DAVIDOVA ZVEZDA U BERLINU: Širi se teror po Evropi

Sukob s Bliskog istoka sve više se prenosi na evropsko tlo. U Berlinu je bačen "molotovljev koktel" na sinagogu. Napad u gradskom naselju Mite dogodio se u vreme povećanja antisemtiskih incidenata u Evropi i posle eskalacije nasilja na Bliskom istoku. Jevrejska zajednica je saopštila da su na sinagogu bačene dve zapaljive naprave. Nepoznate osobe bacile su "molotovljeve koktele" sa ulice. Desetine policajaca vršile su uviđaj, a cela ulica je bila blokirana za saobraćaj.

ДАВИДОВА ЗВЕЗДА У БЕРЛИНУ: Шири се терор по Европи

FOTO: Tanjug/AP

Jevrejska organizacija u Nemačkoj je saopštila da su dve osobe umešane u ovaj incident, ali nije dala više detalja. Oglasio se i Centralni savet Jevreja u Nemačkoj saopštenjem u kome se između ostalog ističe šok zbog ovog terorističkog napada

- Reči postaju dela. Hamasova ideologija istrebljenja protiv svega jevrejskog takođe postaje delotvorna u Nemačkoj - navodi se između ostalog u ovom saopštenju.

U kompleksu zgrada jevrejske zajednice u centru Berlina nalaze se sinagoga, obdanište, škola i društveni centar. Policija je takođe saopštila da je tokom noći došlo do sukoba između muslimanskih imigranata i organa reda u gradskim četvrtima Nojkoeln i Krojcberg i kod Brandenburške kapije u kojima je povređeno nekoliko policajaca.

Policija je u Berlinu i širom Nemačke, kao i svugde u Evropi, povećala bezbednost jevrejskih institucija. I pored toga, navodi se da su izraelske zastave koje su se vijorile u znak solidarnosti ispred gradskih većnica širom zemlje skinute i spaljene, a na nekoliko zgrada u Berlinu u kojima žive Jevreji naslikana je Davidova zvezdu na vratima i zidovima.

U Rimu, policija je evakuisala jednu jevrejsku školu, posle dojave o bombi. Anonimni pozivi, o tome da je postavljena bomba, ispraznili su juče tokom dana i šest francuskih aerodroma, među kojima su i oni u Lilu, Nici, Lionu i Tuluzu. Isti alarm upaljen je i u dvorcu u Versaju, treći put za nedelju dana.

U Švedskoj, psihoza je značajna, a njeni državljani, bez obzira na to da li žive u zemlji ili u inostranstvu, žive sa stalnom dozom straha da bi mogli da budu mete islamskih terorista. Kapiten švedske fudbalske reprezentacije Viktor Lindelef je već saopštio da nije za to da se naknadno nastavi prekinuta utakmica protiv Belgije, kada je u Briselu stradalo dvoje švedskih navijača.

Istovremeno, francuske vlasti su saopštile da 179 đaka nisu poštovali minut ćutanja koji je u početkom ove sedmice održan u svim francuskim školama povodom mučkog ubistva profesora francuskog jezika i književnosti Dominika Bernara ispred liceja u Arasu.

Među njima, 68 je načinilo naročito težak gest. Protiv svih, bez obzira na stepen ometanja, pokrenut je disciplinski postupak u školama, a istovremeno je podignuto i 179 sudskih procedura.

PRETNjE I OD ĐAKA

Jedan srednjoškolac je zapretio svom profesoru, dok je drugi, na primer, poručio u vezi sa nastavnikom stradalim u terorističkom napadu da je "dobio što je tražio". Dvoje je simuliralo pucanje prstima tokom odavanja pošte. Jedan se setio Bina Ladena i veličao ga, a bilo je onih koji nisu hteli da ustanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao