RASTE BUNT NA ULICAMA NIGERA: Građani afričke države protive se odlukama i pretnjama Ekovasa vojnom intervencijom

A.Vojinović

14. 08. 2023. u 06:55

DOK lideri Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (Ekovas) najavljuju nove sastanke za iduću nedelju, gde će ponovo razmatrati opcije za rešavanje krize u Nigeru, na ulicama raste nezadovoljstvo kod građana koji podržavaju pobunjenike. Posle odluke da vojska bude u pripravnosti, Ekovas poručuje da neće odustati od zahteva za vraćanje svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma i vlade na vlast, dok hunta i dalje ne podleže pritiscima iz regiona. Građani na ulicama ponovo protestuju protiv Francuske, odluka i sankcija Ekovasa i poručuju da će braniti zemlju ukoliko bude napadnuta.

РАСТЕ БУНТ НА УЛИЦАМА НИГЕРА: Грађани афричке државе противе се одлукама и претњама Ековаса војном интервенцијом

Tanjug

Hunta je posle pritiska međunarodnih organizacija minulog vikenda ipak dozvolila da Bazuma i njegovu porodicu, koji su zatočeni u podrumu palate u Nijameju, poseti lekar. Doktor je posle obilaska poručio da je Bazum dobro raspoložen uprkos tome što ga drže u pritvoru i u teškim uslovima, bez struje i sveže hrane i lekova. Kako prenosi RFI, lekar je poručio da su Bazum, njegova supruga i sin dobro. Doneo im je hranu i lekove. A posle njegove posete, Bazumova porodica je rekla da im je "laknulo".

Ekovas je u subotu poručio da planira da pošalje parlamentarni komitet u Niger na razgovor sa vođama puča. Nije poznato da li će do sastanka doći, naročito jer je vojska prethodne ponude za pregovore sa Ekovasom licem u lice odbila.

- Povlačimo crtu u pesku. Postoji zaraza i ako odlučno ne zaustavimo ono što se tamo desilo, postavlja se pitanje koja država je sledeća? - izjavio je za Bi-Bi-Si komesar Ekovasa za politička pitanja, mir i bezbednost, Abdel Fatau Musaha.

On je ranije istakao da države članice Ekovasa imaju legitimne osnove za vojnu intervenciju u Nigeru i da im nije potrebno odobrenje Saveta bezbednosti UN.

No, i dalje se ne zna da li će Ekovas intervenisati u Nigeru, iako sankcijama i u javnim nastupima nastavlja da pritiska huntu da oslobodi Bazuma i vrati ga na vlast.

- Ekovas i dalje govori da je vojna intervencija na stolu, ali ja mislim da da neće dođi do toga. Ta opcija će se pokazati kao veoma delikatna, a ima i mnogo glasova koji su protiv nje. Čak i bivši premijeri i zvaničnici Nigera poručuju da se ne pokreće oružani napad na njihovu zemlju i da će ukoliko do njega dođe to biti katastrofa za stanovništvo - tvrdi analitičarka iz Zapadne Afrike Mari-Rodžer Biloa.

Biloa veruje da će regionalni lideri morati da pronađu rešenje, inače bi, kako smatra, u suprotnom moglo da dođe do više državnih udara na kontinentu, posebno tamo gde vojne elite mogu da iskoriste slabosti civilnih vlasti da bi preuzele vlast.

Na ulicama Nijameja građani su ponovo protestovali protiv Francuske i Ekovasa.

- Vojnici Nigera su spremni da se suoče sa bilo kakvom agresijom na našu zemlju. Treba da računaju na našu i podršku stanovništva i njenih partnera. Mi smo spremni - rekao je Bana Ibrahim, jedan od vođa takozvane jedinice za samoodbranu, formirane kao odgovor na najavu Ekovasa.

Sa njim je saglasan i njegov kolega iz jedinice, Mudi Musa.

- Ovde smo da branimo svoju zemlju jer zemlju ugrožavaju plaćenici Ekovasa. Ovde smo da zaštitimo narod Nigera - poručio je on.

Student Ismael Karim izjavio je da Ekovas ne igra svoju ulogu u Africi, dodajući da Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja nije tu zbog naroda Afrike, već zbog Francuske.

Na ulicama Nijameja građani sve više kupuju ruske zastave, koje nose na protestima.

- Ljudi kupuju rusku zastavu zato što smo u sukobu sa Francuskom. Godinama nam je Francuska samo pravila probleme i vojska želi da tome stane na kraj - kaže Ibrahim Sulejman, prodavac i krojač iz Nijameja.

Podrška Rusije Ekovasu

REŠAVANjE krize u Nigeru vojnim putem može dovesti do dugotrajne konfrontacije u toj zemlji, kao i do oštre destabilizacije situacije u regionu Sahela, poručili su iz ruskog ministarstva spoljnih poslova. "Rusija podržava posredničke napore Ekovasa usmerene na pronalaženje izlaza iz trenutne krize", navodi se u saopštenju MIP Rusije.

Prihvatanje režima ili rat

AKTIVISTA za ljudska prava Insa Garba Sajidu, koji je u vezi sa vojnim režimom u Nijameju, izjavio je da je priznavanje tog režima jedini način da se izbegne sukob pobunjenih vojnika i zemalja u regionu koje prete vojnom intervencijom. Poručio je da neće biti dijaloga sa zemljama u regionu, dok one ne priznaju novog šefa države. "Postoji samo jedna opcija - prihvatanje režima ili rat. Pokušaj da se svrgnuti i prozapadni predsednik vrati na vlast je gubljenje vremena. S Bazumom je gotovo", rekao je aktivista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD NE ODUSTAJE OD STRATEŠKOG PORAZA RUSIJE Lavrov: Putin im je izgovor da se naoružaju do zuba