UKRAJINSKA TAKTIKA HAMASA ZAUSTAVILA OKLOP IDF: Sovjetski RPG protiv Merkave Mk4 - Izraelski tenkovi u plamenu (VIDEO)

P. Z. S. /bulgarianmilitary.com

10. 10. 2023. u 19:00

NA 50. godišnjicu rata Jom Kipur [6. do 25. oktobra 1973.], Hamas je započeo napade na Izrael.

УКРАЈИНСКА ТАКТИКА ХАМАСА ЗАУСТАВИЛА ОКЛОП ИДФ: Совјетски РПГ против Меркаве Мк4 - Израелски тенкови у пламену (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP


Izrael je već preduzeo masovnu mobilizaciju i recipročno odgovara na napade Hamasa.

Video-snimak uništenja izraelske Merkave privlači sve veću pažnju stručnjaka iz vojne industrije. Izraelski tenk Merkava Mk4 uništen je udarom iznad glave i vatrom. Autor snimka tvrdi da je projektil bačen dronom, taktika koju smo prvi put videli da koriste ukrajinske oružane snage protiv ruskih oklopnih vozila, iz sovjetskog doba RPG-7VR, koji se zapravo i dalje proizvodi u današnjoj Rusiji.

Bar do tog trenutka, baš kao i britanski tenkovi Čelindžer, izraelska Merkava, koja je poznata po veoma dobrim performansama, imala je imidž teško uništivog.

Ovakvo mišljenje nije slučajno, jer je Merkava opremljena jednom od najboljih zaštita – sistemom aktivne zaštite Trofi [APS] (Trophi). Upravo takav video kao što je onaj koji je podeljen mogao bi da bude razlog da izraelski dizajneri ubuduće ažuriraju Trofi APS kako bi uključili RPG raketni napad odozgo, koji u principu nije namenjen za takav pravac napada.

Trofi je sofisticirani sistem aktivne zaštite [APS] razvijen isključivo za vojsku. Njegova ključna funkcija je zaštita vozila od širokog spektra pretnji kao što su protivtenkovske vođene rakete [ATGM], granate na raketni pogon [RPG], protivtenkovske rakete i visokoeksplozivna protivtenkovska [HEAT] zrna.

Mehanika sistema Trofi uključuje lansiranje minimalnog broja eksplozivno formiranih projektila. Ovi projektili neutrališu dolazeće pretnje pre nego što udare u vozilo. Nudeći dodatnu zaštitu postojećem oklopu lakih i teško oklopnih borbenih vozila, poboljšava njihove odbrambene sposobnosti.


PREKO 1.000 SISTEMA KORISTI TROFI

Sistem je proizvod Rafael Advanced Defense Systems Ltd. u Izraelu i opremljen je na preko 1.000 sistema, uključujući sve vodeće izraelske kopnene borbene platforme [Merkava Mark 3 & 4 i Namer APC], američki Abrams M1A1/2, i testiran je na oklopnim vozilima Strajker i borbenim vozilima Bredli [BFV].

Ključ za uspeh Trofeja je njegova veština u suprotstavljanju mnoštvu protivtenkovskih pretnji, zajedno sa potencijalom da brzo prati neprijateljske lokacije. Ova dvostruka funkcionalnost oprema članove posade i borbene formacije kritičnom svešću o situaciji, što posledično pomaže u održavanju preživljavanja i manevrisanja u svim vrstama borbenih scenarija.


RAKETA PG-7VR

Jednako ubedljiva je i PG-7VR, protivtenkovska raketa napunjena Tandem HEAT [High Explosive Antitank] punjenjem u obliku. On naoružava RPG operatera sposobnošću da strateško pogađa brojne ciljeve, od tenkova i lakih oklopnih vozila do armiranobetonskih i ciglenih konstrukcija, pomažući u neutralizaciji neprijateljskih snaga čak i kada su skrivene u zgradama ili tvrđavama. Ono što ovu raketu čini mudrim izborom je njena isplativost i impresivna penetraciona i destruktivna sposobnost.

Sa kalibrom od 105 mm, kada se lansira iz protivoklopnog sistema, PG-7VR je najefikasniji na udaljenosti od 200 metara. Raketa pokazuje različite mogućnosti prodora, uključujući homogeni oklop [pod ERA] na 0,6 m, ciglu na 2 m, armirani beton na 1,5 m, i trupce i zemlju na značajnih 3,7 m.


„UKRAJINSKA TAKTIKA“

Izvori sa Bliskog istoka kažu da je to drugi tenk Merkava uništen od početka napada Hamasa. Mnogi komentari na društvenim mrežama skreću pažnju upravo na „budžetsku ukrajinsku taktiku“ koja se koristi protiv izraelskih kopnenih borbenih vozila.

-Zbog toga moderne vojske Zapada moraju da mole za konsultacije sa ukrajinskom vojskom jer znaju šta je pravi rat i kako se to radi sa dronom od 15 dolara i ručnom bombom na njemu, stoji u jednom od komentara.

Međutim, možda je jedan od najefikasnijih komentara na Tviter nalogu sledeći: „To je bilo neizbežno. Ukrajinska taktika je pokazala svoju efikasnost i inspirisaće generaciju tehnogerilaca. Svaki novi MBT projekat koji nema ugrađeni ometač ili sistem aktivnog presretanja može ići pravo u kantu za smeće."


„RAKETNI RAT“ 2021

U maju 2021. tenzije su porasle dok se Izrael pripremao da pošalje kopnene trupe i oklopna vozila u Gazu, što je podstaklo međunarodne pozive na mir.

Gaza je testirala izraelski sistem protivvazdušne odbrane, Gvozdena kupola, sa baražom projektila. Raketni udari stigli su i iz Sirije i Libana. Hamas se oslanjao na svoje rakete Kasam.

Izraelski odbrambeni sistem Gvozdena kupola presreo je 90% projektila. Oni su se suprotstavili opsežnim vazdušnim napadima, oštetivši Hamasovu podzemnu mrežu u Gazi.

Do kraja sukoba, Izrael je izvestio da je ubio 120 Hamasa i preko 20 pripadnika Islamskog džihada. Ukupan broj palestinskih žrtava bio je 232, uključujući 65 maloletnika. Neizvesno je da li ovaj broj uključuje navodne smrtne slučajeve Hamasa.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)