ISTANBULSKI SPORAZUMI NA STOLU: Gutereš sprema Lavrovu nove predloge

Novosti Onlajn

21. 09. 2023. u 17:25

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaće se u četvrtak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom kako bi razgovarali, između ostalog, o problemu implementacije Istanbulskih sporazuma, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

ИСТАНБУЛСКИ СПОРАЗУМИ НА СТОЛУ: Гутереш спрема Лаврову нове предлоге

FOTO: Tanjug/AP

- Juče je održan trilateralni sastanak sa zamenikom generalnog sekretara UN Martinom Grifitsom i (šefom UNCTAD-a) Rebekom Grinspan, koji je bio posvećen situaciji sa primenom Istanbulskih sporazuma. Danas će naš ministar imati sastanak sa generalnim sekretarom UN, gde o ovom pitanju će se takođe razgovarati - rekao je Veršinjin novinarima.

Odgovarajući na zahtev da prokomentariše medijske izveštaje da Turska i UN navodno pripremaju nove predloge Moskvi o „Crnomorskoj inicijativi“, Veršinjin je naveo da se o tim „pitanjima razgovara“.

- Oni se delimično ogledaju u pismima razmenjenim između generalnog sekretara UN i ruskog ministra spoljnih poslova. Naš stav o ovom pitanju je poznat - rekao je on.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula; Ruska Federacija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Ruski predsednik Vladimir Putin je primetio da uslovi sporazuma u ​​vezi sa Rusijom nisu ispunjeni, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja. Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u sopstvene države, a da glavni cilj dogovora – snabdevanje siromašnim zemljama, uključujući i afričke – nikada nije ostvaren.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

(RIA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)