OD ČEGA ZAVISI SUSRET SIJA I BAJDENA? Kineski obaveštajci otkrili šta Peking očekuje od Vašingtona

Tanjug

05. 09. 2023. u 14:54

SASTANAK predsednika Si Đinpinga sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom u San Francisku ove godine zavisi od toga da li će SAD pokazati "dovoljno iskrenosti“.

ОД ЧЕГА ЗАВИСИ СУСРЕТ СИЈА И БАЈДЕНА? Кинески обавештајци открили шта Пекинг очекује од Вашингтона

Tanjug

Ovo je objavila Kineska bezbednosna agencija.

- Da bi istinski ostvarili 'od Balija do San Franciska', SAD treba da pokažu dovoljno iskrenosti - navelo je Ministarstvo državne bezbednosti na društvenoj mreži Vičet, aludirajući na poslednji sastanak Bajdena i Sija na marginama samita G20 u indonežanskom odmaralištu Bali, u novembru prošle godine.

Kako navodi Rojters, nije jasno da li je to ministarstvo, koje je glavna kineska obaveštajna agencija, upoznato sa planovima ili ima uticaja na razmatranja diplomatskih angažmana predsednika Sija.

Bajden je u nedelju izrazio razočaranje što Si neće prisustvovati predstojećem samitu lidera G20 u Indiji, ali je dodao da će "ići da ga vidi“, ne precizirajući kad bi to moglo da se desi.

Sledeća prilika za susret dvojice predsednika, koji žele da stabilizuju problematične odnose, biće samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku u novembru.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)