ERDOGAN ZBOG ŽITA KUCA NA VRATA GUTERESU: Koji predlog nosi turski predsednik u NJujork

Novosti Onlajn

05. 09. 2023. u 15:43

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da će o obnavljanju žitnog sporazuma razgovarati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom tokom Generalne skupštine Svetske organizacije u septembru.

ЕРДОГАН ЗБОГ ЖИТА КУЦА НА ВРАТА ГУТЕРЕСУ: Који предлог носи турски председник у Њујорк

Foto: Profimedia

Erdogan je rekao da je u bliskom kontaktu sa Ujedinjenim nacijama u vezi sa oživljavanjem inicijative za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, prenosi Rojters.

Turski predsednik je u ponedeljak, nakon razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, rekao da najnoviji predlog UN sadrži pokušaje da se udovolji nekim od uslova Rusije za povratak žitnom sporazumu.

Putin je nakon tog sastanka rekao da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu čim se ispune obećanja koja su joj data. Ruski zahtevi uključuju vraćanje poljoprivredne banke te zemlje na SVIFT sistem plaćanja i osiguranje brodova uključenih u inicijativu za žito.

Guteres je prošle nedelje saopštio da ima rešenje i da je poslao pismo ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, u kojem je izneo konkretne predloge za obnavljanje sporazuma o žitu.

Sporazum o žitu je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju, zbog toga što nisu ispunjeni njeni uslovi.

BONUS VIDEO: SASTANAK VUČIĆA I ERDOGANA - Doručak i razgovor u četiri oka sa pogledom na Bosfor

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)