MEŠTANI KRIVE LOKALNU VLAST: Pojedina sela u Grčkoj i dalje pod vodom, smeće i trupla životinja plutaju ulicama (VIDEO)

Srna

14. 09. 2023. u 12:41

VODA je i dalje na ulicama u dva sela Korda i Maratea koja se graniče sa pokrajinama Kardica i Tripkala, sedam dana nakon oluje "Danijel", a lokalne vlasti su zatražile da obližnja crpna stanica izvrši isušivanje kako bi se smanjila opasnost po ljudsko zdravlje zbog nagomilanog smeća i tela uginulih životinja, koja su sada u fazi raspada.

МЕШТАНИ КРИВЕ ЛОКАЛНУ ВЛАСТ: Поједина села у Грчкој и даље под водом, смеће и трупла животиња плутају улицама (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Prema navodima portala, crpna stanica koja sadrži tri velika rezerovara nije radila tokom prolaska oluje i, prema pojedinim izveštajima, zbog poplava je isključena struja u postrojenju.

- Iz tog razloga, projekat izgrađen radi borbe protiv poplava nije bio u funkciji kada je bio najpotrebniji, pri nailasku bujice - navodi "Ekatimerini".

Meštani sela okrivljuju lokalne vlasti i navode da je bilo poznato da se oluja približava, ali da niko nije proverio spremnost infrastrukture niti je osigurao alternativno napajanje poput agregata, uprkos tome što je postojala velika mogućnost prekida struje zbog prirodne katastrofe.

FOTO: Tanjug/AP

Crpna stanica u oblasti Klokotou jedna je od nekoliko zaštita od poplave koje su pre nekoliko godina izgrađene u tom području. Ona je izgrađena na obali reke Megas, s ciljem da se voda tokom velikih poplava prebacuje ka reci Pinejis.

Prema pojedinim izveštajima, postrojenje su pre nekoliko dana posetili stručnjaci kako bi utvrdili da li je moguće da ponovo bude operativna i njihova je procena je da je to moguće uz manje popravke.

Međutim, odluka o tome je odgođena usled nesuglasica između vlasti Kardice, Trikale i Larise, jer kada voda bude ispumpana biće u reci Pinejos i izražena je zabrinutost da bi to moglo dovesti do novih poplava u tom području.

Izvori ističu da su danas pokrenute procedure da se u crpnu stanicu prebaci agregat.

BONUS VIDEO: SMRTONOSNI TAJFUN POGODIO JUŽNU KINU: Dramatične posledice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)