VELIKO UPOZORENJE AUSTRIJSKOG ŠEFA DIPLOMATIJE ZBOG ZAPADNOG BALKANA: To bi bila geostrateška katastrofa

Novosti online

02. 09. 2023. u 08:00

EVROPSKA unija ne može sebi priuštiti da daje prioritet članstvu Ukrajine a da zanemari druge dugogodišnje kandidature poput onih iz Zapadnog Balkana, upozorio je u petak austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ АУСТРИЈСКОГ ШЕФА ДИПЛОМАТИЈЕ ЗБОГ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: То би била геостратешка катастрофа

Foto AP

Blok mora pažljivo razmotriti svoju politiku proširenja, rekao je Šalenberg gostujući u "Politiko EU konfidenšel" podkastu, iako veruje da Ukrajina i susedna Moldavija pripadaju "evropskoj porodici".

- Ne možemo da imamo Ukrajinu u brzoj, a druge zemlje u zaustavnoj traci. To bi bila geostrateška katastrofa - rekao je šef austrijske diplomatije.

Pozivajući se na distopijski roman Džordža Orvela "Životinjska farma", Šalenberg je naglasio da bi EU trebalo da izbegava sistem u kojem su neke zemlje "ravnopravnije od drugih."

Austrijski ministar je napomenuo da je EU pre oko 20 godina obećala članstvo zemljama Zapadnog Balkana, ali da nije ispunila to obećanje.

On je pozvao Brisel da ostane pri svojim obećanjima i odustane od "binarnog razmišljanja" o članstvu, sugerišući da bi državama kandidatima trebalo dozvoliti određeno učešće u razmatranjima i aktivnostima EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)