RUSIJA OPREMA NOVE NUKLEARNE PODMORNICE: Hipersonične rakete Cirkon devet puta brže od brzine zvuka

Novosti online

14. 08. 2023. u 22:28

RUSIJA je počela da oprema svoje nove nuklearne podmornice s hipersoničnim projektilima "cirkon", potvrdio je Aleksej Rahmanov, izvršni direktor Ujedinjene brodogradnje, najveće kompanije za izgradnju vojnih plovila u RF.

РУСИЈА ОПРЕМА НОВЕ НУКЛЕАРНЕ ПОДМОРНИЦЕ: Хиперсоничне ракете Циркон девет пута брже од брзине звука

Foto: Profimedia/Ilustracija

U pitanju su podmornice klase "Jasen-M", koje su poznate i pod oznakom "projekat 885M", a koje bi trebalo da u ruskoj ratnoj mornarici zamene podmornice iz perioda SSSR.

Rahmanov je za agenciju RIA novosti pojasnio da se radi o programu modernizacije vojske i mornarice. Međutim, zanimljivo je da se naoružavanje ruskih podmornica vrši u jeku rata u Ukrajini, kao i u jeku napetosti u Crnom moru, gde je ruska mornarica proteklog vikenda otvorila vatru na jedan trgovački brod koji je pokušao da probije blokadu ukrajinskih crnomorskih luka.

 - Višenamenske nuklearne podmornice biće opremljene raketnim sistemom "cirkon". Radovi su u toku - rekao je Rahmanov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije ove godine da će Rusija početi s masovnim isporukama raketa tipa "cirkon" u okviru programa pojačanja nuklearnih snaga. Kako prenosi CNBC njuz, ruska višenamenska fregata "Admiral Gorškov", koja je ranije ove godine učestvovala u manevrima u zapadnom delu Atlantskog okeana, već je opremljena raketama "cirkon". U pitanju je jedan od najsavremenijih ruskih vojnih brodova, koji je bio angažovan u vežbama s kineskom i južnoafričkom mornaricom u Tihom okeanu.

Tada je bilo najavljeno ispaljivanje projektila "cirkon", ali se to ipak nije dogodilo. Glas Amerike je u januaru ove godine objavio da su rakete "cirkon" prošle niz testova, uključujući i lansiranje na različite mete. "Cirkon" je namenjen za uništavanje neprijateljskih brodova i kopnenih ciljeva. To je jedan od nekoliko hipersoničnih projektila koje je Rusija razvila.

Putin je "cirkon" opisao kao "moćno oružje" sposobno da probije bilo koju postojeću protivraketnu odbranu leteći devet puta brže od brzine zvuka na udaljenosti većoj od 1.000 kilometara.

- "Cirkon" daje našoj vojsci mogućnost konvencionalnog udara dugog dometa, što joj omogućuje da precizno pogodi sve neprijateljske ciljeve - rekao je Putin. Podsećamo, nekoliko meseci pre početka ruske invazije na Ukrajinu Putin je upozorio SAD i njihove saveznike u NATO da će ruski ratni brodovi naoružani "cirkonom" dati Rusiji sposobnost da napadne protivničke "centre za donošenje odluka" u roku od nekoliko minuta ako budu raspoređeni u neutralnim vodama.

 

Tehnički detalji

Hipersonična raketa Cirkon 3M22

Dužina: devet metara

Prečnik: 60 centimetara

Domet: 1.000 kilometara

Bojeva glava: Do 400 kilograma

Visina: 28 kilometara

Maks. brzina: devet maha, 11.000 km/h

(Kurir)

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)