KINA BI DA KUPI NAKLONOST ITALIJE: Peking ponudio pogodnosti u okviru inicijative "Pojas i put", Rim i dalje razmatra

Novosti Onlajn

05. 09. 2023. u 17:17

KINESKI ministar spoljnih poslova nastoji da ponudi svom italijanskom kolegi prednosti potpisane inicijative lidera Si Đinpinga „Pojas i put“ za infrastrukturne projekte koje je izgradila i finansirala Kina, dok Rim razmatra da li da obnovi sporazum.

КИНА БИ ДА КУПИ НАКЛОНОСТ ИТАЛИЈЕ: Пекинг понудио погодности у оквиру иницијативе Појас и пут, Рим и даље разматра

Foto: Free Images Pixabay

Na sastanku u ponedeljak, Vang Ji je rekao Antoniju Tajaniju da je bilateralna trgovina porasla sa 50 milijardi dolara na skoro 80 ​​milijardi dolara i da je italijanski izvoz u Kinu porastao za oko 30 odsto u poslednjih pet godina. Iako brojke nisu potvrđene, italijanska konzervativna vlada bacila je sumnju na prednosti aranžmana.

Italija je 2019. godine postala jedina evropska zemlja koja je potpisala inicijativu pod tadašnjim premijerom Đuzepeom Konteom, i ne očekuje se da će biti produžena kada dođe do obnavljanja na kraju godine.

Kineska zvanična novinska agencija Sinhua citirala je Vanga koji je rekao Tajaniju da „Kina i Italija treba da se pridržavaju pravog puta i da se slažu jedna sa drugom” uz uzajamno poštovanje i poverenje u suočavanju sa geopolitičkim poremećajima i da je Kina spremna da se založi za stabilan razvoj odnosa ove dve države.

Italijanska novinska agencija ANSA citirala je Tajanija da „Italija podržava dijalog sa Pekingom i na nivou Evropske unije, kao i otvorenog dijaloga o principima i pravima“.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU - Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)