SUMNJIVE "IGRE" PORODICE BAJDEN: DŽoovu funkciju koristili sin Hanter, brat DŽejms, snaja Hali

A.Vojinović

14. 09. 2023. u 07:02

U JEKU kampanje za predsedničkog kandidata demokrata na izborima 2024. godine republikanci iz Predstavničkog doma američkog Kongresa na čelu sa predsedavajućim Kevinom Makartijem pokrenuli su istragu o opozivu aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena. Iako malo ko veruje da će do opoziva američkog predsednika doći, s obzirom na to da "plavi" imaju većinu u Senatu, izvesno je da će se ovaj postupak odraziti na Bajdenovu trku za drugi mandat.

СУМЊИВЕ ИГРЕ ПОРОДИЦЕ БАЈДЕН: Џоову функцију користили син Хантер, брат Џејмс, снаја Хали

Tanjug

Republikanci Bajdena optužuju za "zaboravnost" da je učestvovao u sumnjivim poslovima koje je njegov sin Hanter, uz druge članove porodice, sklapao u inostranstvu, i to dok je Džozef bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame. Celoj priči u prilog ne ide i najavljena optužnica protiv Hantera u slučaju za nelegalno nošenje oružja i utaju poreza.

Bajden se, navodno, sastajao i sa međunarodnim kontaktima svog brata Džejmsa, tokom i posle osmogodišnjeg potpredsedničkog mandata. Takođe, republikanci tvrde i da je porodica šefa Bele kuće iz tih poslova "osvojila" pozamašnih 20 miliona dolara.

Osim njih, u afere je navodno bila uključena i bivša supruga pokojnog Bajdenovog sina Boa, Hali. Nadzorni odbor Predstavničkog doma je u martu otkrio da bankovni dosijei po pozivu pokazuju da je Hali, pre nego što je izlazila sa Hanterom, dobila novac od CEFC poduhvata - sa 35.000 dolara koje joj je poslao saradnik porodice Bajden, početkom 2017.

Bajden, koji se otkako je Makarti najavio istragu o njegovom opozivu nije oglašavao, ranije je negirao sve optužbe. Podršku dobija i od demokrata koji tvrde da su optužbe politički motivisane.

- Makarti ne bi trebalo da popusti pred ekstremnim, ultradesničarskim članovima koji prete da će zatvoriti vladu ako ne dobiju neosnovani, bez ikakvih dokaza, opoziv predsednika Bajdena. Posledice za američki narod su previše ozbiljne - rekao je portparol Bele kuće za nadzor i istrage Ijan Sams.

Lider većinskih demokrata u Senatu Čak Šumer ocenio je da je istraga o opozivu Bajdena "apsurdna".

- Amerikanci od nas žele da im poboljšamo živote, a ne da idemo u potere i lov na veštice - rekao je Šumer novinarima.

Da bi do smene aktuelnog šefa Bele kuće došlo potrebno je da odluka bude usvojena većinom glasova. U Predstavničkom domu, inače, republikanci imaju više "crvenih" stolica. Ukoliko bi opoziv prošao glasanje u Predstavničkom domu usledilo bi suđenje u Senatu gde demokrate imaju većinu od 51 prema 49 glasova. Za smenu u Senatu potrebna je dvotrećinska većina, koja se teško može u ovom slučaju očekivati.

Bajdenova popularnost je već počela da opada kod glasača, pokazale su poslednje ankete. No, i pored svih optužbi i kritika Bajden nema nameru da odustane od predsedničke kandidature.

Istorija "impičmenta"

SAMO protiv tri američka predsednika Amerike je pokrenut opoziv Endrua Džonsona 1868, Bila Klintona 1998. i Donald Trampa, 2019. i 2021. godine. Džonson i Klinton su opozvani, ali ne i osuđeni. Tramp je jedini protiv koga su dva puta pokretani "impičmenti", ali su ga oba puta kolege republikanci u Senatu oslobodili optužbe. Ričard Nikson podneo je ostavku pre izvesnog impičmenta zbog afere "Votergejt" 1974. godine i time postao jedini lider SAD prinuđen na ovaj korak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori