EVROPSKA UNIJA SPREMA PRITISKE NA NIGER? Sankcije kao podrška za obnovu demokratije

Tanjug

12. 08. 2023. u 22:46

EVROPSKA unija je spremna da uvede sankcije Nigeru kao podršku naporima Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (EKOVAS) da obnovi demokratiju u toj zemlji, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EU

ЕВРОПСКА УНИЈА СПРЕМА ПРИТИСКЕ НА НИГЕР? Санкције као подршка за обнову демократије

Foto: Profimedija

EU ponavlja odlučnu osudu puča u Nigeru, koji, kako se ističe, može imati samo negativne reperkusije na dobrobit i bezbednost stanovništva Nigera, kao i na regionalnu stabilnost.

- EU u potpunosti podržava napore EKOVAS-a i spremna je da ih podrži, uključujući uspostavljanje novog režima pojedinačnih sankcija - ističe se u saopštenju.

Evropska unija ponovo je pozvala na povratak ustavnom poretku i izrazila podršku Mohamedu Bazumu, pozdravljajući odluke koje su doneli šefovi država EKOVAS-a tokom drugog vanrednog samita posvećenog situaciji u Nigeru, 10. avgusta. 

To, kako se navodi, posebno se odnosi na nameru da se nastavi traženje diplomatskog rešenja za aktuelnu krizu, uz konstataciju mobilizacije rezervnih snaga.

- EU još jednom osuđuje nezakonito pritvaranje predsednika Bazuma i njegove porodice i želi da izrazi svoju duboku zabrinutost zbog kontinuiranog i zabrinjavajućeg pogoršanja uslova njihovog pritvora - poručuje se u saoptenju i poziva na njihovo hitno i bezuslovno oslobađanje.

EU će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć i da stoji uz narod Nigera, posebno u njegovoj posvećenosti ljudskim pravima, zaključuje se u saopštenju EU.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU - Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (3)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis