"INDIJA JE SUPERSILA": Kako je najmnogoljudnija država na planeti reagovala na uspeh svoje istorijske misije na Mesec

Novosti online

24. 08. 2023. u 08:47

NAJMNOGOLjUDNIJA država sveta postala je prva zemlja koja je osvojila najjužniju tačku Meseca.

ИНДИЈА ЈЕ СУПЕРСИЛА: Како је најмногољуднија држава на планети реаговала на успех своје историјске мисије на Месец

Foto: Printskrin Youtube/ ISRO Official

Sletanje na Mesec pokrenulo je slavlje širom zemlje od 1,4 milijarde ljudi: vatromet, plesovi, podela slatkiša i zvuci slogana poput „Indija je supersila!“

U Bengaluruu, domu Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO), učenici škola i fakulteta mahali su indijskom trobojkom visoko u vazduhu, dok su zaposleni koji su se vraćali kući sa posla stajali da gledaju u Mesec. 

Foto: AP

Premijer Narendra Modi, koji je prisustvovao istorijskom trenutku iz Johanezburga u Južnoj Africi, gde prisustvuje samitu BRIKS-a, komentarisao je istorijski podvig obraćajući se Timu ISRO:

 - Ovaj trenutak je nezaboravan, bez presedana. Ovaj trenutak je pobednički trenutak razvijene Indije. Ovaj trenutak je trijumf nove Indije. Ovaj trenutak označava novu energiju, veru i svest u Indiji. Ovaj trenutak je poziv usponske sudbine Indije - rekao je on. 

Na ISRO-ovoj mrežnoj stanici za telemetriju, praćenje i komandu (ISTRAC), gde su S. Smoanah, predsednik ISRO-a, i njegove kolege pratili spuštanje i sletanje, svi su delovali opušteno dok su sedeli očiju uprtih u kompjutere misije. U predviđeno vreme, 17.44 po indijskom vremenu, Vikram, lender indijske svemirske agencije, držeći rover Pragjan, precizno je sleteo na južni pol Meseca.

  - Ovo je istorijski trenutak za Indiju i sa stanovišta nauke i tehnologije - rekao je  dr Milsvami Annaduraiju bivšem direktoru ISRO-ovog Satelitskog centra prof. UR Rao, Bengaluru.

Foto: AP

 - Vikram nosi rover koji se zove Pragjan, a oba imaju vek trajanja baterije od 14 zemaljskih dana ili jedan lunarni dan - rekao je on.

"Čandrajan-3" je ušao u istoriju, otkrivši eliksir života: vodu u ogromnim prostranstvima polarnih regiona Meseca. Takođe je potvrđeno prisustvo gvožđa u kamenitom terenu. Tone vodenog leda mogle bi da podrže lunarnu ispostavu i ljudsku koloniju za nekoliko decenija. 

(RT)

BONUS VIDEO:

TERETNI SVEMIRSKI brod Progress MS-22 se odvojio sa Međunarodne svemirske stanice: Misija završena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)