GODINE ĆE NAM JOŠ TREBATI DA SE DOĐE DO ISTINE: Masimo Garđulo, profesor sa papinskog univerziteta gregorijana u rimu, za "Novosti"

NA otvaranju konferencije u Rimu, na kojoj će vodeći svetski istoričari analizirati nove, otkrivene dokumente o ratnom papi Piju XII, biće i drugi čovek Vatikana, državni sekretar kardinal Pjetro Parolin, kao i glavni rabin Rima Rav Rikardo di Senji.

ГОДИНЕ ЋЕ НАМ ЈОШ ТРЕБАТИ ДА СЕ ДОЂЕ ДО ИСТИНЕ: Mасимо Gарђуло, професор са папинског универзитета грегоријана у риму, за Nовости

Foto: Novosti

Dolazak Parolina, najbližeg saradnika sadašnjeg pape, pokazuje koliko Vatikan daje na značaju konferenciji i koliko papa Franja želi da se napokon sazna puna istina o kontroverznom Piju XII. - Biće to skup na kojem će se govoriti o novim saznanjima, pre svega nepristrasno i argumentovano. Ne treba odmah očekivati senzacije, jer će trebati još godine da se prouče svi dokumenti iz toga vremena - kaže za "Novosti" Masimo Garđulo, profesor sa Papinskog univerziteta Gregorijana u Rimu.

- Velika je stvar da će se na jednom mestu naći brojni istoričari koji su marljivo radili i u protekle tri godine proučavali brojne dokumente iz Vatikanskog arhiva koje je papa Franja otvorio za javnost. Realno, očekujem da će proći još dosta godina da dobijemo pravu sliku svega što je prethodilo Holokaustu i ulozi tadašnjeg pape. Ali, to je dug žrtvama i način da se oda počast njihovim porodicama - ističe Garđulo.

Na konferenciji će učestvovati zaista impresivan broj govornika, od kojih neki imaju sasvim suprotstavljene stavove o Piju XII. Tako dolazi i profesor Dejvid Kercer, dobitnik Pulicerove nagrade i autor zapažene knjige "Ratni papa", kao i Johan Iks, direktor Istorijskog arhiva Svete stolice.

U sedam sesija konferencija će se baviti najsloženijim pitanjima koji će se po mnogo čemu odraziti i na buduće odnose katolika i Jevreja, ali i pravoslavaca. Razmatraće se suočavanje pape Pija sa nacizmom i komunizmom, njegov odnos prema Holokaustu, rasnim zakonima i spasavanju Jevreja. Biće govora i o aktivnostima papinih diplomata širom sveta, pa i u odnosu na zemlje iz današnjeg regiona jugoistoka Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo