HAMAS PREUZEO ODGOVORNOST ZA JUTROŠNJI NAPAD NA IZRAEL: Jedna žena poginula, više osoba ranjeno

Tanjug

07. 10. 2023. u 07:50

HAMAS je preuzeo odgovornost za raketni napad koji je izveden jutros na južni i centralni Izrael iz Pojasa Gaze, u kome najmanje jedna raketa direktno pogodila zgradu u području Gederota, gde je poginula žena, a više osoba povređeno.

ХАМАС ПРЕУЗЕО ОДГОВОРНОСТ ЗА ЈУТРОШЊИ НАПАД НА ИЗРАЕЛ: Једна жена погинула, више особа рањено

Foto: Tanjug/AP

Kako javljaju izraelski mediji, pored raketne vatre, jutos su se i naoružani napadači infiltrirali na teritoriju južnog Izraela. Mohamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima, pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Rojters.

- Ovo je dan najveće borbe i poslednji dan okupacije - rekao je Deif i dodao da je lansirano 5.000 raketa.

Izrelska vojska je proglasila pripravnost za rat i optužila palestinski Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za ovaj napad. Vojska je saopštila da će Hamas "snositi posledice i odgovornost za događaje“. Stanovništvo u ugroženim područjima pozvano je da ostane u svojim domovima, a otvorena su skloništa širom zemlje, prenose medije. 

- Izraelska vojska objavljuje stanje pripravnosti za rat. Došlo je do široko rasprostranjene raketne vatre na izraelsku teritoriju iz Gaze, a teroristi su se infiltrirali na teritoriju Izraela kroz različite ulazne tačke. Stanovnici na jugu i u centru zemlje moraju biti u neposrednoj blizini zaštićenih područja, kao i onih na periferiji Gaze i treba da ostane u bezbednom prostoru - navodi se u saopštenju vojske.

Vojska je saopštila da načelnik štaba od jutros vrši procenu situacije i odobrava planove za nastavak operacija. Do 8 sati jutros zdravstvena služba Magen David Adom (MDA) je prijavila da je do sada zbrinula 16 ljudi širom zemlje, uključujući dvoje koji su u kritičnom stanju. Rakete su pale na više gradova i naselja, saopštila je vojska.

U Tel Avivu, prema prvim izveštajima izraelskih medija došlo je do direktnog udara u kuću. Prijavljen je direktan pogodak na zgradu u Aškelonu. U gradu se zapalilo i više desetina vozila. Kako se navodi, pored raketne vatre, naoružani napadači su se infiltrirali u južni Izrael. Izraelski mediji su izvestili da su naoružani napadači otvorili vatru na prolaznike u gradu Sderot, na jugu Izraela, a snimci koji kruže društvenim mrežama navodno pokazuju sukobe u gradu i na ulicama.

Ministar odbrane Joav Galant je na putu ka vojnom štabu u Tel Avivu zbog snažne raketne vatre iz Pojasa Gaze, saopštio je jutros njegov kabinet. Galant i izraelski premijer Benjamin Netanjahu uskoro će održati sastanke sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima, saopštile su njihovi kabineti.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)