FRANCUSKA POZIVA "X" NA ODGOVORNOST: Rat Maska i EU - Zbog spornih vesti i sadržaja savetuju korisnicima mrežu "Bluskaj"

PRAVI mali rat započeo je između EU i društvene mreže "Iks", nekadašnjeg "Tvitera".

ФРАНЦУСКА ПОЗИВА X НА ОДГОВОРНОСТ: Рат Маска и ЕУ - Због спорних вести и садржаја саветују корисницима мрежу Блускај

Foto Tanjug/AP

Evropski komesar za digitalna pitanja, Francuz komesar Tijeri Breton uputio je pismo vlasniku Ilonu Masku optuživši ga da njegova mreža širi lažne vesti o aktuelnostima u Izraelu.

Breton je poslao optužujuće pismo Masku preko njegove sopstvene mreže.

- Posle terorističkih nazpada koje je Hamas izveo protiv Izraela, imamo podatke na osnovu kojih je vaša mreža korišćena za difuziju ilegalnih sadržaja i dezinformaciju u EU – poručio je evropski komesar koji je dobio podršku francuskih vlasti.

Reč je o mnogobrojnim viedo-zapisima koji ovih dana slobodno cirkulišu mrežom, a gde može otvoreno da se vide iživljavanje nad taocima, unakažena tela u napadu, kao i pozivi na mržnju. Optužbe na račun "Iksa" su da sve to rade svesno, da bi pojačali prisutnost i imali više pratilaca.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen pozvao je na odgovornost društvene mreže, istakavši da ne može "sve da bude dobro da bi se zaradio novac", kao što su emitovanje groznih snimaka i sadržaji mržnje.

- Ima nešto što prevazilazi novac i profit – kazao je Darmanen.

"Iks" je uposlednje vreme, zarad uštede, značajno smanjio ekipu za kontrolu sadržaja. Istovremeno, odnedavno postoji evropska regulativa koja obavezuje mreže da izdvoje sredstva za borbu protiv manipulisanja informacijama i sadržaja koji šire mržnju, pod pretnjom sankcijama. Imaju obavezu da ih u roku od 24 sata uklone.

U ponedeljak je francuskim vlastima signalizirano 700 spornih sadržaja, a u utorak 1.400, preko "iksa". Francuske vlasti istovremeno upozoravaju sve one koji na ovoj teritoriji stavljaju ovakve snimke da rizikuju i do 7 godina zatvora za propagiranje terorizma.

Mask je uzvratio da je politika njegove kuće otovrena i tgransparentna, što podržava i EU. Zatražio je i mu se dostavi spisak gde je sve prekršio zakon, da bi javnost u to imala uvid. Sve je začinio zahvalivši se, ovoga puta, na francuskom jeziku. Njegov istup vlasti ocenjuju kao argonantan, ali teško bi mogla da se zamisli zabrana "tvitera".

Breton je uzvratio Masku da je sam upoznat sa glorifikacijom nasilja na njegovoj mreži, i da je na njemu da pokaže da čini neophodno da se to zaustavi. Komesar je, čak, učinio nešto što se retko radi u svetu u kome je konkurencija svetinja, pozvavši korisnike da pređu na novu mrežu "Bluskaj" gde je, kako kaže, "nebo čistije."

BONUS VIDEO - GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!