NEMAČKA UZ MIGRANTE PONOVO OSVAJA EVROPU? Italija u šoku i uz brojne žestoke reakcije osuđuje odluku Olafa Šolca

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

28. 09. 2023. u 21:48

NEMAČKI šamar Italiji.

НЕМАЧКА УЗ МИГРАНТЕ ПОНОВО ОСВАЈА ЕВРОПУ? Италија у шоку и уз бројне жестоке реакције осуђује одлуку Олафа Шолца

Foto: Profimedia

Tako bi ukratko mogla da se opiše odluka Olafa Šolca da Nemačka finansira nevladine organizacije koje će pomagati na moru i kopnu ilegalnim migrantima da se iskrcaju na italijanske obale, a u tome će im pomagati i brod “Humaniti1“ sa nemačkom zastavom.

Urgentno je usledila reakcija italijanske Vlade. U sredu uveče donet je Dekret od 13 tačaka, odnosno mera sa kojima će Italija da se bori protiv masovnog iskrcavanja izbeglica. Tako će biti vraćen u zemlju porekla svako ko ne poseduje dokumenta. U slučaju da se izjasni da je maloletan (kako bi koristio benefite za maloletne migrante) utvrđivaće se njihova starost antropometrijski. Jer, u Italiji ima 21.000 maloletnika bez pratnje, koji su širom zemlje smešteni na ekonomskom teretu opština.

Predviđeno je da u centrima za prijem migranata može da bude smešteno i 50 posto više od predviđenih kapaciteta, sa smeštajem maloletnika između 16 i 18 godina u posebnom prostoru, samo su iz takvog pravila izuzete žene. Jedna od najvažnijih novih mera jeste brzo izbacivanje onih za koje se utvrdi da predstvaljaju opasnost po javni red i bezbednost države. U planu je i momentalno udaljavanje onih koji su već jednom bili izbačeni iz zemlje, a takođe i onih koji poseduju dozvolu boravka na duži rok a ustanovljeno da predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost.

Osobe koje su zatražile azil, a ne pojave se na zakazanom razgovoru u policiji, brisaće se iz zahteva za azil. Takvih je inače u Italiji više stotina hiljada. Nova mera je i pojačanje kontrole - još 5.000 pripadnika vojske nadgledaće tzv.osetljiva mesta, pa će h biti ukupno 12.000. Na železničkim stanicama u Milanu, Rimu i Napulju biće raspoređeno 400.

Foto: EPA

Zbog opasnosti od još većeg priliva ilegalnih migranata, ali i tragedija na moru, a posle oduke Nemačke, koja ne samo da predstavlja podršku imigrantima, već je i direktnom sukobu sa interesima Italije, premijer Đorđa Meloni uputila je protestno pismo nemačkoj Vladi. Stigao je odgovor da za pojačani priliv migranata „nema naučnih dokaza“. Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani je u četvrtak razgovarao sa resornim kolegom u Berlinu, i došlo se do zaključka da Nemačka ostaje istrajna u svojoj odluci.

Odluka Nemačke u Italiji je izazvala brojne i žestoke reakcije.

- Pre 80 godina Nemci su pokušavali vojnom najezdom da zauzmu Evropu, ali im je prošlo loše, a sada finansiraju ilegalnu invaziju kako bi destabilizovali vlade desnog centra koje im se ne dopadaju - poručio je podsekretar partije „Lige“ Andrea Kripa.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)