RAT U UKRAJINI: Kijev traži mir sa Moskvom na bojnom polju; VSU ima velike gubitke u Zaporožju, Rusi u kontranapadu (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

04. 09. 2023. u 07:20 >> 01:29

RAT u Ukrajini ušao je u 558 dan. Najnovije vesti sa fronta pratite na našem portalu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кијев тражи мир са Москвом на бојном пољу; ВСУ има велике губитке у Запорожју, Руси у контранападу (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dešavanja: Žestoke borbe u Zaporožju ne prestaju; VSU pokušava da se probije kod Bahmuta (MAPA)

Ruske oružane snage su noću izvele udare dronovima kamikaza po ciljevima u Odeskoj oblasti: prema nekim izveštajima, dronovi su pali na infrastrukturu u lukama Reni i Izmail, kao i na naftne terminale.

Na pravcu Starobeljskog, jurišni odredi Oružanih snaga Ukrajine izveli su seriju napada na ruske položaje u zoni Šumarije Serebrjanski. Sve napade su suzbile jedinice Oružanih snaga RF lakom i artiljerijskom vatrom. Istovremeno, ruski artiljerci su radili po ciljevima i mestima koncentracije VSU u naseljima fronta, uključujući Torskoje.

Foto Ilustracija telegram rybar

U pravcu Soledara ukrajinske formacije nastavljaju da prikupljaju dodatne snage na pravcu Bahmuta i čine epizodne pokušaje da probiju odbranu severno i južno od grada. Istovremeno, sukobi kod Kleščejevke ne jenjavaju: ruski artiljerci gađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine na taktičkim visinama i u šumskim plantažama u blizini sela.

Ipak, u ovom trenutku glavna pažnja ukrajinske komande usmerena je na pripremu za nastavak intenzivnih borbi u toj oblasti. Zbog nepromišljenih i besmislenih napada, vojnici VSU se često predaju. Na društvenim medijima su se pojavili snimci pratnje zarobljenih pripadnika ukrajinskih formacija koji nisu bili spremni da učestvuju u sledećoj ofanzivi na ruske položaje.

U sektoru Vremjevske izbočine, linija fronta nije pretrpela značajne promene. Strane razmenjuju artiljerijske udare, sprovode diverzantske i izviđačke aktivnosti. Severoistočno od Nikolskog, tokom rotacije uništeno je borbeno vozilo pešadije sa ljudstvom Oružanih snaga Ukrajine. U Elizavetovki ruske snage su uspele da unište skladište municije VSU.

Foto Tanjug/AP

Borbe se nastavljaju u oblasti Uzrožajnog i Staromajorskog. Naselja i šumske plantaže koje je zauzeo VSU nalaze se pod artiljerijskim i vazdušnim udarima. Prema Voin DV, VSU gomila rezerve u Bolšoj Novoselki i drugim naseljima na severu u blizini reke Mokrie Jali.

Borbe se nastavljaju na Orehovskom sektoru u oblasti Rabotina. Jug naselja i dalje je u „sivoj zoni”. Ujutro su otkriveni pokreti opreme VSU, nekoliko tenkova je pogođeno protivoklopnim sredstvima 42. MSD. Borbe se vode i zapadno od Verbovoja. VSU još nije stigao do periferije naselja, ali je zauzeo obližnje šumarke, o čemu svedoče i snimci granatiranja položaja koje su zauzele Oružane snage Ukrajine iz AGS.

Vojna pomoć Kijevu: Belgija kupuje rakete "sea sparrow" od Nemačke

Belgijsko ministarstvo odbrane kupilo je od Nemačke zalihe projektila kratkog dometa "Sea Sparrow" i planira da više od polovine isporuči Ukrajini, objavio je belgijski list L'Eho.

Belgija je kupila 14 radarski navođenih projektila more-vazduh, koji su korišćeni na sada povučenoj nemačkoj fregati, za 7.000 evra po jedinici.

Belgijska vlada planira da Kijevu donira osam komada oružja proizvedenog u SAD.

Foto US NAVY

Dok isporuka predstavlja relativno lagan oblik vojne pomoći, "ilustruje komplementarnu prirodu belgijske podrške", navode izvorima L'Eho-a u Ministarstvu odbrane.

Rakete bi mogle da se recikliraju u rakete zemlja-vazduh ili da se koriste za opremanje dronova.

U januaru, Politiko je izvestio da će "Sea Sparrows" biti uključeni u paket američke vojne pomoći i da je ukrajinska vojska pronašla način da modifikuje svoje BUK lansere iz sovjetskog doba kako bi ih ispalila.

Ranije tokom leta, Belgija je objavila planove da pošalje obnovljena oklopna vozila M113 u Ukrajinu, zajedno sa Holandijom i Luksemburgom.

Sve tri zemlje su i deo nove međunarodne koalicije za obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16, najavljene na samitu NATO-a u Vilnjusu u julu.

Bitka kod Orehova: Ruska vojska u kontranapadu na Rabotino i Verbovoje, VSU ne prestaje sa napadima (MAPA)

Pravac glavnog udara Oružanih snaga Ukrajine: Orehovski odsek Zaporoškog fronta, linija odbrane 58. armije Južnog vojnog okruga.

Pre napada, VSU vrši artiljerijsku pripremu kasetnom municijom.

Rano ujutru, tokom dana i uveče, Oružane snage Ukrajine iznova i iznova šalju pešadiju u malim grupama da napadnu ruske položaje na liniji Rabotino-Verbovoje.

-Teške borbe se nastavljaju na sektorima Rabotino-Verbovoje i Rabotino-Novoprokopovka. Situacija je dinamična. Tokom dana se menjaju položaji. Nastavljaju se kontranapadi Oružanih snaga Rusije jugoistočno od sela Rabotino, severoistočno od selo Novoprokopovka i jugozapadno od sela Verbovoje, navodi se u večernjem izveštaju ukrajinskih vojnih analitičara.

VSU i dalje ne uspeva da preuzme kontrolu nad obodima Rabotina, selo je pod jakom vatrom ruskih trupa.

Bitke kod Verbovoja: jurišni odredi ukrajinskih oružanih snaga nastoje da se probiju po šumarcima do periferije, gde počinju bitke.

Između Rabotina i Verbova, ruski padobranci su ponovo odbili nekoliko napada.

 

Kijev traži mir sa Moskvom na bojnom polju

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba smatra da je put ka diplomatiji s Rusijom na bojnom polju.

Foto AP

-Nijedna zemlja na svetu ne želi mir više nego Ukrajina. Ipak, neki ratovi nisu samo sukobi ili teritorijalni sporovi, rekao je Kuleba tokom susreta ambasadora u Beču, uključivši se putem video-veze.

 

Kuleba: Još čekamo američke rakete

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da pitanje o isporukama američkih balističkih raketa ATACMS Ukrajini nije zatvoreno. Prema njegovim rečima, SAD će doneti odluku o tome kada bude završena analiza podataka.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Oboren ukrajinski dron

Ukrajinska bespilotna letelica presretnuta je u popodnevnim satima iznad teritorije Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.


Šojgu: Za nedelju dana uništeno sedam ukrajinskih bespilotnih čamaca

Rusija je samo tokom proteklih pet dana uništila sedam ukrajinskih bespilotnih čamaca, rekao je novinarima ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

-Samo tokom proteklih nedelju dana, zapravo, čak i ne za nedelju, nego za pet dana, uništeno je sedam takvih čamaca, rekao je Šojgu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je naveo da je problem zaštite bezbednosti na moru i bio jedan od razloga za istupanje Rusije iz „prehrambenog sporazuma“.


Kijev očekuje razgovor Erdogana i Zelenskog

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev očekuje da će predsednik Turske Redžeš Tajip Erdogan nakon sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati i s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

Kako prenosi Rojters, Kuleba je izjavio da u odnosima Zelenskog i Erdogana postoji poverenje.


Zaporoška administracija: Kijev izgubio desetine hiljada vojnika tokom „kontraofanzive“

Ukrajinska vojska je za tri meseca „kontraofanzive“ na zaporoškoj liniji fronta izgubila na desetine hiljada ljudi, ne uspevši da dopre do prve linije odbrane ruske vojske, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Foto Tanjug/AP

-Ako bismo svodili rezultate njihove 'kontraofanzive', onda je sve što je uspela da uradi ukrajinska vojska to da izgubi desetine hiljada boraca, stotine jedinica oklopne tehnike i da napreduje na dve deonice na području Urožajnog, na prilazu Vremjovskom, i u Rabotinu, u orehovskom pravcu, oko pet do devet kilometara u dubinu. To napredovanje se dogodilo u sivoj zoni, ali nije došlo do prve linije odbrane, rekao je Rogov.

Ukrajinska kontraofanziva u južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu počela je 4. juna, odnosno pre tačno tri meseca.

 

 

Kuleba: Ukrajina ima dokaze da su ruski dronovi pogodili Rumuniju


Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da Kijev ima fotografske dokaze koji pokazuju da su ruske bespilotne letelice pogodile rumunsku teritoriju tokom noći, tokom vazdušnog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu.

Kuleba je to rekao novinarima nakon konferencije za štampu održane u Kijevu, preneo je Rojters.

Rumunija je ranije danas kategorički odbacila navode da je teritorija te zemlje bila pogođena tokom napada ruskih dronova na ukrajinsku luku na Dunavu. 

Prethodno je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova izneo tvrdnju da su ruski dronovi eksplodirali na teritoriji Rumunije.

Rumunska ministarska spoljnih poslova Luminita-Teodora Odobesku rekla je da teritorija Rumunije nije pogođena u vazdušnom napadu ruskih dronova na ukrajinsku luku na Dunavu tokom noći. 

Ona je dodala da postoji rizik od nesreća ili incidenata, ali da za sada to nije bio slučaj.

 

Centar Donjecka na udaru

Ukrajinska vojska je 4. septembra izvela masovno granatiranje centra Donjecka.

Počeo sastanak Erdogana i Putina u Sočiju

Sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana počeo je u Sočiju.

 

Pre zvaničnog sastanka, dvojica lidera su kratko razgovarala, prenose RIA Novosti. 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

  • Ruska vojska je dronovima izvela napad na ukrajinsko brodograditeljsko preduzeće gde su bespilotni čamci sastavljani od uvoznih komponenti.
  • Avioni ruske Crnomorske flote noćas su uništili četiri vojna broda sa ukrajinskim specijalnim snagama u severozapadnom delu Crnog mora.
  • U donjeckom pravcu odbijena su tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u području mesta Artjomovsk i Severno u DNR.
  • Ukrajinske snage su izgubile do 285 vojnika (poginuli i ranjeni), pet oklopnih vozila, samohodne topove M109 „paladin“ američke proizvodnje i „gvozdika“.
  • U zaporoškom pravcu Oružane snage Rusije aktivno su delovale kako bi poboljšale položaje kod Rabotina.
  • Ukrajinska vojska je izgubila preko 115 ljudi. U krasnolimanskom pravcu za dan je likvidirano do 40 ukrajinskih vojnika.
  • U kupjanskom pravcu odbijena su četiri kontranapada jurišnih ukrajinskih grupa. Likvidirano je do 60 ukrajinskih vojnika i sistem „krab“.
  • U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 120 ljudi. U hersonskom pravcu za dan je likvidirano do 35 ukrajinskih vojnika.
  • U DNR Je oboren ukrajinski vojni helikopter Mi-8.
  •  

Ruska vojska uspešna u krasnolimanskom pravcu

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad uporištem ukrajinskih snaga u krasnolimanskom pravcu, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".

- Želeo bih da istaknem da su položaju u krasnolimanskom pravcu pobošljani: najmanje jedno uporište neprijatelja je prešlo pod našu kontrolu - rekao je lider regiona.

Govoreći o situaciji kod Artjomovska, on je napomenuo da neprijatelj nastavlja sa pokušajima da zauzme visoravni u blizini grada. Osim toga, aktivirale su se i ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. Ruske jedinice su odbile sve pokušaje.

I u pravcu Marinke, položaji su se donekle poboljšali, nastavio je Pušilin.

- Ovo nije mnogo izraženo u broju kilometara, čak nisu u pitanju ni stotine metara, ali tamo svaki položaj, svako uporište neprijatelja igra veoma značajnu ulogu - primetio je vd šefa DNR.

Prema njegovim rečima, nema značajnijih promena u pravcu Avdejevke.

Oglasio se Reznjikov

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov saopštio je da je podneo ostavku Vrhovnoj radi.

Više o tome čitajte KLIKOM OVDE.

Smena Reznjikova ništa ne menja za Rusiju

Promena ministra odbrane Ukrajine ništa ne menja za Rusiju, izjavio je u eteru TV kanala Rusija 24 Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa DNR.

Dan ranije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je odluku o razrešenju  ministra odbrane zemlje Alekseja Reznjikova i na njegovo mesto predložio Rustema Umerova.

Šešelj: Rusi će nuklearnim oružjem braniti svoju teritoriju

Predsednik SRS dr Vojislav Šešelj izjavio je da Rusija neće upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini, ali da će braniti svaki pedalj svoje teritorije.

- Rusi su dali do znanja da će nuklearnim oružjem braniti svaki pedalj ruske teritorije i to treba da znaju i Poljaci i svi oni koji bi hteli da napadnu Rusiju. Oni u Ukrajini neće upotrebiti nuklearno oružje, jer tamo je njihov narod izmanipulisan i nateran da se bori protiv majke Rusije - rekao je Šešelj za Hepi TV.

Ruski dronovi gađali luku na Dunavu

Ruski dronovi su gađali ukrajinsku luku Izmail na Dunavu u regionu Odese, nanoseći značajnu štetu infrastrukturi.

Lokalni zvaničnik Oleh Kiper naveo je na Telegramu da u višesatnom ruskom napadu dronovima nije bilo žrtava ili povređenih, ali da su na širem području grada oštećena skladišta i proizvodni pogoni kao i poljoprivredne mašine i oprema.

Oboreno je 17 dronova, ali su neki pogodili mete, rekao je Kiper.

Ukrajinske vazduhoplovne snage zatražile su posle ponoći od stanovnika luke Izmail, jedne od dve najveće izvozne luke na Dunavu, da ostanu u skloništima.

Uništeno uporište VSU na pravcu Krasnolimansk

Posade jurišnih helikoptera Ka-52 i Mi-35 Centralnog vojnog okruga uništile su uporište Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Krasnolimansk, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu odbrane.

Amerikanci oteti novac šalju vlastima u Kijevu?

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da traže dozvolu od Kongresa da koriste više od milijardu dolara blokirane ruske imovine za potrebe Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić