"BELORUSIJA IMA ŠTA DA PONUDI BRIKS-u" Alejnik: Prijava naše zemlje biće razmatrana kao prioritet

Đ. G.

27. 08. 2023. u 20:54

PRIJAVA Belorusije za ulazak u BRIKS smatra se prioritetom, rekao je republički ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik komentarišući rezultate 15. samita BRIKS-a u Južnoj Africi.

БЕЛОРУСИЈА ИМА ШТА ДА ПОНУДИ БРИКС-у Алејник: Пријава наше земље биће разматрана као приоритет

Novosti

- Belorusija računa na brzo razmatranje naše aplikacije, koju smo zvanično podneli u maju. Tokom naših kontakata sa zemljama članicama BRIKS-a, partnerskim zemljama, dobili smo vrlo jasna uveravanja da je naša aplikacija prioritet i da će biti razmotrena - istakao je Alejnik na kanalu ONT.

- Naravno, računamo na aktivan rad u okviru BRIKS-a. Imamo šta da ponudimo. Pre svega, to je održivi ekonomski razvoj, stvaranje pravednije alternative platnim sistemima. Posebna pažnja je posvećena ovoj temi. I ovaj posao će se odvijati kako u okviru same organizacije, tako i uz pomoć Nove razvojne banke BRIKS -a, koju takođe gledamo i kojoj takođe očekujemo da se uskoro pridruži - rekao je šef beloruskog ministarstva spoljnih poslova.

Sledeći samit BRIKS-a održan je u Johanesburgu 22-24. avgusta pod predsedavanjem Južne Afrike. Njemu su prisustvovali lideri Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike, Rusiju je predstavljao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao je na samitu putem video konferencije.

Tokom samita, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa objavio je zvaničan poziv Argentine, Egipta, Irana, Etiopije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije u BRIKS. On je rekao da će punopravno članstvo novih zemalja koje ulaze u BRIKS početi 1. januara 2024. godine.

BRIKS trenutno objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali su nedavno 23 države izrazile želju da se pridruže ekonomskom bloku, uključujući šest koje su već dobile poziv, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: STRAŠNA EKSPLOZIJA U RUMUNIJI - Vatra progutala pumpu - jedna osoba poginula, veliki broj povređenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave