"JOŠ IMA DOVOLJNO VREMENA" Mili: Ukrajini ostalo nešto više od 30 dana borbe pre loših vremenskih uslova

Tanjug

10. 09. 2023. u 23:46

UKRAJINI je ostalo nešto više od 30 dana borbe pre nego što vremenske prilike počnu da ometaju kontraofanzivu, ocenio je načelnik Generalštaba vojske SAD, general Mark Mili.

ЈОШ ИМА ДОВОЉНО ВРЕМЕНА Мили: Украјини остало нешто више од 30 дана борбе пре лоших временских услова

Foto: Profimedia

Govoreći zajedno sa načelnikom generalštaba britanske vojske Tonijem Radakinom za Bi-Bi-Si, Mili je rekao da kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo, kao i da se i dalje vode teške borbe.

Ocenio je da je prerano reći da li je kontraofanziva propala.

- Još ima dovoljno vremena, verovatno oko nekih 30 do 45 dana za borbu. Ima bitaka koje nisu gotove. Ukrajinci još nisu završili borbeni deo onoga što pokušavaju da postignu - rekao je Mili.

Kontraofanziva koju su ukrajinske snage pokrenule tokom leta ima za cilj oslobađanje teritorija koje je okupirala Rusija, ali do sada nisu ostvareni veći uspesi, uprkos tome što ukrajinski generalni tvrde da su probili prve linije odbrane ruskih snaga na južnom frontu.

- Rekao sam na početku rata, da će trajati dugo i da će se sporo razvijati, i da će biti mnogo žrtava, a to je upravo ono što se događa - rekao Mili.

General Toni Radakin je rekao da Ukrajina pobeđuje i da Rusija gubi.

- To je zato što je cilj Rusije bio da osvoji Ukrajinu i stavi je pod svoju kontrolu. To se nije desilo i nikada se neće desiti, i zato Ukrajina pobeđuje - rekao je on.

Dodao je da je Ukrajina povratila 50 odsto teritorije koju je Rusija zauzela, i da je napredak ukrajinskih snaga zavisio i od toga što je međunarodna zajednica ''primenila ekonomski i diplomtaski pritisak, od čega Rusija pati''.

BONUS VIDEO: HONG KONG POTOPLjEN - Najveće padavine u poslednjih 140 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)