"HJUMAN RAJTS VOČ": Civili u Izjumu ginuli od ukrajinske kasetne municije

Novosti online

05. 09. 2023. u 19:16

CIVILI su poginuli u Izjumu u oblasti Harkova 2022. godine od posledica upotrebe raketa sa kasetnom municijom koje su ispalile Oružane snage Ukrajine, rekla je za RIA Novosti Meri Verem, direktorka odeljenja za naoružanje organizacije za ljudska prava "Hjuman rajts voč" (HRV).

ХЈУМАН РАЈТС ВОЧ: Цивили у Изјуму гинули од украјинске касетне муниције

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Ona je izjavila da su to otkrili nakon što su Rusi izašli iz grada, a njihovi istražitelji ušli u mesto kako bi ispitali, kako je navela, da li je bilo počinjenih ratnih i drugih zločina.

-Oni su svuda našli ostatke kasetne municije koju su koristile ukrajinske snage, rekla je Verem.

Dodala je da je HRV ima svedočanstva o civilima koji su poginuli ili su ranjeni ovom municijom.

Verem je podsetila da je krajem januara ova organizacija za ljudska prava objavila izveštaj o situaciji u Izjumu, kao i da su prikupili dokaze da su ukrajinske snage ispaljivale rakete sa ovom vrstom municije na područje dok su u njemu bile ruske snage.

U januarskom izveštaju HRV je potvrdio da su ukrajinske snage koristile protivpešadijske mine "lepestok" u Izjumu i ubile jedanaest civila. Organizacija je skrenula pažnju da su ruske snage delile letke u kojima upozoravaju na opasnost i da im je to reklo oko stotinu stanovnika ovog grada. Prema izjavama lekara, oko 50 ljudi, uključujući i petoro dece, zatražilo je lekarsku pomoć.

Predstavnici DNR-a više puta su zabeležili da su ukrajinske snage u gradovima upotrebljavali kasetnu municiju kojom su bile opremljene mine "lepestok".

Stalna misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama upozorila je u cirkularnom pismu Savetu bezbednosti da ukrajinske snage koriste protivpešadsijke mine velike razorne moći "petal" koje se aktiviraju kada osoba nagazi na njih. Ruska misija upozorila je da se ovo oružje koristi protiv civilnog stanovništva u Donbasu.

Ukrajina je 2005. potpisala Konvenciju iz Otave kojom se zabranjuje upotreba, skladištenje i proizvodnja protivpešadijskih mina, pa tako krši međunarodne sporazume na koje se obavezala.

Oružane snage Ukrajine nedavno su upotrebljavale kasetnu municiju koju su dobile od SAD za napade. Zabeleženo je da je već nekoliko civila stradalo baš od ove municije koja je zloglasna po tome što prilikom ispaljivanja raspršuje manje bombe na širem području, a od onih neeksplodiranih civili mogu stradati i dugo nakon završetka borbenih dejstava.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti