BRITANIJA UPOZORAVA NA TERORISTIČKE NAPADE U DANSKOJ: Opasnost zbog paljenja Kurana u Švedskoj

Tanjug

18. 08. 2023. u 21:13

VELIKA Britanija je danas zatražila od svojih građana da budu oprezni kada putuju u Dansku zbog mogućih napada, nakon što su antiislamski aktivisti u toj zemlji, kao i u Švedskoj, spaljivali Kuran, što je razbesnelo muslimanske vernike.

БРИТАНИЈА УПОЗОРАВА НА ТЕРОРИСТИЧКЕ НАПАДЕ У ДАНСКОЈ: Опасност због паљења Курана у Шведској

Foto: Vikipedija

Britanija i američka vlada ranije su upozorile i na moguće napade u susednoj Švedskoj, koja je u četvrtak podigla uzbunu od terorizma na drugi najviši nivo, preneo je Rojters.

-Teroristi će verovatno pokušati u Danskoj da izvrše napade, koji bi mogli da budu neselektivni, uključujući i mesta koja posećuju stranci, upozorilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaje se kako su vlasti u Danskoj uspešno omele mnoge planirane napade i izvršile brojna hapšenja.

Švedska je takođe saopštila da je osujetila napade nakon što su spaljivanje Kurana i druga dela protiv najsvetijeg islamskog teksta razbesnela muslimane i izazvala pretnje džihadista.

Vlada u Stokholmu saopštila je da je pooštrila bezbednost u ambasadama i drugim institucijama zbog porasta pretnji švedskim interesima u inostranstvu.

I danska i švedska vlada osudile su spaljivanje kurana i razmatraju izmene zakona koje bi to mogle da zaustave, ali kritičari kažu da je potrebno očuvati slobodu govora koja je zaštićena ustavima te dve zemlje.

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)