"POSTOJE VELIKE NADE U OVE PREGOVORE": Putin i Erdogan odrediće budućnost Sporazuma o žitu

Novosti online

28. 08. 2023. u 09:08

OČEKIVANI sastanak predsednika Turske i Rusije Redžepa Tajipa i Erdogana Vladimira Putina u velikoj meri će pokazati budućnost Sporazuma o žitu, a UN će takođe pratiti pregovore, prenose "RIA Novosti" pozivajući se na "obavešten izvor" uključen u pregovore.

ПОСТОЈЕ ВЕЛИКЕ НАДЕ У ОВЕ ПРЕГОВОРЕ: Путин и Ердоган одредиће будућност Споразума о житу

Foto: Tanjug AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije novinarima da su se Putin i Erdogan dogovorili da što pre odrede tačno mesto i vreme sastanka.

Prema njegovim rečima, na agendi dvojice lidera su bilateralni odnosi, situacija u Ukrajini i pitanje Sporazuma o žitu.

- Postoje velike nade u ove pregovore, koje će odrediti budućnost Sporazuma o žitu. Proces je koordinisan sa UN, koje će takođe pratiti ove pregovore. Nadamo se da će pregovori biti konstruktivni i da će se otvoriti mogućnosti za nastavak rada naše crnomorske inicijative za žito - rekao je izvor.

Turski TV kanal "A Haber" preneo je ranije vest da bi turski i ruski lideri Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin mogli da se susretnu krajem avgusta ili početkom septembra, a nije isključena ni Erdoganova poseta Rusiji. O datumu i mestu planiranih razgovora predsednika Turske i Rusije još se razgovara, a turska strana računa na avgust.

Prema listu "Milijet", Putin bi mogao da poseti Tursku "u narednim danima". Ovo će biti prva Putinova poseta nekoj zemlji članici NATO-a od početka Specijalne vojne operacije.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja. 

Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj dogovora – snabdevanje siromašnih zemljama, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren, preneo je RT Balkan.

BONUS VIDEO: RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)