PUTINOVO PRVO PUTOVANJE NAKON IZDATOG NALOGA ZA HAPŠENJE Ruski predsednik namerava da poseti forum "Pojas i put" u Kini

Novosti Onlajn

31. 08. 2023. u 15:35

TREĆI međunarodni forum "Pojas i put" biće održan u oktobru u Pekingu, saopštio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

ПУТИНОВО ПРВО ПУТОВАЊЕ НАКОН ИЗДАТОГ НАЛОГА ЗА ХАПШЕЊЕ Руски председник намерава да посети форум Појас и пут у Кини

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File/Shutterstock/Ilustracija

- Kina će u oktobru ove godine biti domaćin trećeg samita međunarodne saradnje 'Pojas i put' u Pekingu, koji će biti važna platforma za razvoj saradnje u okviru ove inicijative - kazao je Venbin.

Podsetimo, pomoćnik ruskog predsednika za međunarodna pitanja Jurij Ušakov rekao je nedavno da je Vladimir Putin dobio poziv da poseti Kinu i da namerava da to učini u oktobru za vreme foruma, što će biti njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih ratnih zločina.

Kineski list "Global tajms" ranije je javio, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa događajem, da Kina nije pozvala šefove nekih zapadnih zemalja na pomenuti forum.

Kako navodi list, velika većina pozivnica na forum upućena je liderima zemalja u razvoju, dok čelnici nekih razvijenih zemalja "neće biti uključeni". Kako navodi "Global tajms", to je učinjeno jer je glavni cilj foruma saradnja u oblasti razvoja.

- Bilo da se radi o pozivu lidera ili odgovarajući sporazumima o saradnji, Kina ne teži masovnosti i kvantitetu (pozvanih), već kvalitetu i efikasnosti foruma - rekao je izvor.

"Pojas i put" je kineska međunarodna inicijativa za unapređenje postojećih i stvaranje novih trgovinskih i transportnih koridora koji povezuju više od 60 zemalja Srednje Azije, Evrope i Afrike, a koja je osmišljena da promoviše razvoj trgovinskih odnosa između njih i Kine.

BONUS VIDEO: PREDSTAVLjENA NAJNOVIJA TEHNOLOŠKA DOSTIGNUĆA - U Šangaju održana konferencija o veštačkoj inteligenciji

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)