POTČINJENOST PAŠINJANA ZAPADU RUŠI ODNOSE SA RUSIJOM? Moskvi se ne sviđa politika koju vodi Jermenija

Novosti Onlajn

25. 09. 2023. u 19:11

VLASTI Jermenije prave ogromnu grešku time što namerno pokušavaju da unište višestruke i vekovne veze između Jerevana i Moskve i da od svoje zemlje naprave taoca geopolitičkih igara Zapada, navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju povodom situacije u Nagorno-Karabahu.

ПОТЧИЊЕНОСТ ПАШИЊАНА ЗАПАДУ РУШИ ОДНОСЕ СА РУСИЈОМ? Москви се не свиђа политика коју води Јерменија

Foto: EPA

- Uvereni smo da je ogromna većina jermenskog stanovništva toga svesna - ističe se u saopštenju.

Neodgovoran pristup jermenskog premijera je i izazvao razumljivo nezadovoljstvo dela jermenskog društva, koje se odražava u protestima, za koje se navodi da ih je navodno inspirisala Rusija. Kako ističe rusko MSP, te optužbe nemaju veze sa realnošću.

- Šef jermenske vlade treba da bude svestan da se Moskva ne bavi takvim stvarima – za razliku od Zapada, koji je prilično vešt u organizovanju obojenih revolucija. Međutim, nekom čudnom koincidencijom nije primetio da jermenske vlasti progone demonstrante - poručuju iz MSP.

Pritom, u jermenskim medijima su se, očigledno na podsticaj vlasti, razbuktale prave antiruske bahanalije, i to baš u vreme kada američki ambasador održava bliske kontakte sa aktuelnom vladom, primećuje ruska strana.

Pojedine izjave premijera Republike Jermenije Nikola Pašinjana sadrže neprihvatljive napade na Rusiju i ne mogu a da ne izazovu neprijatnost, ističe se. Pašinjan, kako se dalje navodi, pokušava da se oslobodi odgovornosti za neuspehe u unutrašnjoj i spoljnoj politici, prebacujući krivicu na Moskvu.

- Najnovije maksime jermenskog premijera potvrđuju naše ranije zaključke da su procesi, inspirisani sa Zapada i podstaknuti zvaničnim Jerevanom, destruktivni za zemlju i naše savezničke odnose, nisu epizodne, već sistemske prirode - navodi se u saopštenju.

Pašinjan je zapravo otvoreno priznao da se sve ovo vreme republika namerno pripremala za okretanje od Rusije.

- Njihovi koraci, osmišljeni da postave novi – zapadni pravac razvoja Jermenije – neubedljivo su opravdani navodnim greškama Ruske Federacije i ODKB. Pritom se zaboravlja da naše države imaju u velikoj meri slične interese u pitanjima bezbednosti i razvoja, dok su SAD i druge zemlje NATO postavile za cilj, ne samo da nanesu stratešku štetu Rusiji, već i da destabilizuju naš zajednički evroazijski prostor - poručuju iz ministarstva.

Rusija je uvek bila verna svojim savezničkim obavezama, poštovala jermensku državnost i nikada nije stavljala republiku pred izbor, "sa nama ili protiv nas". Moskva je pružala i pruža veliku pomoć bratskoj Jermeniji u oblastima bezbednosti, ekonomije i kulture, navodi se.

U jesen 2020. godine je naporima Ruske Federacije i lično predsednika Vladimira Putina sprečen potpuni poraz Jermenije.

- Nesebična aktivnost ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu, neretko i po cenu sopstvenog života, direktna je potvrda stalne posvećenosti Rusije ispunjavanju svoje izuzetno teške misije u interesu postizanja mira između Azerbejdžana i Jermena o kojima je Pašinjan odlučio da ćuti - napominje se u saopštenju.

Međutim, jermenski premijer umesto da u regionalnim poslovima poštuje dogovor lidera tri zemlje iz novembra 2020. godine i da pitanje statusa Nagorno-Karabaha prepusti budućim generacijama – podlegao je savetima Zapada.

Pašinjan je u Pragu i Briselu odlučio da prizna suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno-Karabahom i time iz temelja izmeni uslove pod kojima je potpisana trilateralna izjava od 9. novembra 2020. godine, kao i poziciju ruskog mirovnog kontingenta, ukazuje ruska strana.

Takođe, "zbog kratkovidosti jermenskog rukovodstva" nije sproveden u delo niz sporazuma u ​​oblasti jačanja bezbednosti Jermenije, jer Pašinjan nije potpisao odluku o kojoj su se već dogovorili svi ministri spoljnih poslova šest zemalja - slanje posmatračke misije ODKB u regione republike koji se graniče sa Azerbejdžanom.

Zbog nedoslednog stava jermenskog rukovodstva, koje trči za Zapadom i okreće leđa trilateralnim sporazumima sa Rusijom i Azerbejdžanom, izgubljeno je dragoceno vreme tokom kojeg je mogao da se napravi značajan napredak u mirovnim pregovorima, definisanju granice i deblokadi regionalnih komunikacija, što bi za Jermeniju postalo dodatni bezbednosni faktor.

- Ni danas ne vidimo snažan interes zvaničnog Jerevana da pomogne u rešavanju gorućih problema u Nagorno-Karabahu – govorimo o stvaranju povoljnih uslova za poštovanje primirja, poboljšanju humanitarne situacije i uspostavljanju održivog dijaloga između Bakua i Stepanakerta - ukazuju u ruskom MSP.

BONUS VIDEO: POD OKRILjEM NOĆI - Azerbejdžan i Jermenija počeli razmenu zarobljenika

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu