ŠTA ĆE BAJDEN PREDLOŽITI U GS UN? Kako će biti dočekani predlozi o reformama koje će izneti SAD

Novosti Onlajn

18. 09. 2023. u 08:34

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden će u svom govoru na 78. zasedanju Generalne skupštine UN potvrditi želju Vašingtona da proširi Savet bezbednosti, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi u intervjuu za Dejli Telegraf.

ШТА ЋЕ БАЈДЕН ПРЕДЛОЖИТИ У ГС УН? Како ће бити дочекани предлози о реформама које ће изнети САД

Džo Bajden, Foto AP

- Vreme je da pogledamo arhitekturu Saveta bezbednosti. Mislimo da ona mora da bude inkluzivnija i sveobuhvatnija - rekao je on.

Kirbi je napomenuo da će Bajden ove nedelje u svom govoru podržati proširenje Saveta bezbednosti UN.

Trenutno Savet bezbednosti UN ima pet stalnih članica: Rusiju, Veliku Britaniju, Kinu, SAD i Francusku. Svaka od ovih zemalja ima pravo veta. Deset članica Saveta, izabranih po geografskoj osnovi, imaju status nestalnih članova.

Predstavnici američke administracije su više puta govorili o potrebi reforme Saveta bezbednosti UN. Konkretno, Bajden je tokom svog govora prošle godine na 77. zasedanju Generalne skupštine UN rekao da Vašington podržao povećanje broja stalnih i nestalnih predstavnika u Savetu bezbednosti UN, uključujući i na račun zemalja Afrike i Latinske Amerike.

SAD podržavaju davanje Indiji statusa stalne članice u Savetu bezbednosti UN. Pored toga, prema pisanju Dejli Telegrafa, SAD bi želele da vide i Nemačku i Japan u reformisanom Savetu bezbednosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da Rusija posebno ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalno članstvo u Savetu bezbednosti UN uz obavezno prisustvo neke od afričkih država.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu