ALABAMA PREDSTAVILA NOVI METOD: Od sada će se ovako ubijati robijaši osuđeni na smrt

Đ. G.

27. 08. 2023. u 18:30

DRŽAVA Alabama zatražila je od suda u petak da zakaže pogubljenje osuđenog ubice Keneta Judžina Smita putem nove metode azotne hipoksije.

АЛАБАМА ПРЕДСТАВИЛА НОВИ МЕТОД: Од сада ће се овако убијати робијаши осуђени на смрт

Foto: Profimedia/Ilustracija/Alabama Department of Corrections

Državni tužilac Stiv Maršal zatražio je da Vrhovni sud Alabame odredi datum za drugi pokušaj pogubljenja Smita, koji je 1988. osuđen za ubistvo žene propovednika.

Prethodni pokušaj da se Smit pogubi putem smrtonosne injekcije propao je prošle godine kada tehničari nisu mogli da ubace cev za intravensko ubrizgavanje da bi isporučili smrtonosni koktel droge. 

Hipoksija azota nikada ranije nije korišćena kao metoda pogubljenja, iako su je Alabama, Oklahoma i Misisipi legalizovali. Azot čini 78% vazduha koji ljudi već udišu, a povećanje na 100% bi – barem teoretski – ostavilo zatvorenika u nesvesti u roku od jednog minuta i mrtvim ubrzo nakon toga.  

-  Stopa neuspeha, odnosno slučajeva u kojima zatvorenik preživi, verovatno bi bila mnogo niža od onoga što vidimo sa trenutnim metodama smrtne kazne - rekao je za Foks njuz profesor Čarls Blank sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Oregonu.  

Država nije objavila detalje o tome kako planira da pogubi Smita, kao što je da li će se koristiti gasna komora ili posebno dizajnirana gas maska, a nedostatak planiranja ili presedana podigao je uzbunu među advokatima zatvorenika.  

- Alabama nije u poziciji da eksperimentiše sa potpuno neproverenom i neiskorišćenom metodom za pogubljenje nekoga - rekla je za Asošijeted pres advokat Endži Secer iz Inicijative za jednaku pravdu.  

Pogrešne smrtonosne injekcije nisu neuobičajene u SAD – Smitova je bila druga u samo dva meseca u Alabami i treća od 2018. Glavni lekovi koji su nekada korišćeni u procesu više se ne proizvode u zemlji i ilegalni su za uvoz u svrhu pogubljenja, ostavljajući države da improvizuju sa povremeno katastrofalnim rezultatima, preneo je RT.

BONUS VIDEO: STRAŠNA EKSPLOZIJA U RUMUNIJI - Vatra progutala pumpu - jedna osoba poginula, veliki broj povređenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)