelazu Rafa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš došao je na granični prelaz Rafa između Egipta i Pojasa Gaze.

On je rekao da dva miliona ljudi pati u Gazi jer nemaju hranu, vodu i gorivo.

Gutereš je rekao da su mnogi kamioni sa potrepštinama zaglavljeni na tom prelazu koji je zatvoren. Prema njegovim rečima, u kamionima je sve ono što je stanovnicima Pojasa Gaze potrebno, te da je potrebno što brže dostaviti pomoć u Gazu.

Gutereš je pozvao na hitan humanitarni prekid vatre kako bi pomoć bila dostavljena.

Greta Tunberg pozvala na prekid vatre

Poznata švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg pozvala je na hitan prekid vatre u izraelsko-palestinskom sukobu i napisala da se „solidariše sa Palestinom i Gazom“ te zatražila „pravdu i slobodu za Palestince“.

Foto: Melissa Renwick/The Canadian Press via AP

Bolnice prestale sa radom u Gazi

Sedam velikih bolnica i 21 zdravstveni centar u Pojasu Gaze prestali su da rade od početka sukoba, rekao je predstavnik palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi-

U ruševinama crkve zatrpan veliki broj ljudi

Grčki mediji, pozivajući se na arhiepiskopa tiberijadskog Aleksija, tvrde da je u pravoslavnoj crkvi Svetog Porfirija poginulo 18 ljudi, i dodaju da broj nastradalih nije konačan te da je pod ruševinama zatrpano mnogo ljudi, možda čak i 150.

Grčka novinarka Areti Afanasiju napisala je na društvenoj mreži Iks (Tviter) da je u crkvi bilo više od 400 ljudi, te da su hram pogodile četiri izraelske rakete.

Prema njenim informacijama, grčka vlada tražila je zaštitu od Izraela za tu crkvu najstariju u Gazi, koja je i obećana, ali je crkva ipak napadnuta.

UN: Humanitarna pomoć uskoro u Gazi

Predstavnici UN razgovaraju sa svim stranama u konfliktu kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stigne u Gazu što pre.

- Razgovori su odmakli da bi humanitarna operacija u Gazi počela što pre i pod pravim uslovima - kaže Jens Lerke, portparol kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih pitanja.

UN su ohrabrene izveštajima da su suprotstavljene strane blizu sporazuma o uslovima i da bi prva isporuka pomoći trebalo da krene sutra ili u sličnom roku, dodao je Lerke.

Iranski general: Neophodno preduzeti ozbiljne mere

Načelnik Generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri rekao je, u telefonskom razgovoru sa turskim ministrom odbrane Jašarom Gjulerom, da je neophodno preduzeti „ozbiljne mere“ za „sprečavanje zločina izraelskog režima“ prema civilima u Gazi i dostavljanje humanitarne pomoći.

Bageri je dodao da „opširna podrška SAD, među kojima je i dostava oružja i municije velikog kalibra, izraelskom režimu, komplikuje situaciju“ i nazvao te poteze SAD „saučesništvom u zločinima izraelskog režima“.

Emir Katara i Sunak o prevenciji nasilja

Emir Katara šeik Tamim Bin Hamada al Tani i britanski premijer Riši Sunak saglasili su se da je potrebna prevencija eskalacije nasilja širom Bliskog istoka, kao i hitno dostavljanje humanitarne pomoći Gazi.

Uhapšen portparol Hamasa

Portparol Hamasa Hasan Jusef uhapšen je tokom racija koje je Izrael sproveo širom Zapadne obale, saopštile su danas izraelske vlasti.

Izraelska vojska nastavlja pripreme za kopnene manevre

Izraelska vojska, razmeštena na granici sa Pojasom Gaze, produžava pripreme za kopnene manevre, saopštio je predstavnik izraelske armije.

Izvode se vazdušni udari po Pojasu Gaze kakvi nisu viđeni decenijama, rekao je portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari. On je dodao da se „armija priprema za sledeće faze operacije“.

Teritorije uz Pojas Gaze i dalje su zatvorena vojna zona i boravak u njima je opasan po život, navela je izraelska vojska.

UNRWA: Gaza je postala paklena rupa, ističe vreme za civile

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je danas da je Gaza u poslednjih nekoliko dana postala „paklena rupa“, kao i da ističe vreme za civile u toj oblasti.

Portparol UNRWA Džulijet Tuma je pozvala da se prestane sa opsadom Gaze jer je civilima humanitarna pomoć potrebna odmah.

- Vreme ističe. Prošle su skoro dve nedelje. Dve veoma duge nedelja UNRWA nije bila u mogućnosti da unese pomoć u Gazu - rekla je ona.

Dodala je da sat otkucava i da ne zna kada će biti otvoren granični prelaz Rafa preko kog bi trebalo da stigne humanitarna pomoć iz Egipta.

Na pitanje šta će se učiniti da humanitarna pomoć ne stigne do Hamasa, Tuma je rekla da UNRWA ima „strogu kontrolu i sisteme praćenja“.

- Mi to radimo decenijama - poručila je portparolka Agencije Ujedinjenih nacija.

Bivši direktor CIA: Izraelski ulazak u Gazu bio bi „Mogadiš na steroidima“

Vojna kopnena ofenziva Izraelskih odbrambenih snaga u Pojasu Gaze trajala bi godinama i uključivala bi užasne borbe, rekao je Dejvid Petraeus, nekadašnji direktor CIA i bivši američki general koji je bio komandant američkih snaga u Iraku i Avganistanu, prenosi Politiko.

On je rekao da bi „kopnena invazija izraelskih snaga mogla da postane „Mogadiš na steroidima“, podsećajući na krvave urbane borbe koje je američka vojska vodila 1993. godine u prestonici Somalije, posle obaranja dva helikoptera „blek hok“.

- Urbano okruženje ne može biti izazovnije, videćete bombaše samoubice, improvizovane eksplozivne naprave, biće zaseda, mina… - rekao je Petreus i dodao da mu je teško da zamisli teže okruženje za vojnu operaciju nego što je Pojas Gaze.

Pojedini Palestinci na Instagramu označeni kao „teroristi“

Kompanija Meta* objavila je izvinjenje nakon što je ubacila reč „terorista“ u opis profila nekih palestinskih korisnika Instagrama, za šta je okrivila „grešku u vezi sa automatskim prevodom“.

Problem je pogodio korisnike koji u opisu profila imaju reč „Palestinac“ napisanu na engleskom jeziku, palestinsku zastavu i reč „elhamdulilah“ napisanu na arapskom.

- Hvala bogu, palestinski teroristi se bore za svoju slobodu - glasila je rečenica nakon automatskog prevoda.

Portparol Mete je rekao da je problem rešen i da automatski prevod sada glasi samo „Hvala bogu“.

- Rešili smo problem koji je nakratko prouzrokovao neprikladne prevode sa arapskog. Iskreno se izvinjavamo zbog toga što se ovo dogodilo - rekao je portparol.

Bombardovana pravoslavna crkva

U pravoslavnoj crkvi u Pojasu Gaze, koju su bombardovale izraelske snage, bilo je na desetine porodica koje su tu našle utočište posle bekstva iz svojih domova, saopštilo je palestinsko ministarstvo informacija u Gazi

Izraelske bombe padaju svakog minuta

Izvršni direktor Egipatske banke hrane Ali Mohsen Sarhan izjavio je danas da na graničnom prelazu Rafa, gde se očekuje otvaranje humanitarnog koridora između Egipta i juga palestinske oblasti Gaze, bombe padaju svaki minut.

- Ono što nas sprečava da uđemo je izraelsko bombardovanje. Stacionirani smo na granici već osam dana i bombe padaju svakog minuta - rekao je Sarhan.

On je dodao da je izraelska vojska bombardovala „čak i pustoš u kojoj nema životinja ni ljudi“.

- Spremni smo da uđemo, ali egipatske vlasti neće da nas puste unutra, osim ako ne mogu da garantuju da nećemo odmah biti ubijeni - dodao je.

U izbegličkom kampu ubijeno 13 ljudi, uključujući petoro dece

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 13 ljudi, uključujući petoro dece, ubijeno u sukobima izraelskih snaga i Palestinaca u izbegličkom kampu Nur Šams na Zapadnoj obali.

Gađan jug Libana

Nekoliko uporišta Hezbolaha gađano je na jugu Libana, navodi izraelska vojska.

U posebnom napadu ubijen je jedan pripadnik te organizacije na jugu Libana.

Izraelska vojska gađala sinoć Gazu

Izraelska vojska pogodila je više od 100 meta tokom noći u Pojasu Gaze, a gađani su podzemni tuneli, skladišta, komandna mesta, kao i džamija u Džabaliji koja je, prema navodima izraelske vojske, „korišćena kao osmatračko mesto i mesto okupljanja pripadnika Hamasa“.

Blumberg: Uloga SAD u ratu Izrael protiv Hamasa dublja nego ikad do sad

Sjedinjene Američke Države dele cilj Izraela koji želi da uništi vojnu infrastrukturu Hamasa u Gazi, što je moguće samo uz kopnenu invaziju, međutim uticaj Vašingtona već oblikuje način na koji će taj napad biti izveden, piše Blumberg.

Tri neimenovana izraelska zvaničnika kažu da su uloga i uticaj SAD u ratu protiv Hamasa dublji i intenzivniji od bilo kojeg koji je Vašington imao u prošlosti.

Vašington je zabrinut da bi izraelska invazija mogla da privuče libanski Hezbolah koji ima podršku Irana, što bi moglo da otvori drugi front i izazove širenje sukoba koji bi uništio napore adminstracije Džozefa Bajdena da stabilizuje region sklapanjem mirovnih sporazuma između Izraela i ključnih arapskih zemalja.

- Predsednik Bajden je fokusiran na smanjenje šanse da se ovaj rat proširi na drugi front. To je njegov glavni cilj - rekao je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen.

- Bajden želi da Hamas bude poražen, ali on takođe želi da zadrži strateške saveze i mirovne sporazume između Izraela i arapskih zemalja i da ih proširi, kako bi produbio američko vođstvo na Bliskom istoku - rekao je bivši zvaničnik izraelskog ministarstva odbrane Amos Gilead.

Bivši izraelski ambasador u Vašingtonu Majk Oren rekao je da Bajden podstiče Izrael da bude oprezniji i ukoliko bude ušao u Gazu i kad odgovara na napade Hezbolaha iz Libana.

Pojedini stručnjaci smatraju da će Izrael verovatno poslati specijalizovane snage, uz podršku redovnih trupa i vazdušnu podršku, da idu od vrata do vrata kako bi eliminisale ili zarobile lidere Hamasa.

Palestinski predsednik sastaće se sa Sunakom u Egiptu

Palestinski predsednik Mahmud Abas sastaće se sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Egiptu.

Istraživanje: Većina Izraelaca traži da Netanijahu preuzme odgovornost i podržava kopnenu akciju u Gazi

Ogromna većina Izraelaca veruje da premijer Benjamin Netanijahu treba javno da prihvati odgovornost za neuspehe koji su doveli do napada palestinskog Hamasa 7. oktobra, pokazuje istraživanje javnog mnjenja lista „Maariv“.

Oko 80 odsto ispitanika kaže da bi Netanijahu trebalo da sledi primer šefova izraelske vojske i bezbednosne agencije Šin Bet, kao i ministra odbrane i finansija koji su već preuzeli odgovornost.

To uključuje 69 odsto onih koji su na prošlogodišnjim izborima glasali za Likud, Netanijahuovu stranku, dok samo osam odsto ispitanika smatra da premijer ne bi trebalo da preuzme odgovornost.

Što se tiče rata u Pojasu Gaze, 65 odsto Izraelaca podržava kopnenu ofanzivu, dok se 21 odsto protivi tome.

Pored toga, 51 odsto podržava vojnu operaciju velikih razmera na severnom frontu nakon sve većih sukoba sapripadnicima Hamasa i Hezbolaha u Libanu, dok 30 odsto želi ograničenu operaciju.

Sunak u poseti Egiptu

Premijer Velike Britanije Riši Sunak posetiće danas Egipat, gde će sa zvaničnicima razgovarati o situaciji u Izraelu i Pojasu Gaze.

Sunak se juče sastao sa izraelskim i zvaničnicima Saudijske Arabije.

Na desetine mrtvih i povređenih u bombardovanju pravoslavne crkve u Pojasu Gaze

U bombardovanju grčke pravoslavne crkve u Pojasu Gaze ima na desetine mrtvih i povređenih.

Mohamed Abu Selmija, direktor bolnice Šifa, rekao je da su desetine povređene u crkvi Svetog Porfirija, ali nije mogao da navede precizan broj poginulih, jer je mnogo ljudi zatrpano ispod ruševine.

Palestinske vlasti navele su da su crkvu pogodile izraelske snage i da nije bilo upozorenja da će biti napadnuta.

Grčka pravoslavna patrijaršija Jerusalima osudila je napad.

Otvaranje prelaza Rafa malo verovatno

Otvaranje prelaza Rafa između Egipta i Pojasa Gaze malo je verovatno, tvrdi Si-En-En. Ranije je šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus rekao da bi otvaranje moglo da se dogodi danas, kako bi neki od desetina kamiona koji nose humanitarnu pomoć, mogli da uđu u Pojas Gaze.

Pomoć Ukrajini i Izraelu - pametna investicija: Šta je Bajden poručio u obraćanju naciji

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je danas Amerikance da stanu iza Izraela i Ukrajine, dodavši da je pružanje vojne i ekonomske pomoći tim zemljama u interesu globalne stabilnosti i nacionalne bezbednosti.

Dodao je da će danas Kongresu poslati hitan budžetski zahtev za "finansiranje američkih nacionalnih bezbednosnih interesa za podršku najvažnijim partnerima, među kojima su Izrael i Ukrajina".

Pomoć Ukrajini i Izraelu, američki predsednik nazvao je „pametnom investicijom“ koja će „isplatiti dividende“ budućim generacijama.

On je naveo da svet ne može da odustane od rešenja o dve države u slučaju Izraela i Palestine.

- Koliko god da je teško, ne možemo da odustanemo od mira. Ne možemo da odustanemo od rešenja sa dve države. Izraelci i Palestinci podjednako zaslužuju da žive bezbedno, dostajstveno i u miru - zaključio je Bajden.

On je poručio da je sukob u Izraelu "tačka promene istorije" i obećao da će učiniti sve da vrati američke taoce koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Bajden je ponovio da je procena SAD da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici Al Ahli u Gazi u kojoj su stradale stotine civila, dodavši da mu se "slama srce zbog tragično izgubljenih života Palestinaca".

- Istorija nas je naučila da kada teroristi ne plaćaju cenu za svoj teror, kada diktatori ne plaćaju cenu za svoju agresiju, oni izazivaju više haosa i smrti i više razaranja - rekao je Bajden u obraćanju naciji, prenosi Njujork tajms.

On je pozvao kongresmene da reše svoje nesuglasice i da se brzo okupe kako bi prihvatili ulogu SAD u svetu.

- Američko vođstvo je ono što drži svet na okupu. Američki savezi su ono što nas, Ameriku, čuva. Američke vrednosti su ono što nas čini partnerom sa kojim druge nacije žele da sarađuju. Da sve to ugrozimo, ako odemo iz Ukrajine i akookrenemo leđa Izraelu, jednostavno ne vredi - poručio je Bajden.

Većina američkih demokrata protiv dodatne pomoći Izraelu

Istraživanje koje su sproveli Si-Bi-Es njuz i Jugov pokazuje da 53 odsto američkih demokrata smatra da SAD ne bi trebalo da šalje dodatno oružje i opremu Izraelu.

Bajdenovo upravljanje krizom ne podržava 56 odsto Amerikanaca, a među onima koji imaju između 30 i 44 godina, taj procenat je 59 odsto, te 60 odsto među ljudima između 45 i 64 godine.

Da bi Bajden morao da uradi više kako bi podstakao diplomatsko rešenje, smatra 61 odsto američkih demokrata.

Aktiviran plan za evakuaciju 

Izraelske vlasti objavile su da se aktivira plan za evakuaciju stanovnika grada Kirjat Šmona. Taj grad, u kom živi oko 22.000 stanovnika, nalazi se na severu Izraela, u blizini granice sa Libanom.

Izraelski mediji: Palestinski predsednik odbio razgovor sa Bajdenom

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas odbio je da razgovara telefonom sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom tokom posete američkog predsednika Izraelu u sredu, javila je jutros izraelska TV stanica Kan.

Pozivajući se na neimenovani palestinski izvor u Ramali, na Zapadnoj obali, gde je sedište Palestinske uprave, TV Kan je navela da su iz Bajdenove administracije pokušali da organizuju telefonski razgovor dvojice lidera, ali da je Abas odbio zahtev.

Ipak su američki i timovi Palestinske uprave ostali u kontaktu, iako je Abas veoma ljut zbog američke podrške Izraelu u ratu protiv Hamasa i takođe je otkazao očekivani sastanak s Bajdenom i arapskim liderima na nedavnom samitu u Jordanu.

Ubijan novinar, Liban optužuje Izrael

Libanska vojska saopštila je danas da je u pucnjavi u blizini izraelske granice na jugu zemlje ubijen novinar, a za ubistvo smatraju odgovornom izraelsku vojsku.

Izraelska vojska tvrdi da su njene snage gađale infrastrukturu Hezbolaha i pogodile tri osobe koje su pokušale da ispale protivtenkovske rakete na Izrael.

Što se tiče optužbi libanske vojske za ubistvo novinara, kažu da istražuju slučaj.

Hezbolah je potvrdio da je ispalio rakete na izraelske položaje u selu Manara, na šta su Izraelci odgovorili granatiranjem.

Portparol mirovnih snaga UN u Libanu (UNIFIL) Andrea Tenenti rekao je da je jedan civil ubijen u pucnjavi.

- Libanska vojska je zatražila našu pomoć za sedam ljudi koji su zaglavljeni u blizini granice tokom žestoke razmene vatre. Kontaktirali smo sa izraelskom vojskom da zamolimo da prekine vatru i tako spase pomenutih sedam ljudi. Nažalost, jedna osoba je izgubila život tokom incidenta, odnosno pucnjave koja se dogodila, dok su ostali spaseni - rekao je Tenenti.

Libanska vojska tvrdi da je reč o sedam medijskih radnika u koje su izraelski vojnici uperili mitraljeze i ubili jednu osobu, a drugu ranili.

Američka procena: U bolnici u Gazi ubijeno između 100 i 300 ljudi

Broj ubijenih u napadu na bolnicu Al Ahli u Pojasu Gaze verovatno iznosi između 100 i 300, ali ta procena se može promeniti, navodi se u izveštaju američkih obaveštajnih službi sa kojeg je skinuta oznaka poverljivosti, preneo je Rojters.

- Smatramo da Izrael nije odgovoran - navodi se u neklasifikovanom izveštaju američkih obaveštajnih službi, a prenosi Rojters.

Zvaničnici u Gazi rekli su da je najmanje 471 osoba ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na tu bolnicu, a Izrael je negirao umešanost i za eksploziju okrivio neuspelo lansiranje rakete palestinskog Islamskog džihada.

Uhapšeno 300 ljudi, troje optuženo zbog upada na Kapitol hilu

Više od 300 ljudi uhapšeno je zbog „ilegalnih demonstracija“, a tri osobe optužene su za napad na policiju, nakon što su na protestu održanom u sredu za prekid vatre između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, demonstranti upali u zgradu „Kenon haus“ na Kapitol Hilu u Vašingtonu, najstariju zgradu koja pripada kompleksu američkog Kongresa.

Na stotine demonstranata iz jevrejskih grupa, uključujući i „Jevrejski glas za mir“ i „Ako ne sada“, upale su u zgradu Kongresa, noseći transparente na kojima su pisale poruke poput „Jevreji traže prekid vatre sada“, „Neka živi Gaza“, i „Ne u moje ime“.

- Demonstracije nisu dozvoljene u zgradama Kongresa. Upozorili smo ih da prestanu sa demonstracijama, ali kada se nisu povinovali, počeli smo da ih hapsimo - objavila je policija Kapitola.

Za vreme trajanja protesta, demonstranti su pozvali Kongres da preduzme mere da se obustavi vatra između Izraela i Hamasa.

Bivši vođa Hamasa: Imamo dovoljno talaca da ih razmenimo za sve Palestince

Bivši vođa Hamasa Haled Mešal izjavio je da ta palestinska grupa drži dovoljno izraelskih vojnika za taoce da može da ih razmeni za sve palestinske zarobljenike u Izraelu.

U intervjuu za Al Arabiju, Mešal, koji, kako navodi ta TV stanica sa sedištem u Dubaiju, sada vodi Hamasovu kancelariju za dijasporu, rekao je da je Hamasov napad 7. oktobra, kojim je počeo novi talas izraelsko-palestinskog sukoba, bio proračunat potez i da je ta organizacija bila potpuno svesna njegovih posledica.

- Izrael će nas ubiti, pružili otpor ili ne - rekao je Mešal.

Egipat pozvao na proteste širom zemlje

Egipatske prodržavne partije i institucije pozvale su na proteste širom Egipta u znak podrške Palestincima i stavu predsednika Abdel Fataha el Sisija da se ne dozvoli raseljavanje stanovništva Gaze u Egipat.

Šta dosad znamo o ratu u Izraelu?

  • SAD i Nemačka poručile svojim građanima da hitno napuste Liban
  • Među taocima u Gazi 30 dece
  • Vojna baza Amerike u Siriji gađana dronovima
  • Hirurg iz bolnice u Gazi: "Lečim pacijente sirćetom"
  • Više od 300 uhapšeno na protestu u Vašingtonu
  • SAD šalje Izraelu desetine hiljada granata namenjenih Ukrajini
  • Izrael raketirao grčku pravoslavnu crkvu, najmanje dvoje mrtvih

Ursula fon der Lajen: "Postoji rizik da se sukob prelije na čitav region"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je danas da postoji ''realan rizik'' od prelivanja sukoba između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela na čitav region.

- Videli smo arapske ulice ispunjene besom širom regiona. Dakle, rizik od regionalnog prelivanja je stvaran - rekla je ona tokom obraćanja na Hadson institutu u Vašingtonu, prenosi Gardijan.

Izraelska vojska ubila borca pomorskih specijalnih snaga Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su ubistvo vojnika pomorskih specijalnih snaga palestinskog pokreta Hamas koji je učestvovao u napadu 7. oktobra.

- U noći (u sredu), izraelske vazduhoplovne i mornaričke snage ubile su Mabdaha Šaalabija, borca pomorskih specijalnih snaga Hamasa, koji je učestvovao u terorističkim napadima na Izrael sa mora - saopštio je IDF.

Napominje se da je Šaalabi pogođen dok je bio u operativnom komandnom centru Hamasa.

Podsetimo, Joav Galan, ministar odbrane Izraela, juče je najavio kopnenu ofanzivu na teritoriju Gaze koju vodi Hamas, dok je premijer te zemlje Benjamin Netanjahu grupi vojnika rekao: "Ceo Izrael je uz vas. Pobedićemo svom snagom". Američka ratna mornarica sinoć je presrela tri rakete iz Jemena, a zvanični su naveli da su ih ispalili Huti, koje podržava Iran. Izraelska vojska kasnije je gađala Hezbolah na jugu Libana kao odgovor na njihove ranije raketne napade na severni Izrael. Egipat bi danas trebalo da otvori granični prelaz Rafa kako bi prošlo 20 kamiona sa humanitarnom pomoći Gazi.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)