"UDAR HAMASA NA IZRAEL JE TERORISTIČKI NAPAD": Indija zvanično iznela svoj stav o ratu na Bliskom istoku

Tanjug

12. 10. 2023. u 17:47

INDIJA smatra da napad militanata Hamasa na Izrael predstavlja "teroristički napad", izjavio je danas portparol indijskog Ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči.

УДАР ХАМАСА НА ИЗРАЕЛ ЈЕ ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД: Индија званично изнела свој став о рату на Блиском истоку

Foto: AP

On je, istovremeno, ponovio stav Indije da podržava nezavisnost Palestine, što je prvi put da je Nju Delhi izrekao taj stav nakon napada Hamasa na Izrael u subotu, preneo je Rojters.

Bagči je na pres konferenciji rekao da se Indija uvek zalagala za obnavljanje direktnih pregovora radi uspostavljanja, kako je naveo, suverene i nezavisne države Palestina unutar bezbednih i priznatih granica, u miru sa Izraelom.

Portparol je istakao da "postoji univerzalna obaveza poštovanja međunarodnog humanitarnog prava", ali i da "postoji globalna odgovornost za borbu protiv terorističkih pretnji u svim oblicima i manifestacijama".

Indijski premijer Narendra Modi je odmah nakon napada rekao da je šokiran povodom napada Hamasa na Izrael i izrazio solidarnost sa Tel Avivom.

Modi je izrazio solidarnost sa Izraelom i tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u utorak. 

Indija je uspostavila diplomatske veze sa Izraelom tek 1992. godine, a dve zemlje su se od tada približile tome da postanu strateški partneri i Nju Delhi je mnogo manje glasno izražavao svoju podršku nezavisnoj palestinskoj državi, ističe britanska agencija.

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)