RAT U UKRAJINI: Rusi uništili proizvodnju raketa u Ukrajini; Uništeno 12 skladišta municije VSU (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

26. 09. 2023. u 07:24 >> 00:36

RAT u Ukrajini – 580. dan. Ukrajina tvrdi da je u napadu na Sevastopolj poginuo komandant ruske Crnomorske flote Viktor Sokolov. Moskva je uputila protest Bugarskoj zbog proterivanja ruskih sveštenika. Bivši ukrajinski nacista dobio je ovacije kanadskog parlamenta tokom posete Zelenskog, usledilo je izvinjenje predsednika kanadskog Donjeg doma Entonija Rota. Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da bi Poljska mogla da obezbedi Ukrajini starije oružje iz svog arsenala nakon što ga zameni za moderno.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси уништили производњу ракета у Украјини; Уништено 12 складишта муниције ВСУ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Bugarska opozicija traži ostavku ministra odbrane nakon predloga da se Kijevu isporuče rakete

 

Bugarski socijalisti zatražili su ostavku ministra odbrane Todora Tagareva zbog odluke da isporuči Ukrajini rakete za sistem S-300.

Nakon što je danas parlamentarna komisija za odbranu većinom glasova podržala predlog da se Kijevu pošalju „neispravne rakete S-300“, Tagarev je rekao da takva isporuka neće oslabiti borbene sposobnosti Bugarske. To je izazvalo burnu reakciju opozicije.

- Jedino što možete da uradite je da dođete u ovu salu nakon što ste prvo podneli ostavku. Opasni ste za nacionalnu bezbednost Bugarske. Šta govori više o vama od činjenice da posežete za poslednjim protivvazduhoplovnim raketnim sistemima u Bugarskoj? Jeste li ministar odbrane Bugarske ili Ukrajine? - upitao je poslanik iz stranke BSP Borislav Gucanov.

Negodovanje je izrazio i Nikolaj Drenčev iz stranke „Preporod“.

- Tu ideju su vam dali u Ministarstvu odbrane, odnosno ministar odbrane neke druge zemlje, a ne Bugarske. I odmah ste izvršili nalog (strane) ambasade - rekao je poslanik.

Ranije je saopšteno da je bugarski parlament usvojio predlog zakona o slanju neispravnih raketa za S-300 Ukrajini. Autori predloga su ukazali da Bugarska nije u stanju da popravi neispravne rakete S-300, za razliku od Kijeva. Rakete se šalju besplatno.

 

Zelenski imenovao Ševčenka za spoljnopolitičkog savetnika


Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imenovao je bivšeg fudbalera Andrija Ševčenka za spoljnopolitičkog savetnika, prema predsedničkom ukazu objavljenom danas.
U ukazu nisu navedeni detalji u Ševčenkovoj ulozi, prenosi Kijev Indipendent.

Ševčenko je tokom svoje fudbalske karijere igrao za Dinamo Kijev, Milan i Čelsi.

Sa Milanom je 2003. bio šampion Evrope, a 2004. dobio je Zlatnu loptu, najprestižniju individualnu fudbalsku nagradu.

Ševčenko je bio selektor fudbalske reprezentacije svoje zemlje od 2016. do 2021. godine i trener italijanskog kluba Đenova u sezoni 2021-22.

Pod Ševčenkovim vođstvom fudbalska reprezentacija Ukrajine stigla je do četvrtfinala Evropskog prvenstva u fudbalu 2020. godine, što je njen najbolji rezultat do sada.

U maju 2022. Ševčenko je postao ambasador ukrajinske platforme za prikupljanje sredstava UNITED24.

 

Očekuje se udar VSU na Hersonskom pravcu: Formirane udarne snage za operacije na levoj obali Dnjepra (MAPA)

Dok je glavna aktivnost na Dnjepru koncentrisana u ostrvskoj zoni, gde su na ostrvu Kozacki konsolidovane taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine, jedinice ukrajinskih marinaca stižu u oblasti Herson i Nikolajev, pišu na telegram kanalu rybar.

24. i 25. septembra, druga kolona snaga 37. i 38. brigade marinaca, koje su ranije dejstvovale na sektoru Vremjevske izbočine, prošla je na zapad kroz Dnjepropetrovsk.

Tamo se kreće i 190 jedinica tehnike, uključujući 13 borbenih oklopnih vozila Kirpi, 25 borbenih oklopnih vozila Haski, 10 borbenih oklopnih vozila Mastif, 7 borbenih oklopnih vozila Hamer, jedna haubica M777 i jedan PVO sistem Stormer, kao i oko 13 hiljada ljudi (samo grupa marinaca prelazi 8 hiljada ljudi).

Ilustracija telegram rybar

Deo osoblja i guseničarske opreme već su stacionirani u oblastima Visokog, Ponjatovke i Nikoljskog i počeli su da komuniciraju sa ekipama TRO koje deluju u blizini Dnjepra.

Preostale jedinice Ratne mornarice Ukrajine za sada ostaju u drugom redu. Da bi ih pokrili od napada, raketni sistemi PVO IRIS-T opremljeni su pozicionim zonama u Krutom Jaru i Baštanki.

Ova grupa je poslata na odredište sa razlogom. Sada pokušavaju da sa snagama teritorijalne odbrane obezbede mostobran na ostrvima, dok su obučeniji i opremljeniji marinci u rezervi.

FOTO: Tanjug/AP

Naglasak na ostrvu Kozacki može ukazivati na nameru da se spusti na liniju Dnjeprjani-Nova Kahovka i nastavi kretanje ka unutrašnjosti direktno na Krim uz podršku avijacije i artiljerije, koja poslednjih dana pokušava da pogodi pozadinske ciljeve u oblasti Herson.

Međutim, čak i u pozitivnom scenariju, takav izlazak je samoubilački. Verovatnije je da će Oružane snage Ukrajine istovremeno pokušati da napadnu iz Očakova.

A ako tome dodamo redovne nalete desantnih grupa na čamcima na Krim, onda bi sadašnje prebacivanje ukrajinskih marinaca moglo biti povezano sa planiranom operacijom velikih razmera na jugu.

 

Uništen najmanje jedan ukrajinski Su-24 nosač zapadnih krstarećih raketa

Zapadni inženjeri modifikovali pet bombardera Su-24M za nosača krstarećih raketa Storm šedou/SCALP u početku za ove namene.

Ali sada je, prema nekim izveštajima, broj takvih letelica smanjen na četiri (ne bez pomoći ruskih trupa).

Foto Press-služba prezidenta Ukrainы


Nema detalja, ali ovu informaciju indirektno potvrđuje činjenica da su proteklih dana u vazduh poletela četiri Su-24M, a ne pet, kao što je to bio slučaj ranije.

 

Zelenski traži jači pritisak na Rusiju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da sankcije Rusiji nisu dovoljne da zaustave njenu "agresiju".

On je tom prilikom obećao nove ukrajinske akcije protiv "terorističke države", preneo je Rojters.

Foto AP

-Jasno vidimo koje pravce pritiska na Rusiju treba pojačati da bismo sprečili rast njenih terorističkih sposobnosti, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

 

Uništeno 12 skladišta municije VSU kod Hersona

Krstareća raketa ispaljena iz vazduha 25. septembra izvela je visokoprecizan udar na zajedničko skladište naoružanja i municije ukrajinskih oružanih snaga u blizini sela Kiseljevka, Hersonska oblast.

Usled pogotka i naknadne detonacije uništeno je 12 hangara u kojima je bilo uskladišteno više od tri hiljade tona municije različitog kalibra.

 

Holandija šalje F-16

Holandija očekuje da pošalje prve borbene avione F-16 u Ukrajinu 2024. godine, rekla je ministarka odbrane te zemlje Kajsa Olongren u intervjuu za MSNBC.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Oboren ukrajinski dron

Ruski sistemi PVO uništili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Takođe, sistemi PVO ruske vojske uništili su ukrajinski dron na prilazu Brjansku, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

U napadu nema povređenih, operativne službe su izašle na lice mesta.

Foto: arhiva

 

Rusi uništili proizvodnju raketa u Ukrajini

Sekretar saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov priznao je u intervjuu za španski list „Ej-Bi-Si“ da su ruski vojnici uništili mesto za sklapanje ukrajinskih raketa.

Kako je rekao, zbog toga je Ukrajina prebacila „određeni deo proizvodnje“ svojih raketa van zemlje.

Neptun, Foto MO. UKR

 

Demantovana kijevska propaganda: Ruski admiral živ na sastanku kod Šojgua (VIDEO)

Komandant Crnomorske flote Viktor Sokolov prisustvovao je kolegijumu ruskog Ministarstva odbrane u Moskvi. Time su demantovane ukrajinske tvrdnje da je Sokolov poginuo.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je i video na kojem se vidi Sokolov na sastanku u Moskvi.

 

Najvažnije iz novog brifinga MO Rusije: Veliki gubici VSU, uništen ukrajinski MiG-29, odbijeni napadi na svim pravcima

Ruske snage odbile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine na području mesta Verbovo u Zaporoškoj oblasti;

Zapadna grupa Oružanih snaga Rusije izbacila je iz stroja gotovo 50 ukrajinskih vojnika i samohodnu artiljerijsku haubicu „gvozdika“ u pravcu Kupjanska;

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su ukrajinski avion MiG-29 na aerodromu Kuljbakino u Nikolajevskoj oblasti;

Ilustracija telegram rybar

Oružane snage Ukrajine izgubile su u južnodonjeckom pravcu gotovo 120 vojnika;

Oružane snage Rusije likvidirale su u zaporoškom pravcu gotovo 70 ukrajinskih vojnika;

U pravcu Donjecka Oružane snage Rusije odbile su četiri napada ukrajinskih jedinica u blizini Krasnogorovke, Pervomajskog i Himika;

Gotovo 310 ukrajinskih vojnika Oružanih snaga Ukrajine ubijeno je ili ranjeno u pravcu Donjecka;

Oružane snage Rusije odbile su u kransolimanskom pravcu 3 napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na području Kuzmina i Červonoj Dibrovi, neprijatelj je izgubio više od 90 boraca;

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Rusije u Hersonskoj oblasti uništile su skladište municije 124. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine;

Oružane snage Rusije uništile su ukrajinsku stanicu za elektronsko ratovanje sa dronovima „Anklav“ u Dnjepropetrovskoj oblasti;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana presrela pet granata „hajmars, bombu „jdam“ i raketu „harm“,

PVO sredstva Rusije su u toku proteklog dana uništila 57 ukrajinskih dronova.

 

 

Bugarski poslanici pripremili predlog o predaji Ukrajini neispravnih raketa

Poslanici u bugarskom parlamentu pripremili su predlog o predaji Ukrajini neispravnih raketa za raketne sisteme S-300, saopštilo je internet izdanje „Faktor“.

Sponzori inicijative su najveće parlamentarne frakcije PP-DB (partije „Nastavljamo promene“ i „Demokratska Bugarska“) i GERB-SDS (partija „Građani za evropski razvoj Bugarske“ i Savez demokratskih snaga), koji obrazuju koalicionu vladu.

Peskov o neutralizaciji protivničkih dronova

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se sve uspešnije neutrališu protivnički dronovi koji izvode napade na civilnu infrastrukturu i minimiziraju posledice napada.

- Vidimo da se nastavlja praksa napada bespilotnim letelicama na objekte civilne infrastrukture... Sve više i više tih dronova uspevamo da neutrališemo i posledice svedemo na najmanju moguću meru - rekao je Peskov.

Rogov o kanadskim vlastima

Kanadske vlasti se prave lude, u pokušaju da se distanciraju od priče o ukrajinskom pripadniku SS divizije Jaroslavu Hunki, koji je ovacijama dočekan u parlamentu, izjavio je za Sputnjik predsednik komisije Javne palate Rusije za zaštitu suvereniteta, patriotske projekte i podršku veterana Vladimir Rogov.

- Sada su kanadske vlasti, uključujući premijera Džastina Trudoa, ustuknule, glume iznenađenje i prave se lude. Kao: ništa ne znamo, nemamo veze sa tim. Mada, mi odlično razumemo da u slučaju da bi, da je samo bilo prilike, Trudo i Zelenski uzvratili fašistički pozdrav tom nedotučenom nacisti - ocenio je Rogov.

Prema njegovim rečima, ispostavilo se da je Kanada država u kojoj su našli utočište i u kojoj su poštovani fašistički zločinci.

Norvežani šalju 92 miliona dolara

Norveške vlasti su donele odluku o izdvajanju više od 92 miliona dolara na ime humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine do početka zime, saopštila je vlada.

Švajcarci povlače 25 "leoparda"

Oba doma švajcarskog parlamenta odobrila su povlačenje iz upotrebe 25 tenkova „leopard 2“ radi dalje prodaje Nemačkoj, saopštilo je izdanje „Svisinfo“, dodavši da će naredne korake doneti Vlada te republike.

Takozvani mali dom parlamenta Švajcarske doneo je odluku sa 25 glasova „za“, 15 glasova „protiv“ i tri „uzdržana“. Veliki dom švajcarskog parlamenta usvojio je odluku o povlačenju tenkova iz eksploatacije u junu.

U Berlinu ističu da tenkove neće slati u Ukrajinu.

Danilov priznao: Rusi uništili mesto za sklapanje ukrajinskih raketa

Sekretar saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov priznao je u intervjuu španskom izdanju ABC da su ruski vojnici uništili mesto za sklapanje ukrajinskih raketa.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 23. septembra da su ruske Oružane snage tokom nedelju dana izvele 12 napada na vojne objekte Ukrajine, nanevši ozbiljnu štetu snabdevanju i borbenim mogućnostima ukrajinskih snaga.

Dodatne snage u Krasnolimansku

Ukrajinska vojska je koncentrisala dodatne snage u krasnolimanskom pravcu, stigla su najmanje tri bataljona i može se očekivati eskalacija situacije, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

On je dodao da su ruske snage ojačale pozicije na severnom krilu kod Artjomovska i da napreduju u pravcu Orehovo-Vasiljevke.

Takođe, ruske snage su ojačale položaje u avdejevskom i marijinskom pravcu u poslednja 24 sata. Uništeno je nekoliko uporišta protivnika.

Podrška Ukrajini je skupa

Podrška Ukrajinu i ulazak u NATO skupo koštaju Finsku, rekao je ministar odbrane te zemlje Jan Kusela.

- Članstvo u NATO je skupo, podrška Ukrajini je skupa i kraj se ne nazire - naveo je on.

Danilov: Kijev neće primenjivati američke rakete "ATACMS"

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov tvrdi da Kijev neće primenjivati američke rakete "ATACMS" za napade na teritorije koje Kijev smatra ruskim. Kako je rekao, takav dogovor je postignut sa zapadnim partnerima.

Vašington još nije doneo konačnu odluku o slanju ovih raketa u Ukrajinu, a američki mediji pišu da je predsednik Džozef Bajden obećao ukrajinskom predsedniku manju partiju ovih raketa sa ograničenim dometom.

Maročko: Ukrajina prebacila raketne sisteme

Ukrajinska vojska prebacila je modernizovane raketne sisteme "grad" na donjecki deo fronta, rekao je vojni ekspert, potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

Mask o obraćanju ukrajinskog naciste

Američki biznismen i vlasnik mreže „Eks“ Ilon Mask prokomentarisao je izjavu kanadskog premijera Džastina Trudoa o tome da je obraćanje ukrajinskog naciste u parlamentu te zemlje – ruska propaganda.

- Ne bih nikoga da šokiram, ali postoji šansa da to sve nije ruska dezinformacija - rekao je on.

Bela kuća: Imamo sredstava za vojnu pomoć Kijevu za još nekoliko nedelja

Sjedinjene Američke Države imaju sredstava za vojne isporuke Ukrajini za još nekoliko nedelja, dalja pomoć može biti pod dovedena u pitanje bez odluke Kongresa o dodatnim izdvajanjima, izjavio je koordinator strateških komunikacija u Savetu nacionalne bezbednosti pri Beloj Kući Džon Kirbi.

On je u intervjuu Si-En-En-u pozvao zakonodavce da požure sa izdvajanjem 24 milijarde dolara, dok se na frontu, prema njegovim tvrdnjama, zadržavaju povoljni uslovi za kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

Kirbi je dodao da se na isporuke oružja Ukrajini negativno može odraziti i „šatdaun“, obustava aktivnosti federalne vlade jer Kongres nije odobrio kompletan budžet za 2024. finansijsku godinu ili kratkoročni. Takva situacija je moguća već 1. oktobra.

- Kad dođe zima, obema vojskama biće otežano manevrisanje, dejstvovanje. Zato mi želimo da ih snabdemo (Oružane snage Ukrajine) svim neophodnim, dok se na kopnu zadržavaju povoljni uslovi - smatra Kirbi.

Istovremeno, on je potvrdio da je u Ukrajinu stigla prva partija američkih tenkova „abrams“, a nove isporuke ovih vozila planirane su narednih nedelja.

Ranije je gotovo 30 kongresmena republikanaca u pismu, čiju je kopiju dobio „Vol strit džurnal“, obavestilo Belu kuću da odbijaju zahtev za izdvajanje 24 milijarde dolara za potrebe Kijeva.

Krajem avgusta Bela kuća tražila je od Kongresa sredstva koja bi pokrila potrebe federalne Vlade u toku usaglašavanja kompletnog budžeta za 2024. finansijsku godinu.

Kratkoročni budžet je osmišljen da spreči obustavu rada Vlade zbog iscrpljivanja sredstava. Takozvani „šatdaun“ moguć je već 1. oktobra, kada u SAD počinje nova finansijska godina. Privremeni budžet treba da bude usvojen do 30 septembra.

Blumberg je, pozivajući se na izvor, objavio da su pregovarači republikanaca i demokrata u senatu blizu dogovora i da bi američka Vlada mogla da nastavi rad nakon 1. oktobra bez „šatdauna“ na 4-6 nedelja. Istovremeno, nije jasno da li će taj dogovor uključiti hitnu pomoć u slučaju prirodnih katastrofa ili pomoć Ukrajini.

Takođe, kongresmenka Mardžori Tejlor Grin izjavila je ranije da će glasati protiv usvajanja kratkoročnog ili dugoročnog budžeta sve dok on bude podrazumevao sredstva za Ukrajinu.

Jačanje sankcionog pritiska mogu da uspore neslaganje u EU

Glavni faktor koji utiče na to da se antiruske sankcije uvode u EU sporijim tempom od očekivanog su neslaganja između država-članica a ne umor, smatra v.d. stalnog predstavnika Rusije pri EU Kiril Logvinov.

- Jačanje sankcionog pritiska mogu pre da uspore sve veća neslaganja koja već postoje ili će se pojaviti u Briselu i među državama-članica, a ne umor - rekao je za Sputnjik Logvinov i dodao da su glavni razlozi za ta neslaganja ogromna finansijska davanja i snabdevanje Kijeva oružjem, kao i nesposobnost da se pod pritiskom tih i drugih okolnosti nađu konsolidovani odgovori na aktuelne izazove i pretnje.

On je još dodao da odbijanje Slovačke, Mađarske i Poljske da poštuju odluku EK po pitanju uvoza ukrajinskog žita može da pokrene lančanu reakciju među drugim članicama koje ne žele da realizuju odluke koje im ne idu na ruku.

Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost jutros je objavljena u Nikolajevskoj, Čerkaskoj, Vinickoj, Kirovogradskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Ukrajinski dron bacio eksplozivnu napravu

Ukrajinski dron bacio je eksplozivnu napravu na trafostanicu u Kurskoj oblasti, bez struje je ostalo sedam naselja, a ranjenih nema, saopštio je gubernator te oblasti.

U Belgorodskoj oblasti petoro povređeno

Petoro civila je povređeno usled vatre koju su na selo Urazovo i grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti otvorile ukrajinske snage. Posle ukazane medicinske pomoći oni su pušteni kućama, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

SAD i NATO trostruko uvećali broj letova u zoni Krima

Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz NATO su od početka godine trostruko uvećali broj letova u zoni Krima - sa sedam na 21 nedeljno, proizlazi iz podataka portala "Flajtradar24".

U nedelji 18-24. septembra američki obaveštajni avioni i strateške letelice, kao i avioni saveznika u NATO izvršili su 21 let oko Krima.

Konkretno, iznad istočne obale Rumunije leteli su američki avioni "posejdon" i "eris", britanski "rivet džoint" i "sentri" sa bazom u Luksemburgu.

Iznad srednjeg i istočnog dela Crnog mora leteli su američki avioni "blek hok".

Najveći broj letova izveli su avioni SAD.

Poređenja radi, početkom godine i na proleće realizovan je jedan let dnevno u proseku, u nedelji 16-22. januara sedam, a 15-21. maja - pet.

Uništeno uporište Ukrajinaca

Ruska vojska je uništila uporište ukrajinskih jedinica u južnodonjeckom pravcu i likvidirala tri obaveštajne grupe, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe "Istok" Oleg Čehov.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici