VOJSKA EKOVASA U PRIPRAVNOSTI ZBOG PUČA U NIGERU: Obala Slonovače obezbeđuje bataljon do 1.100 ljudi, uz snage iz Nigerije i Benina

A.Vojinović

12. 08. 2023. u 07:20

AKTIVIRANjEM oružanih snaga u stanje pripravnosti lideri Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja povukli su prvi konkretniji potez od početka vojnog puča u Nigeru. No, na sastanku u prestonici Nigerije Abudži, ponovili su da upotreba sile ostaje krajnja opcija za izlaz iz napete situacije koja više od dve nedelje potresa Afriku i ljuti Zapad. Ekovas je najavio i da će uvesti sankcije i zabranu putovanja za one koji sprečavaju da na vlast vrate svrgnutog i zatočenog predsednika Nigera Mohameda Bazuma.

ВОЈСКА ЕКОВАСА У ПРИПРАВНОСТИ ЗБОГ ПУЧА У НИГЕРУ: Обала Слоноваче обезбеђује батаљон до 1.100 људи, уз снаге из Нигерије и Бенина

Tanjug

- Nijedna opcija nije sklonjena sa stola, uključujući upotrebu sile kao poslednje sredstvo. Nadam se da ćemo kolektivnim naporima naći mirno rešenje. Nije sve još izgubljeno - izjavio je predsednik Nigerije Bola Tinubu.

Vođe Ekovasa nisu iznele podatke o tačnom broju trupa koje će biti raspoređene, ali je predsednik Obale Slonovače Alasan Uatara izjavio da će aktiviranje oružanih snaga biti urađeno "što je pre moguće".

- Ovi pučisti moraju da odu. Ako ne oslobode Bazuma da završi mandat mislim da treba da krenemo i da ga izvučemo. Obala Slonovače će obezbediti bataljon od 850 do 1.100 ljudi, a biće raspoređeni i vojnici iz Nigerije i Benina - rekao je on.

Uz Obalu Slonovače stoje i lideri Nigerije i Senegala, koji su ponovo javno apelovali da se Bazum oslobodi iz pritvora, što su opisali kao "teroristički čin".

Hunta zasad nije komentarisala odluke Ekovasa, ali je u javnost "procurilo" upozorenje zamenici američkog državnog sekretara Viktoriji Nuland tokom njene nedavne posete Nigeru da će ubiti Bazuma ako susedne zemlje pokušaju bilo kakvu vojnu intervenciju. Državni sekretar SAD Entoni Blinken juče je poručio da će huntu smatrati odgovornom za bezbednost predsednika Bazuma, njegove porodice i pritvorenih članova vlade.

- SAD se pridružuju Ekovasu u pozivu na obnovu ustavnog poretka u Nigeru. Amerika ceni odlučnost zajednice da istraži sve opcije za mirno rešavanje krize - saopštio je.

Komesar za bezbednost Ekovasa Abdel Musah rekao je za Bi-Bi-Si da ovaj savez neće dozvoliti hunti da ostane na vlasti tokom prelaznog perioda poput njihovih kolega u Burkini Faso i Maliju. Dodao je i da hunta nije voljna da uspostavi direktan kontakt sa Ekovasom, što otežava pregovore.

- Iako Francuska ima koncesije za naftu i minerale u svojim bivšim kolonijama, koje joj koriste na račun lokalnog stanovništva, ona ne može da uđe i interveniše ili da prisili na promene. U ovom trenutku, oni žele da to uradi Ekovas. Sila i intrvencija neće pomoći da se razreše nemiri u Nigeru. Spremnost susednih država da se uključe u intervenciju u zemlju Sahela nije u interesu Ekovasa, već Pariza - ocenio je bivši nigerijski zvaničnik spoljnih poslova Ilijasu Gadu.

Dodao je da bi politička situacija u Nigeru trebalo da nauči Francusku i druge zapadne zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, da se Afrika ne može uzimati "zdravo za gotovo".

Akcija neće biti brza

VOJNA intervencija se u Nigeru verovatno neće dogoditi uskoro, jer je potrebno vreme da se okupe trupe Ekovasa, ocenjuju analitičara za Si-En-En. Viši saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije Kameron Hadson podsetio je da je Ekovasu bilo potrebno sedam nedelja da se rasporedi u Gambiju 2017. godine, a to je bila mnogo jednostavnija intervencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)