O ČEMU ĆE RAZGOVARATI PUTIN I ERDOGAN U SOČIJU: Stigle informacije iz Ankare - "Ima nade"

Novosti onlajn

01. 09. 2023. u 18:22

LIDERI Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na predstojećem sastanku u Sočiju razgovaraće o situaciji oko prehrambenog sporazuma, saopštio je glavni savetnik predsednika Turske, ambasador Akif Čagataj Kilič.

О ЧЕМУ ЋЕ РАЗГОВАРАТИ ПУТИН И ЕРДОГАН У СОЧИЈУ: Стигле информације из Анкаре - Има наде

Foto: EPA

- Ruska strana nije saopštila da se u potpunosti povlači iz prehrambenog sporazuma. Oni imaju uslove. U tom smislu vidimo da je na pregovorima postignut napredak u nekim tačkama oko kojih postoji neslaganje. Ima nade. O skorašnjoj situaciji će se razgovarati na samitu predsednika Turske i Rusije u ponedeljak. Oprezni smo, ali se nadamo da ćemo postići uspeh - rekao je Erdoganov savetnik u intervjuu za televiziju „Haber“.

Kako je dodao, tema prehrambenog sporazuma je aktuelna situacija za ceo svet.

- Kada je Rusija saopštila da suspenduje svoje učešće u sporazumu, cene hrane u svetu su odmah počele da rastu. Istovremeno, postoje zemlje kojima je ta hrana potrebna. Delujemo zajedno i u UN i u EU. Ovde igramo vodeću ulogu. Dobijamo intenzivnu podršku celog sveta u realizaciji prehrambenog koridora - rekao je Kilič.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastaće se 4. septembra u Sočiju. Kremlj je naknadno objavio saopštenje u koje se navodi da će lideri razmotriti pitanja razvoja uzajamno korisne bilateralne saradnje, aktuelna međunarodna pitanja.

Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Grob Jevgenija Prigožina na Porohovskom groblju u Sankt Peterburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)