"MAĐARSKA POSTALA META I ŽRTVA OVOG POLITIČKOG SPORA" Sijarto: Parlament će na jesen doneti odluku o pristupanju Švedske NATO

Tanjug

28. 08. 2023. u 23:00

PARLAMENT Mađarske bi ove jeseni trebalo da donese odluku o ratifikaciji pristupanja Švedske NATO-u, pošto je vlada podnela relevantne dokumente ranije ove godine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

МАЂАРСКА ПОСТАЛА МЕТА И ЖРТВА ОВОГ ПОЛИТИЧКОГ СПОРА Сијарто: Парламент ће на јесен донети одлуку о приступању Шведске НАТО

FOTO: AP/Tanjug

On je u intervjuu turskom kanalu TRT World rekao da su dosadašnji pokušaji da se reše sporovi sa Stokholmom propali, napominjući da je Mađarska postala „meta i žrtva ovog političkog spora” i da je na udaru mešanja u unutrašnju politiku.

Kao saveznik Turske, Mađarska se redovno konsultuje o članstvu Finske i Švedske u NATO-u sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom, kazao je Sijarto. 

- Mada Mađarska ne želi da postane prepreka na putu švedskog članstva u NATO, ona takođe uzima u obzir turske interese, jer odbrambeni savezi moraju biti zasnovani na poverenju - naveo je mađarski ministar, prenosi agencija MTI.

Što se tiče rata u Ukrajini, Sijarto je rekao da je Mađarska u „singularnoj situaciji“: u Ukrajini živi oko 150.000 Mađara, od kojih su, navodi, mnogi regrutovani u ukrajinsku vojsku i izgubili živote.

Mađarska poziva na hitan prekid vatre i mirovne pregovore i odbija da dozvoli isporuku oružja Ukrajini preko njene teritorije, rekao je on. 

Što pre završi rat, to će manje Ukrajinaca i ukrajinskih Mađara ginuti, poručio je Sijarto.

Prema njegovim rečima, Mađarska poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine „bezuslovno“ i podržava oko milion izbeglica koje su stigle od početka rata.

Shodno tome, Mađarska očekuje od Ukrajine da povrati prava mađarske manjine kakva su bila 2015. u pogledu upotrebe maternjeg jezika, kulture i administracije, rekao je on.

- Ako Ukrajina teži da postane članica EU, mora da prihvati njene vrednosti - naglasio je Sijarto.

On kaže da je za žaljenje što je Rusija ranije ovog meseca odustala od sporazuma o izvozu žitarica, uprkos naporima Turske i "lično predsednika Erdogana" da održe sporazum.

Mađarska je uvek držala otvorene koridore solidarnosti, doprinoseći tome da se ukrajinsko žito isporučuje u afričke i bliskoistočne zemlje, istakao je ministar.

Deo žita je, međutim, ostao u Mađarskoj umesto da bude transportovan u zemlje kojima je to potrebno, rekao je on, ukazujući da preobilje jeftinog ukrajinskog žita preti da uništi mađarske farmere i tržišta. 

Što se tiče energetske bezbednosti Mađarske, Sijarto je istakao značaj projekta Transanadolskog gasovoda.

Mađarska je pomogla u izgradnji gasovoda Turski tok, zajedno sa Rusijom, Turskom, Bugarskom i Srbijom, koji je sada sposoban da isporuči 8,5 milijardi kubnih metara gasa Mađarskoj, naveo je on.

- Isporuka katarskog i azerbejdžanskog gasa zahtevala bi značajan napredak u regionalnoj infrastrukturi, ali EU odugovlači sa obezbeđivanjem sredstava. Umesto toga, zemlje u regionu poput Slovačke, Mađarske, Rumunije, Srbije, Grčke i Turske počele su pregovore kako bi omogućile velike isporuke - istakao je Sijarto.

Mađarska je počela da diverzifikuje svoje energetske resurse mnogo pre nego što je počeo rat u Ukrajini, rekao je on. 

Pored Rusije, najvažniji igrači za obezbeđivanje energetskog miksa Mađarske biće Turska, Azerbejdžan i Katar, naveo je Sijarto.

 

BONUS VIDEO: JEZIVI SNIMCI POŽARA U GRČKOJ - Spaljene životinje i uništene šume

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)