UPOZORENJE AMERIKE EVROPSKOJ UNIJI: Preti vam porast upotrebe sintetičke droge 50 puta jače od heroina

Novosti onlajn

27. 09. 2023. u 09:29

EVROPSKA unija mora da se pripremi na nagli porast upotrebe sintetičke droge fentanil, izjavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson reagujući na upozorenje američkog šefa diplomatije Entonija Blinkena da Evropa ili još nije otkrila problem sa sintetičkim drogama ili će joj se on uskoro dogoditi.

УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИКЕ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Прети вам пораст употребе синтетичке дроге 50 пута јаче од хероина

Foto Shutterstock

Fentanil je sintetička droga za koju se procenjuje da je 50 puta jača od heroina i uzrok je smrti desetina hiljada Amerikanaca koji umiru zbog predoziranja svake godine.

Na događaju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o zdravstvenim i bezbednosnim pretnjama sintetičkih droga, američki predsednik Džozef Bajden je pozvao saveznike da ozbiljno shvate pretnje u vezi sa fentanilom, rekla je Johansonova.

- To je problem koji imate, samo još to ne znate ili je problem koji ćete uskoro imati - rekao je Blinken Johansonovoj u razgovoru o sintetičkim drogama.

Sjedinjene Američke Države nastoje unapred da upozore svoje saveznike „kako drugi ne bi imali isti problem koji oni imaju“, izjavila je potom Johansonova u razgovoru za „Politiko“.

Ona je dodala da fentanil i druge sintetičke droge trenutno ne predstavljaju glavnu opasnost Evropskoj uniji s obzirom na to da je kanabis na kontinentu najpoznatija droga, a da je trenutno najveći rast konzumacije kokaina.

Međutim, u odnosu na SAD gde se sintetičke droge krijumčare iz država poput Meksika, Evropa ima laboratorijske kapacitete za proizvodnju sintetičkih droga, što bi moglo vrlo lako da izazove krizu, istakla je Johansonova.

- Kapaciteti za proizvodnju fentanila u Evropskoj uniji postoje, imamo ih - tvrdi ona.

To, naravno, znači da bi proizvodnja mogla da krene istog trenutka kad neko odluči da počne i zaključi da postoji potražnja.

U EU su 2021. godine ugašene 434 nedozvoljene laboratorije za proizvodnju sintetičkih droga.

Eksperti iz evropske agencije za droge upozorili su ranije ove godine da bi talibanska zabrana gajenja maka u Avganistanu mogla drastično da smanji uvoz heroina u Evropu, što bi pak moglo da dovede do porasta upotrebe sintetičkih opijata.

- Moramo biti oprezni i pripremljeni - upozorila je evropska komesarka.

- EU već radi na jačanju mandata svoje agencije za droge koja se bavi i zdravstvenim i bezbednosnim aspektima nedozvoljenih droga i daje joj mnogo više ovlašćenja i duplo više resursa - kazala je ona.

Evropski plan za borbu protiv trgovine drogom koji je najavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svom govoru o stanju Evropske unije biće usvojen krajem ove godine, potvrdila je Johansonova.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POVRATAK ASTRONAUTA: Završena je šestomesečna misija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)