HUNTA IMENOVALA NOVU VLADU: Dok zasedaju lideri zapadnoafričkih zemalja, vojska u Nijameju postavlja ministre

A.Vojinović

11. 08. 2023. u 07:00

DOK lideri Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemlja (Ekovas) iznova bacaju novčiće u vazduh i razmatraju dalje poteze u Nigeru posle vojnog puča, hunta u Nijemeju je, posle postavljenja premijera, imenovala i novu vladu. Lideri vojske na državnoj TV pročitali su imena 21 člana novog saziva vlade, među kojima su trojica vođa puča. Njima su povereni resori odbrane, unutrašnjih poslova i sporta. Hunta nije saopštila planove i ciljeve nove vlade. Dok vojska nastavlja da ignoriše zahteve za oslobađanje svrgnutog i zatočenog predsednika Bazuma, SAD i UN su izrazile zabrinutost za njegovo zdravlje.

ХУНТА ИМЕНОВАЛА НОВУ ВЛАДУ: Док заседају лидери западноафричких земаља, војска у Нијамеју поставља министре

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nova vlada ima skoro duplo manje članova od prethodne koju je raspustila vojska posle vojnog puča. Bazumova vlada je imala 43 ministra, od kojih nijedan nije bio vojni oficir.

Hunta je, istovremeno, optužila Francusku, koja u ovoj zemlji ima vojnike i bazu, da pokušava da destabilizuje zemlju. Vojska je izjavila da su francuski avioni probili vazdušni prostor Nigera, koji je, inače, zatvoren od nedelje, kako bi njihove oružane snage oslobodile zarobljene džihadiste i napale vojne položaje. Posle ovih navoda, hunta je podigla uzbunu u zemlji.

MIP Francuske je demantovao optužbe, ističući da su "francuski vojnici pozicionirani u Nigeru na zahtev legitimnih nigerijskih vlasti, kako bi se borili protiv terorističkih grupa koje destabilizuju region i muče stanovništvo Sahela".

- Kretanja kroz vazdušni prostor izvedena su u okviru prethodnog dogovora i tehničke koordinacije sa nigerijskim snagama, koji su potvrđeni u pisanoj formi. Francuske snage koje su se dugi niz godina borile protiv terorističke pošasti u Sahelu, rizikujući živote svojih vojnika, nisu oslobodile nijednog teroristu - saopštila je francuska vlada.

Dok hunta sastavlja vladu i ne obazire se na pretnje iz inostranstva, stranka generalnog sekretara UN Antonija Guteresa saopštila je da predsednik Bazum i njegova porodica u palati u Nijameju, gde su zatočeni, danima nemaju struju, vodu i svežu hranu. Bazum je ranije rekao da je izolovan i prinuđen da jede samo suvi pirinač i testeninu. Guteres je ponovo pozvao na hitno i bezuslovno oslobađanje Bazuma i njegovo vraćanje na mesto šefa države.

No, i pored tvrdnji o izolaciji, Bazum se u više navrata čuo telefonom sa američkim i evropskim zvaničnicima, a u posetu mu je nedavno došao i predsednik Čada Mahamat Idris Debi.

Juče je u glavnom gradu Nigerije Abudži ponovo održan sastanak lidera Ekovasa, koji žele diplomatijom da reše krizu u Nigeru, dok im je vojna rekacija poslednja opcija. Politički savetnik predsednika Bazuma Antinekar el Hasan izjavio je za RIA Novosti da bi vojna intervencija u Nigeru mogla da bude okidač za širi rat.

- Ne mislim da će Ekovas napraviti grešku i vojno intervenisati u Nigeru, jer ukoliko dođe do toga, to znači da će čitava Afrika biti u ratu - rekao je on.

El Hasan je dodao da će sankcije Ekovasa Nigeru povrediti više narod nego huntu, kao i da je nova vlada odbila bilo kakve razgovore sa Bazumom.

- Predsednik Bazum ništa nije potpisao i ne sprema se da podnese ostavku. Radije bi umro nego dao otkaz - poručio je Bazumov savetnik.

EU sprema nove sankcije

EVROPSKA unija planira da uvede nove sankcije Nigeru, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore iz Brisela. - Sledeći korak bile bi sankcije pojedinačnim članovima vlade za koje se tvrdi da su odgovorni za svrgavanje predsednika Bazuma - naveo je neimenovani diplomata iz EU. Nije poznato kada bi nove sankcije mogle da budu uvedene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove