RUSI OČEKUJU PALESTINSKU DRŽAVU: Evo šta Lavrov predviđa nakon okončanja sukoba u Izraelu

Novosti Onlajn

12. 10. 2023. u 08:42

RUSIJA se nada da će se, nakon završetka goruće faze sukoba na Bliskom istoku, svi ozbiljno odnositi prema obavezi i ispunjenju rezolucije UN o stvaranju palestinske države, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici ministara inostranih poslova Zajednice nezavisnih država u Biškeku.

РУСИ ОЧЕКУЈУ ПАЛЕСТИНСКУ ДРЖАВУ: Ево шта Лавров предвиђа након окончања сукоба у Израелу

Foto:Tanjug/AP

Ministar je istakao da Izrael i Palestina treba da poštuju humanitarno pravo i da se uzdrže od neselektivne primene sile.

Prema njegovim rečima, ministri inostranih poslova ZND razmotrili su sukob Izraela i Palestine i svi se jednoglasno zalažu za prekid vatre i pregovore sukobljenih strana.

Lavrov je dodao da bi šefovi diplomatija članica ZND mogli da razmotre mogućnost usaglašavanja zajedničkog stava o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Ruske energetske nedelje ocenio da se bez rešavanja fundamentalnih političkih pitanja o formiranju palestinske države ne može regulisati situacija koja je dovela do eskalacije nasilja.

Palestinsko-izraelski sukob

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)