VOJNA STUDIJA KOJA JE UZDRMALA PENTAGON: Tenk "M1 abrams" postaje neefikasan, Rusija i Kina imaju efikasne protivmere (VIDEO)

Novosti online

06. 10. 2023. u 19:30

TENKOVI "M1 abrams" američke vojske "neće biti efikasni" niti će moći da "dominiraju" na ratištima 2040-ih, posebno u kontekstu potencijalnog sukoba sa Kinom, zaključilo je državno savetodavno telo vojske SAD

ВОЈНА СТУДИЈА КОЈА ЈЕ УЗДРМАЛА ПЕНТАГОН: Тенк М1 абрамс постаје неефикасан, Русија и Кина имају ефикасне противмере (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Oni su pozvali na zamenu "abramsa" oklopnim vozilima sledeće generacije, kao i prelazak na lakše tenkove naoružane topovima većeg kalibra i hipersoničnim protivtenkovskim projektilima, i vozilima bez posade.

Vojni naučni odbor (Army Science Board), nezavisna grupa eksperata koja savetuje Ministarstvo odbrane SAD, nedavno je objavio procenu budućnosti tenka M1. Takođe ističe potrebu za jednim ili više tipova "borbenog vozila 5. generacije" (5GCV), kako bi se ispunili operativni zahtevi 2040-ih, prenosi "Drajv".

Vojska trenutno u upotrebi ima oko 2.500 tenkova "M1 abrams" i još hiljade u skladištima koji bi potencijalno mogli da budu sređeni i vraćeni u službu, ako je potrebno. Originalni M1 je ušao u službu 1980-ih i od tada su se pojavile i znatno sposobnije varijante.

Studija vojnog naučnog odbora vrlo je direktna u svojim zaključcima o budućnosti M1, navodeći: "Na osnovu naših otkrića, 'M1 abrams' neće dominirati bojnim poljem 2040. Sve prednosti M1 u mobilnosti, vatrenoj moći i zaštiti su ugrožene. Nadogradnje će poboljšati efikasnost, ali neće vratiti dominaciju... Kina i Rusija su proučile naše snage i doktrinu i primenjuju efikasne protivmere."

Studija zasniva ove nalaze na nizu različitih faktora. Autori eksplicitno ukazuju na obaveštajne podatke i lekcije naučene iz izraelskih intervencija u južnom Libanu 2006. i pojasu Gaze 2014. godine, sukoba u Nagorno-Karabahu 2020, Specijalne vojne operacije u Ukrajini i razvoju događaja unutar Oslobodilačke vojske Kine (PLA).

-Sukob u Južnom Libanu 2006. godine otkrio je nedostatke koji su doveli do promena u izraelskim odbrambenim snagama, posebno u zaštiti oklopnih vozila, navodi se u studiji. "Izraelci su poboljšali stopu preživljavanja aktivnom zaštitom (APS) protiv protivtenkovskih vođenih projektila (AGTM), kako bi zadržali sposobnost da se približe i unište neprijatelja kroz manevar i vatru uz zaštitu. U operaciji u Gazi 2014, izraelske snage nisu izbile nijedan tenk", navodi se u izveštaju.

Foto printskirn youtube General Dynamics

Međutim, "sukobi u Nagorno-Karabahu i Ukrajini... otkrili su ranjivost na ATGM, naoružane bespilotne letelice (UAV) i lutajuću podmuniciju, protivtenkovske mine i opasnosti od povećanja transparentnosti bojnog polja", dodaje se u izveštaju.

Termin "transparentnost" se ovde odnosi na sve sposobnije protivničke obaveštajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti (IRS) što povećava verovatnoću da Amerikanci budu otkriveni, praćeni i ciljani.

Naučni odbor vojske ističe kako obimi potencijalnih pretnji tenkovima i drugim oklopnim vozilima samo nastavljaju da rastu. Ovo uključuje sve sposobnije ATGM i drugo pešadijsko protivtenkovsko oružje i bespilotne letelice. Pored toga, potencijalni protivnici, posebno konkurenti iz blizine, poput Kine, sve više su u stanju da integrišu "efekte iz vazduha, mora, svemira, sajber i operacija elektromagnetnog spektra" kako bi podržali napore na terenu.

-Na bojnom polju 2040. će verovatno doći do značajnog povećanja upotrebe robotike za borbu; veštačke inteligencije koja uključuje lokaciju cilja i identifikaciju i kretanje platforme; sajber napade na objekte za komandu i kontrolu; sistema indirektne vatre većeg dometa (i artiljerija i rakete) sa sve sposobnijom preciznom municijom koja može da pobedi sve, ocenjuje Vojni naučni odbor.

-Buduće bojno polje će staviti naglasak na kamuflažu, pokrivanje, prikrivanje, obmanu i poricanje koristeći nove tehnologije koje mogu poraziti, poremetiti, zbuniti i/ili prevariti neprijateljske senzore i sajber mogućnosti koje mogu prekinuti, zbuniti, obmanuti, pa čak i preuzet neprijateljske komandne i kontrolne sisteme i desinhronizovati sposobnosti neprijatelja, dodaje se u izveštaju odbora i zaključuje da američki "abramsi" tome nisu dorasli.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)