TURSKI PREDSEDNIK SE RAZBOLEO: Po drugi put ove godine morao da otkaže planirane posete zbog zdravstvenih problema

Novosti online

04. 10. 2023. u 19:23

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan otkazao je put u Španiju, gde je trebalo da prisustvuje sastanku Evropske političke zajednice (EPC), pošto se prehladio.

ТУРСКИ ПРЕДСЕДНИК СЕ РАЗБОЛЕО: По други пут ове године морао да откаже планиране посете због здравствених проблема

Foto: Profimedia

Erdogan je u Granadi takođe trebalo da razgovara o bilateralnim odnosima sa španskim premijerom Pedrom Sančezom. Na unutrašnjem planu, turski lider je takođe morao da otkaže sastanak svoje vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), piše "Politiko".

Ovo je drugi put ove godine da Erdogan mora da se povuče sa političkih događaja zbog bolesti. Ranije ove godine, tokom predizborne kampanje u Turskoj, 69-godišnji Erdogan otkazao je javne nastupe i političke skupove na tri dana nakon što je dobio gastroenteritis tokom TV intervjua uživo.

EPC u Granadi okuplja 47 šefova država i vlada iz zemalja članica EU, plus drugih država, uključujući Tursku, Ukrajinu i Veliku Britaniju.

Cilj samita EPC - koji prethodi neformalnom sastanku šefova država i vlada u petak - je "podsticanje političkog dijaloga i saradnje" i "jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta evropskog kontinenta".

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev odbio je da se pridruži planiranom sporednom sastanku sa liderima Jermenije, Francuske, Nemačke i Šarlom Mišelom iz EU na kojem je trebalo da razgovaraju o nedavnoj krizi u Nagorno-Karabahu, nakon što je Baku preuzeo kontrolu nad spornim regionom posle vojne intervencije prošlog meseca.

Alijev je insistirao na učešću Ankare na sastanku, koji su navodno blokirale Nemačka i Francuska. Baku je tada odbio razgovore i isključio mogućnost razgovora o sukobu sa Francuskom, prenose azerbejdžanski državni mediji.

Uprkos otkazivanju Alijeva, jermenski premijer Nikol Pašinjan prisustvovaće sastanku u Španiji u četvrtak bez obzira na to, saopštila je jermenska vlada, a preneo Rojters.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)