PREDSEDNIK BRAZILA PODRŽAO ASANŽA: Ne kažnjavati novinare zbog širenja informacija

Novosti onlajn

19. 09. 2023. u 20:38

OD SUŠTINSKE je važnosti da se sačuva sloboda štampe, kaže brazilski lider.

ПРЕДСЕДНИК БРАЗИЛА ПОДРЖАО АСАНЖА: Не кажњавати новинаре због ширења информација

Foto: Tanjug

Brazil smatra da je neophodno sačuvati slobodu govora, a novinari poput Džulijana Asanža ne bi trebalo da budu kažnjavani za širenje informacija, izjavio je predsednik ove države Luiz Inasio Lula da Silva.

- Od suštinske je važnosti da se sačuva sloboda štampe. Novinari poput Džulijana Asanža ne bi trebalo da budu kažnjavani zato što obaveštavaju javnost na transparentan i zakonit način. Ono protiv čega se borimo su dezinformacije i sajber kriminal - poručio je brazilski lider na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Džulijan Asanž se, inače, nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu još od 2019. godine. Period od 2012. do 2019. godine proveo je u ekvadorskoj ambasadi, nakon što su američke vlasti raspisale poternicu za njim zbog objavljivanja baze podataka poverljivih dokumenata u kojima su, između ostalog, otkriveni američki ratni zločini počinjeni u Iraku i Avganistanu. 

On je 12. aprila 2019. godine uhapšen u Londonu po američkom nalogu, a nalazi se u britanskom zatvoru visoke bezbednosti koji se obično koristi za teroriste i članove organizovanih kriminalnih grupa. On se suočava sa ekstradicijom u SAD i kaznom do 175 godina u američkom zatvoru maksimalnog obezbeđenja.

Većina lidera Latinske Amerike pozvala je da Asanž bude pušten iz britanskog zatvora visoke bezbednosti u kojem se nalazi od 2019. Asanžu je u početku azil dao bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea.

(RT)

BONUS VIDEO:

KAKO JE ASANŽ POKRENUO LAVINU: Pre 15 godina nastao je Vikiliks

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama