"VAŠINGTON ODGOVORAN ZA PALESTINSKO-IZRAELSKU KRIZU": Moskva analizirala trenutnu situaciju na Bliskom istoku

Novosti Onlajn

16. 10. 2023. u 16:10

VAŠINGTON, na kojem je glavna odgovornost za palestinsko-izraelsku krizu, sprečava razvoj pravog rešenja za nju, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

ВАШИНГТОН ОДГОВОРАН ЗА ПАЛЕСТИНСКО-ИЗРАЕЛСКУ КРИЗУ: Москва анализирала тренутну ситуацију на Блиском истоку

Foto: Jutjub/DW News/Attitude Trending

- Sjedinjene Američke Države, koje snose glavnu odgovornost za ovu dramatičnu, tešku krizu, budući da je ova zemlja godinama pokušavala da monopolizuje rešenje i ignoriše odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN, sada sprečavaju pravo rešenje - rekao je Rjabkov na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je dodao da je pretnja da palestinsko-izraelski sukob izmakne kontroli velika.

Takođe je napomenuo da će Moskva, u saradnji sa partnerima i političkim istomišljenicima, ulagati maksimalne napore da stvori uslove da državljani Rusije napuste zonu ovog sukoba.

Prema njegovim rečima, eskalacija između Palestine i Izraela ima tendenciju da se pogorša.

Kako je naveo, operacija izraelske vojske protiv Hamasa izvodi se neselektivno i postoji rizik od kopnene operacije, odnosno, da izraelska vojska uđe u Pojas Gaze.

Rjabkov je istakao i da je Rusija podnela nacrt rezolucije o humanitarnim pitanjima Savetu bezbednosti UN zbog krize u Pojasu Gaze.

- Teritorija ove enklave (Pojasa Gaze) i tamošnji stanovnici su se faktički našli u stanju humanitarne katastrofe... Ne pruža se ni medicinska pomoć, ni druge potrebe. Sve to izaziva veliku zabrinutost u svetu. Ruska Federacija preduzima maksimalne napore na političkom planu, upravo smo o tome razgovarali, uključujući i da smo preko Saveta bezbednosti UN podneli nacrt rezolucije fokusiran na humanitarna pitanja -  zaključio je Rjabkov.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA - Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama