DA LI JE NA POMOLU VOJNA INTERVENCIJA U NIGERU? Načelnici generaštabova zapadnoafričkih zemalja pripremaju planove

D.B.M.

12. 08. 2023. u 17:16

DVE nedelje nakon što je vojna hunta u Nigeru svrgnula predsednika Mohameda Bazuma, situacija se u ovom delu afričkog kontinenta zahuktava.

ДА ЛИ ЈЕ НА ПОМОЛУ ВОЈНА ИНТЕРВЕНЦИЈА У НИГЕРУ? Начелници генераштабова западноафричких земаља припремају планове

Tanjug

Dok su se načelnici generalštaba zapadnoafričkih zemalja sastali u Gani kako bi pripremali planove za moguću vojnu intervenciju, vojni savet koji su formirali pobunjenici u Nigeru naredio je da se vojska te zemlje takođe stavi u stanje pripravnosti. Sve to ukazuje na moguću eskalaciju sukoba.

Zemlje Ekovasa naredile su aktiviranje rezervnih snaga, a prema procenama vojnih stratega biće im potrebno nekoliko nedelja da rasporede jedinice. Obala Slonovače je jedina država koja je za sada otkrila koliko će vojnika poslati.

Predsednik te zemlje Alasan Uatara obećao je bataljon od 850 vojnika.Portparol beninske vojske rekao je da će ta zemlja poslati trupe, ali nije rekao koliko. Ministar odbrane Gambije Sering Modu Njie i ministar informisanja Liberije Ledžerhud Reni još nisu doneli odluku o slanju trupa. S druge strane vlade Malija i Burkine Faso, obe članice Ekovasa, rekle su da će braniti huntu u Nigeru.

Podsetimo, u petak su se hiljade pristalica vođa puča u Nigeru okupile u blizini francuske vojne baze na periferiji glavnog grada Nijameja. Demonstranti su uzvikivali "dole Francuska, dole EKOVAS". Mnogi su mahali ruskim i nigerskim zastavama i klicali u znak podrške novom lideru zemlje, generalu Abdurahamanu Tijaniju.

Izabranog predsednika Nigera Mohameda Bazuma zbacili su sa vlasti 26. jula članovi njegove garde, na čelu sa Tijanijem, i zatvorili ga u predsedničkoj palati. Taj potez osudile su zemlje zapadne Afrike, Ujedinjene nacije i zapadne zemlje, uključujući Francusku, bivšu kolonijalnu silu i bliskog saveznika Bazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)