VERSKI LIDERI "KUJU" MIR U UKRAJINI: Dijalog je sada najpotrebniji zbog rata Moskve i Kijeva

I. Stanojević

11. 09. 2023. u 14:51

GLOBALNI centar verskog dijaloga različitih konfesija iz sveta, od minule nedelje do sutra je nemačka prestonica, Berlin. Skup, koji se održava pod motom "Mir je moguć", otvorili su nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer i njegov kolega iz Gvineje Bisao, Umaro el Mohtar Sisoko Embalo. Stožer višednevnih razgovora imama, patrijarha, kardinala, rabina i drugih duhovnih vođa, je traženje odgovora na pitanje: "Kako možemo da živimo zajedno uprkos razlikama?"

ВЕРСКИ ЛИДЕРИ КУЈУ МИР У УКРАЈИНИ: Дијалог је сада најпотребнији због рата Москве и Кијева

Foto: Shutterstock/canadastock

Organizator 37. mirovne konferencije je katolička zajednica Sant Egidio, sa sedištem u Rimu. Nemački Dojče vele podseća da je prethodni sastanak održan u Nemačkoj 2017.godine. "To je veliki trenutak dijaloga", ocenio je, uoči skupa, Čezare Zukoni, generalni sekretar Sant Egidija, koji ističe da su "nam danas preko potrebni dijalog, učenje i razumevanje razlika".

- Veliki izazov našeg vremena je kako da živimo zajedno u razlikama, kako da ojačamo dijalog i kako da se usudimo na više mira u vremenu koje je tako snažno obeleženo ratom - istakao je Zukoni za nemački list. - Ovo se odnosi na Evropu s obzirom na rat u Ukrajini, ali podjednako važi i za mnoge ratove u svetu na koje ljudi inače ne obraćaju pažnju. Rat u Siriji nije okončan ni posle 12 godina, a oružani sukobi bukte i na afričkom kontinentu. Sa pandemijom korone, shvatili smo da smo svi u istom čamcu, da smo umreženi jedni sa drugima u globalizovanom svetu. Ali, upravo zato, moramo da radimo zajedno na miru.

Iako nepoznata širem auditorijumu, veliku pažnju, kao svedok aktuelnih događaja iz Avganistana, izaziva Zohra Sarabi. Organizatori očekuju da će upravo njen doprinos biti i najveći. U Italiji još odranije, sada i u Francuskoj, organizacija je poznata po tome što je, uz konsultacije sa državnim organima, dovela na hiljade ljudi, uglavnom sirijskih porodica sa decom, iz izbegličkih kampova na Bliskom istoku u obe zemlje i pomaže u njihovoj integraciji u novo društvo.

Podsticaj godišnjim mirovnim sastancima dao je papa Jovan Pavle Drugi, pozvavši 1986. godine, svetske religije da im se pridruže. Osim ratnih sukoba, učesnici se bave nejednakošću u svetu i rastućim siromaštvom.

Ove godine planirano je da se predstavnici različitih religija okupljaju, posle molitve, kod Brandenburške kapije, upravo tamo gde je Berlinski zid nekada stajao kao simbol nenasilne podele. Ideja je da religije pokažu solidarnost protiv svakog nasilja, ma gde se ono događalo.

Mirovni sporazum za Mozambik

ITALIJAN Andrea Rikardi je, sa prijateljima, u Rimu 1968, kao student, osnovao "Sant Egidio" koji sada broji oko 60.000 članova, u više od 70 zemalja. Katolički mirovni pokret ima za cilj političko posredovanje i u sukobima. Rikardi je 2009. godine od nemačkog grada Ahena dobio Međunarodnu nagradu Karlo Veliki, a najveći uspeh je mirovni sporazum za Mozambik, čije je potpisivanje u sedištu pokreta u Rimu, 1992. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)