RAT U UKRAJINI: Moskva optužuje SAD i Britance za napad na Sevastopolj; Rusi traže da Kanađani u parlamentu daju ostavku (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

27. 09. 2023. u 07:09 >> 00:56

RAT u Ukrajini – 581. dan. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu kaže da ruska vojska jača svoju moć modernim oružjem, formiranjem novih jedinica i poboljšavanjem obuke. Američki tenkovi su stigli u Ukrajinu, nove isporuke planiraju se narednih nedelja. Na kolegijumu u Moskvi pojavio se i komandant Crnomorske flote Viktor Sokolov, za koga Ukrajinci tvrde da je poginuo. Zemlje istočnog krila Evropske unije pozvale su Evropsku komisiju da ojača kontrolu koridora za žito iz Ukrajine i uvede sistem depozita za izvoz.

РАТ У УКРАЈИНИ: Москва оптужује САД и Британце за напад на Севастопољ; Руси траже да Канађани у парламенту дају оставку (ФОТО/ВИДЕО)

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

NEMAČKA: Odlaže se isporuka krstarećih reaketa dugog dometa Taurus Ukrajini

Nemačka odlaže isporuku krstarećih raketa dugog dometa Taurus Ukrajini zbog straha od direktne konfrontacije sa Rusijom, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na nemačke zvaničnike.

Prema njegovim rečima, Nemačka strahuje da će Taurusu biti potrebni nemački specijalisti za posao, a to bi moglo da gurne Berlin u direktnu konfrontaciju sa Moskvom. Prema pisanju lista, nemački kancelar Olaf Šolc je lično suspendovao isporuku raketa zbog ovih zabrinutosti.

Ukrajina već dugo traži od Nemačke da preda krstareće rakete Taurus, ali je Šolc do sada uzdržano odgovarao na pozive ukrajinske strane. On je više puta rekao da su svi koraci u vezi sa isporukom oružja koordinisani sa partnerima i napomenuo da prioritet Nemačke ostaje da obezbedi Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane i artiljerijsku municiju.

 

Predsedavajući iranskog parlamenta: NATO i SAD glavni uzrok sukoba u Ukrajini


Predsednik iranskog parlamenta Mohamad Baker Kalibaf izjavio je danas da je širenje NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država uzrok sukoba u Ukrajini, kao i da se SAD zapravo protive prekidu vatre.

- Iran se od samog početka zalagao za hitan završetak sukoba u Ukrajini... Ali u isto vreme, jasno smo rekli da je širenje NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država najvažniji faktor u nastanku  rata. Trenutno su SAD glavna država koja se praktično protivi prekidu rata u Ukrajini i stavlja veto na sve mehanizme koji se tiču prekida vatre i uspostavljanja mira - rekao je Kalibaf na Devetom parlamentarnom forumu BRIKS-a u Johanesburgu, u Južnoj Africi, prenosi agencija Irna.

Kalibaf je naglasio da je današnjem svetu potrebna atmosfera traženja pravde i da grupa velikih ekonomija u usponu u okviru BRIKS-a - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, mogu igrati važnu ulogu u tom pogledu.

On je ukazao na činjenicu da napredak, ekonomski rast i rešavanje međunarodnih izazova neće biti održivi bez obraćanja pažnje na moralna, kulturna, duhovna i verska, iranski zvaničnik je ocenio da  incidenti kao što je skrnavljenje Kurana dokazuju "treba da privučemo međunarodnu pažnju na uzvišena verska i ljudska učenja".

Kalibaf je istakao važnu ulogu grupe BRIKS u stvaranju nezavisne finansijske infrastrukture koja bi se usredsredila na eliminisanje monopola u bankarskim i međunarodnim finansijskim glasnicima.

 

 

Zapad našao krivca za česte kvarove isporučene tehnike

Zapad nije potrošio dovoljno vremena na obuku ukrajinskih vojnika za rukovanje zapadnom vojnom tehnikom, što čini njenu upotrebu manje efikasnom i dovodi do čestih kvarova, piše Volstrit džurnal.

Kako su saopštili ukrajinski vojnici, zapadno oružje, na primer, haubice Pancerhaubitze koje proizvodi nemački koncern Rajnmetal, često se kvari zbog njihove stalne upotrebe. Vojni analitičari su pak primetili da bi kvarovi mogli biti posledica činjenice da je „premalo vremena potrošeno na obuku ukrajinskih artiljeraca pre nego što su ih poslali na ratište“.

Američki list dodaje da je obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje haubicama trajala samo pet nedelja, dok obuka nemačkih vojnika obično traje najmanje četiri meseca.

List napominje da ukrajinske oružane snage trenutno koriste 17 tipova haubica zapadne i sovjetske proizvodnje. To uključuje približno 200 haubica M777 koje su poslale SAD, Kanada i Australija, približno 72 haubice L119 koje su poslale SAD i Velika Britanija, 38 francuskih samohodnih artiljerijskih jedinica Cezar, 30 britanskih AS-90 i približno 22 nemačke Pancerhaubitze. Oružane snage Ukrajine koriste i američke haubice M109, poljski Krab i slovačku Zuzana 2.

(Sputnjik)

 

Kijev imenovao troje novih zamenika ministra odbrane Rustema Umerova


Ukrajinska vlada imenovala je danas troje novih zamenika ministra odbrane nakon što su šestorica zvaničnika razrešena posle imenovanja novog resornog ministra Rustema Umerova ranije ovog meseca.

- Ponovno pokretanje ministarstva i sprovođenje kvalitativnih promena koje će prvo osetiti naši vojnici - naveo je Umerov na svom nalogu na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Među novim zamenicima su Jurij Džihir, zamenik ministra finansija u periodu između 2018 i 2020; Natalija Kalmikova, bivđa izvršna direktorka ukrajinskog veteranskog fonda, kao i Katerina Černohorenko, šefica ukrajinskog projekta ''Vojska dronova''.

- Glavni prioritet za nove članove tima su naši vojnici, njihov život, zdravlje i dostojanstvo. Naš najvažniji zadatak je da obezbedimo poštovanje dostojanstva vojnika u svim interakcijama sa državom - istakao je Umerov.

Umerov je imenovan za ministra odbrane pre tri nedelje, a rekao je da su među njegovim prioritetima pretvaranje ministarstva u glavnu instituciju za koordinisanje ukrajinskih odbrambenih snaga, povećanje vrednosti koja se pridaje pojedinačnim vojnicima, kao i razvoj ukrajinske vojne industrije.

 

 

Kijev pozvao MSP da odbaci ruske prigovore o navodiam o genocidu


Ukrajina je danas pozvala  Međunarodni sud pravde (MSP) da odbaci prigovore Rusije i u potpunosti sasluša tvrdnju Kijeva da je Moskva zloupotrebila međunarodno pravo rekavši da je invazija 2022. učinjena da bi se zaustavio navodni genocid.

Kijev tvrdi da Rusija zloupotrebljava međunarodno pravo govoreći da je invazija bila opravdana i da joj je cilj bio da zaustavi navodni genocid u istočnoj Ukrajini, kao i da nije bilo rizika da se genocid dogodi na tom području, gde se Ukrajina borila protiv snaga koje je podržavala Rusija od 2014, prenosi Rojters.

Prošle nedelje Rusija je pozvala MSP, takođe poznat kao Svetski sud, da odbaci slučaj, tvrdeći da su pravni argumenti Kijeva pogrešni.

Avokat koji zastupa Ukrajinu Harold Koh, rekao je da bi sud trebalo da odbaci tužbu Rusije da sud nema nadležnost, jer centralno pitanje nije genocid, već upotreba sile, nad kojom MSP nema nadležnost, prenosi Rojters.

On je istakao da bi umesto toga, sud trebalo da se fokusira na ono što je nazvao pravim problemom, odnosno da li ''moćna država može da lažno optuži svog suseda za genocid i onda da koristi nezakonitu silu da ubije svoje građane, uništi njihovu domovinu i destabilizuje globalni pravni poredak, a sve pod izgovorom sprečavanja i kažnjavanja genocida".

Rusija je do sada ignorisala preliminarnu odluku Međunarodnog suda pravde iz marta prošle godine, kojom je Moskvi naloženo da prekine vojne akcije.

 

 

NOVI ZAHTEV UKRAJINE: Kijev traži od zemalja G7 oružje za napad na fabrike u Iranu i Siriji

Kijev traži od zemalja G7 oružje za napad na fabrike u Iranu i Siriji, piše Gardijan.

List, pozivajući se na dokument koji je Ukrajina predala G7, piše da je Rusija u prethodna tri meseca izvela više od 600 napada na ukrajinske gradove dronovima koji, navodno, sadrže evropske komponente.

Kao odgovor, Kijev želi da pokrene „raketne napade na fabrike dronova u Iranu i Siriji, kao i na potencijalne proizvodne pogone u Ruskoj Federaciji“.

 

Taker Karlson objasnio po čemu se Rusija razlikuje od Ukrajine

 

Rusija je više hrišćanska zemlja od Ukrajine, gde se progoni vernici, rekao je američki novinar Taker Karlson na verskom događaju, tekst govora objavio je na društvenoj mreži Iks.

- Koja zemlja je više gostoprimljiva za hrišćane: Ukrajina ili Rusija? To je pošteno pitanje. Zašto niko ne sme to da pita? -  pita on.

Kako je primetio bivši voditelj Foks njuza, „jedna od ovih zemalja” je uz pomoć policije i vojske hapsila sveštenike i zatvarala crkve.

- I to nije bila Rusija - primetio je Karlson.

Ranije je šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao da se u Ukrajini fizički uništava pravoslavna crkva.

Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.

Foto: Jutjub/HuffPost/Columbus Ledger-Enquirer

 

Bugarski poslanici šalju pomoć

Poslanici u bugarskom parlamentu doneli su odluku da se Ukrajini isporuči dodatna vojna pomoć, koja uključuje rakete za PVO sisteme S-300, kojima je potreban remont, kao i municiju za automatsko streljačko oružje, koja bugarskoj vojsci više nije potrebna, objavilo je izdanje „Dnes“.

Odluka je doneta na zatvorenoj sednici, a juče je istu odluku doneo Komitet za odbrambena pitanja bugarskog parlamenta.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

  • Ruska vojska je tokom prethodnog dana odbila 10 napada Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, a protivnik je izgubio gotovo 390 vojnika;
  • Oružane snage Rusije uništile su u Hersonskoj oblasti diverzantsko-izviđačku grupu ukrajinske vojske;
  • Oružane snage Rusije uništile su skladište municije ukrajinske vojske na području naselja Zarja u DNR;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su na južnodonjeckom pravcu više od 150 vojnika i 2 oklopna vozila;
  • Avijacija i artiljerija zapadne grupe snaga Oružanih snaga Rusije uništila je artiljerijski sistem M777 i 2 haubice „msta-b“;
  • Ruska PVO je tokom prethodnog dana presrela 8 projektila „hajmars“, uništila 19 ukrajinskih dronova;
  • Zapadna grupa snaga Oružanih snaga Rusije uništila je ljudstvo i tehniku tri mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;
  • Oružane snage Ukrajine su tokom prethodnog dana na kupjanskom pravcu izgubile gotovo 15 vojnika;
  • Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu, a neprijatelj je izgubio gotovo 55 vojnika;
  • Oružane snage Rusije likvidirale su na zaporoškom pravcu više od 60 vojnika Oružanih snaga Ukrajine,Oružane snage Rusije uništile su komandno-osmatrački punkt jedinica 4. Brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR i Zaporoškoj oblasti.

Švajcarska ne dozvoljava da njihova roba završi u Ukrajini

Nemačkoj će biti teško da nastavi da kupuje oružje od Švajcarske ukoliko u toj državi ostane na snazi zabrana predaje kupljenog naoružanja trećim zemljama, izjavio je nemački ambasador u Švajcarskoj Mihael Fliger u intervjuu švajcarskoj televiziji.

Ambasador je izrazio žaljenje što Bern ne dozvoljava da se tehnika koja je kupljena od njega preda Ukrajini i izrazio nadu da vlasti te države mogu uneti odgovarajuće izmene u svoje zakone.

Istovremeno, on je istakao da je zadovoljan odlukom parlamenta Švajcarske o povlačenju iz eksploatacije 25 tenkova „leopard 2“ radi naknadne prodaje Nemačkoj.

Moskva: U napadu na Sevastopolj Kijevu pomagali SAD i Britanija

Nedavni napad Kijeva na Sevastopolj realizovan je u tesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim stručnjacima, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Na udaru se 22. septembra ponovo našao Sevastopolj i pri tome nema ni najmanje sumnje da je napad ranije isplaniran uz pomoć zapadnih obaveštajnih sredstava, satelitske opreme NATO, obaveštajnih aviona i da je realizovan u tesnoj koordinaciji sa američkim i britanskim specijalnim službama - rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Podsetimo, Kijev je prošlog petka izveo raketni napad na Sevastopolj.

Sistemi PVO oborili su pet projektila. U raketnom napadu oštećena je zgrada štaba Crnomorske flote, a jedan vojnik je nestao, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Deo oborene rakete koji je pao u centru grada uklonjen je uz mere predostrožnosti i uništen na poligonu.

Komandant Crnomorske flote: Svi postavljeni zadaci uspešno se realizuju

Crnomorska flota uspešno realizuje sve postavljene zadatke, rekao je za TV „Zvezda“ komandant flote, admiral Viktor Sokolov.

- Crnomorska flota ispunjava zadatke koje joj je postavila komanda, pouzdano, uspešno. Uspešno zadatke realizuju i nadvodne snage i podmornice, pomorska avijacija i obalske snage. I sami znate da se o podvizima pripadnika naše pomorske pešadije neprekidno izveštava na televiziji - rekao je on.

Podsetimo, ukrajinske snage su prošle nedelje izvele raketni napad na Sevastopolj, a ruska PVO je tada oborila pet raketa. U napadu je oštećeno istorijsko zdanje u kojem se nalazi štab flote, a jedan vojnik se vodi kao nestao.

Ukrajinska komanda je na Telegramu posle napada objavila da je navodno poginulo 34 oficira, među njima i Sokolov.

Komandant Crnomorske flote je, međutim, juče prisustvovao kolegijumu Ministarstva odbrane u Moskvi.

Ministarstvo je objavilo i video-snimak sa kolegijuma na kojem se vidi admiral.

Rusi napredovali u Harkovu

Ruske snage su u poslednje vreme značajno napredovale i utvrdile se na položajima koje su ranije u Harkovskoj oblasti držale snage Kijeva, rekao je šef administracije te oblasti Vitalij Gančev za "Rusija 24".

On je dodao da protivnik dovlači snove rezervne snage i pruža žestok otpor.

- Imaju velike gubitke - rekao je Gančev i dodao da su glavni položaji, strateški važni za dalje napredovanje pod kontrolom ruskih snaga.

Gubernator Hersona pozvao pozvao na ostavku kanadske parlamentarce

Gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo pozvao je sve koji su u parlamentu Kanade aplaudirali ukrajinskom nacisti i veteranu SS divizije Jaroslavu Hunki da daju ostavke.

- Evo, premijer Kanade, Džastin Trudo, sakrio se od odgovornosti iza leđa predsednika Donjeg doma parlamenta Entonija Rote. On bi takođe trebalo da podnese ostavku, kao i svi, koji su aplaudirali u sali parlamenta. Posebno njegova zamenica Kristi Friland, koja je naslednica banderovaca i na čiju inicijativu je zapravo i organizovan ovaj nacistički cirkus. Još bolje bi bilo da im bude suđeno zbog toga - napisao je Saldo na svom Telegram kanalu.

"Dnjepar" uništio haubicu M777 u Hersonu

Pripadnici grupe „Dnjepar“ uništili su na hersonskom delu fronta ukrajinsku haubicu M777 američke proizvodnje i minobacač kalibra 120 milimetara, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Određen američki budžet za sredstva Ukrajini

Američki Senat predložio je da usaglasi izdvajanje sredstava za Ukrajinu u umanjenom obimu, u iznosu od 4,5 milijardi dolara preko Pentagona i 1,65 milijardi dolara preko Stejt departmenta do 17. novembra, proizlazi iz nacrta privremenog budžeta koji je objavio portak „Pančboul“.

U slučaju da se usvoji kompletan budžet ovaj predlog bi prestao da funkcioniše.

Podsetimo, prethodno je gotovo 30 kongresmena republikanaca u pismu, čiju je kopiju dobio „Vol strit džurnal“, obavestilo Belu kuću da odbijaju zahtev za izdvajanje 24 milijarde dolara za potrebe Kijeva.

Krajem avgusta Bela kuća tražila je od Kongresa sredstva koja bi pokrila potrebe federalne Vlade u toku usaglašavanja kompletnog budžeta za 2024. finansijsku godinu.

Ukrajinski borci se predali

Grupa ukrajinskih boraca u pravcu Svatovo-Kremena predali su se ruskim snagama. Oni su se prethodno oglasili preko specijalnog otvorenog radio kanala. Predali su i sanduke sa municijom, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Šolc i Berbokova izviždani zbog pomoći Ukrajini

Tokom jednog predizbornog skupa nemački kancelar Olaf Šolc i ministar spoljnih poslova Analena Berbok su izviždani zbog pomoći Ukrajine, piše "Špigl".

Kako se navodi u članku, bez obzira što Šolc i Berbok predstavljaju različite stranke - on Socijaldemokratsku partiju a ona Zelene - Nemci su ih dočekali sa podjednakim nezadovoljstvom.

- Uvrede, uzvici 'uaa' i zviždanje, ne baš prijatan doček za kancelara Šolca u centru Nirnberga - navodi se u članku.

Uništeno 200 ciljeva u Krasnolimansku

Pripadnici PVO jedinice su primenom sistema "tor M1" uspešno do sada uništili više od 200 ciljeva na krasnolimanskom delu fronta. Oni su na tom delu fronta osam meseci.

Rusi izveli uspešan juriš

Jedinice grupe "Jug" uspešno su odbacile ukrajinske vojnike sa više položaja u južnodonjeckom pravcu. Ruske snage izvele su uspešan juriš, a pre toga je delovala artiljerija.

Ukrajinci ne mogu ni makac u Zaporožju

Prva linija odbrane u Zaporoškoj oblasti nesavladiva je za ukrajinske snage bez obzira na njihove stalne pokušaje da je probiju, pri čemu trpe katastrofalne gubitke, rekao je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Kako je naveo, protivnik je juče pokušao da izvede novi napad, paleći minska polja, ali ruske jedinice su sprečile u tome primenjujući protivtenkovski raketni sistem "kornet" i rakete "grad", rekao je za Sputnjik jedan od boraca dobrovoljačkog odreda "Bars" koji je deo brigade "Carski vukovi".

Ruska artiljerija sprečila rotaciju ukrajinskih snaga

Ruska artiljerija sprečila je rotaciju ukrajinskih snaga u kupjanskom pravcu kod mesta Sinkovka, rekao je načelnik pres-centra grupe "Zapad" Sergej Zibinski.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)