OPTUŽNICA ČISTA POLITIKA: Usred Trampove kampanje, suđenje zbog pokušaja poništavanja rezultata izbora 2020.

A. V. V.

16. 08. 2023. u 07:00

NOVA optužnica stiže u mračnom trenutku za našu zemlju. Optužbe na moj račun su politički motivisane i nameštene. Ukupno je optuženo 19 ljudi, a ceo svet se smeje Sjedinjenim Državama dok gledaju koliko je korumpirano i užasno mesto koje je nastalo pod vođstvom pokvarenog Džoa Bajdena. Ovo je nastavak najvećeg i najdugotrajnijeg lova na veštice u američkoj istoriji.

ОПТУЖНИЦА ЧИСТА ПОЛИТИКА: Усред Трампове кампање, суђење због покушаја поништавања резултата избора 2020.

FOTO: Tanjug/AP

Izjavio je ovo bivši američki predsednik Donald Tramp, pošto je velika porota u američkoj saveznoj državi Džordžiji podigla optužnicu protiv njega zbog pokušaja da poništi poraz od Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine. Vodeći predsednički kandidat republikanaca na izborima 2024. godine suočio se sa tako sa četvrtim krivičnim postupkom za pet meseci, i drugim koji ga tereti da je pokušao da promeni rezultate glasanja.

- Ova politički inspirisana optužnica, koja je mogla da bude podignuta pre tri godine, bila je skrojena da se odigra tačno usred moje političke kampanje, tokom koje ja predvodim sve republikance, po mnogo čemu, i pobeđujem Džoa Bajdena u skoro svim anketama - rekao je Tramp za "Foks njuz".

Sudija okružnog suda Fulton Feni Vilis podigla je optužnicu protiv Trampa i njegovih saradnika od 11 tačaka, uključujući optužbe za falsifikovanje i reketiranje. Pored bivšeg šefa Bele kuće, optuženo je još 18 osoba, među kojima su bivši Trampov šefa kabineta Mark Medouz, kao i advokati Rudi Đulijani i Džon Istman.

Slučaj se odnosi na telefonski poziv od 2. januara 2021. godine u kojem je Tramp navodno vršio pritisak na najvišeg izbornog zvaničnika Džordžije Breda Rafenspergera da pronađe dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gde je Tramp izgubio sa malom razlikom. Rafensperger je odbio da to učini.

Na sajtu suda okruga Fulton bilo je objavljeno da je Tramp, između ostalog, optužen za ucenu državnih zvaničnika, zaveru za davanje lažnih izjava i zahtevanje od javnog zvaničnika da prekrši svoju zakletvu.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, u optužnici se optuženi pominju kao "zločinačka organizacija", optužujući ih za druga krivična dela, uključujući uticaj na svedoke, neovlašćeno korišćenje računara, krađu i lažno svedočenje. Najozbiljnija optužba, kršenje Zakona o organizacijama pod uticajem reketa i korumpiranim organizacijama, previđa maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

 

Hilari: Tužna sam

BIVŠA američka državna sekretarka, i Trampova suparnica na izborima 2016, Hilari Klinton izjavila je da je veoma tužna što je bivši predsednik SAD suočen sa optužbama koje zalaze u suštinu američke demokratije. "Ne osećam nikakvo zadovoljstvo. Osećam duboku tugu zato što imamo bivšeg predsednika koji se suočava sa toliko optužbi koje zadiru u suštinu toga da li će naša demokratija opstati ili ne. Niko ne bi trebalo da bude zadovoljan jer je ovo užasan trenutak za SAD", izjavila je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja