HUNTA ODBILA NULANDOVU: Propali pregovori zamenice američkog državnog sekretara s vojskom u Nijameju

A.Vojinović

09. 08. 2023. u 08:42

DA diplomatijom pokuša da reši napetu situaciju u Nigeru, koja preti da pređe u ratni sukob, SAD su u zapadnoafričku zemlju na sastanak sa liderima vojne hunte poslale zamenicu američkog državnog sekretara Viktoriju Nuland. No, ovi razgovori su se završili neslavno, jer su vođe hunte odbile zahtev Nulandove za oslobađanje svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma. Sukobljene strane spremaju vojsku, a zemlje Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (Ekovas) najavile su novo okupljanje sutra u Abudžiju da razmotre naredne korake.

ХУНТА ОДБИЛА НУЛАНДОВУ:  Пропали преговори заменице америчког државног секретара с војском у Нијамеју

Viktorija Nuland / Foto Profimedia

Nulandova je ispričala da se u prestonici Nijameju sastala sa novim načelnikom vojnog štaba, brigadnim generalom Musom Barmuom, i još trojicom visokih komandanata. Razgovori sa liderima hunte dolaze u trenutku kada je vojska saopštila da jedna strana država, u saradnji sa zemljama Ekovasa, priprema invaziju na Niger. Nulandova je razgovore opisala kao "iskrene i na momente veoma teške" i upozorila huntu da će, ukoliko ne vrate Bazuma, to ostaviti posedice po odnose SAD sa Nigerom.

- Tokom razgovora koji su trajali više od dva sata, SAD su ponudile svoju pomoć ukoliko kod onih koji su odgovrni za vojni puč postoji želja da se situacija vrati u ustavni poredak. Ne bih rekla da su prihvatili ovu ponudu - ocenila je ona.

Zatražila je da se u Nijameju sastane i sa novim liderom Nigera, generalom Abdurahmanom Tijanijem, kao i predsednikom Bazumom, što je hunta odbila. Komentarisala je i spekulacije da je hunta tražila pomoć od ruske privatne vojne grupe "Vagner".

- Ljudi koji su preduzeli ovu akciju u Nigeru veoma dobro razumeju rizike za svoj suverenitet kada "Vagner" bude pozvan da uđe - upozorila je Nulandova.

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da ono što se dešava u Nigeru nije podstakla Rusija, niti "Vagner", već su pokušali to da iskoriste i poručio da je diplomatija najbolji način da se reši situacija. On je odbio da komentariše moguće povlačenje američkih vojnika iz Nigera, kojih je oko 1000.

Grupa afričkih zemlja planira, u međuvremenu, da pošalje kontigent od 25.000 vojnika u Niger, prenosi RFI. Polovinu vojnika trebalo bi da obezbedi Nigerija, dok bi učestvovali i Benin, Senegal i Obala Slonovače. I hunta je takođe započela okupljanje svojih trupa u Nijameju.

Lideri Ekovasa iz Nigerije su povodom izostanka zaprećene vojne reakcije posle isteka roka od nedelju dana koji su ranije dali hunti da oslobodi Bazuma, poručili da plan nikada nije bio da se interveniše neposredno po isteku ovog roka. Ali su naglasili da opcija vojne akcije i dalje nije isključena.

A portparolka ruskog Ministarstava spoljnih poslova Marija Zaharova, prokomentarisala je posetu Nulandove, aludirajući na događaje iz 2014. godine, kada je obišla demonstrante u Kijevu i počastila ih kolačima i hlebom, dok su joj okupljeni klicali.

- Nulandova je mislila da sa Nigerom može da se uradi isto što i sa Ukrajinom - staviti u plastičnu kesu kolače i prevariti ih. Takav banana-režim, kao u Kijevu, više nigde nećete naći - zaključila je Zaharova u objavi na "Telegramu".

Pretnja regionu Sahela

Situacije u Nigeru mogla bi dovesti do destabilizacije cele regije Sahela. Reč je o prostoru koji obuhvata deo između pustinje Sahare na severu i plodnije regije Sudan na jugu. Pojas se proteže na 5.400 kilometara, od Atlanskog okeana do Crvenog mora. Obuhvata delove severnog Senegala, južnu Mauritaniju, centralni Mali, severnu Burkinu Faso, krajnji jug Alžira, Nigerm krajnji sever Nigerije, Kamerun i Centralnoafričku republiku, centralni Čad, centralni i južni Sudan, krajnji sever Južnog Sudana, Eritreje i Etiopije.

Prigožin: Ponosan sam!

ŠEF ruske paravojne jedinice "Vagner" Jevgenij Prigožin na pitanje novinara da prokomentariše posetu Nulandove izjavio je da je ponosan na članove svoje vojne organizacije jer, kako je istakao, jednostavno pominjanje njihovog imena može naterati Vašington da preispita svoje stavove. "Ponosan sam na momke iz Vagnera. Sama pomisao na njih čini Islamsku državu i Al Kaidu malim, poslušnim, svilenim dečacima. A SAD su priznale vladu, koju nisu priznale juče, samo da bi izbegle susret sa Vagnerom u zemlji. Ovo donosi radost, gospođo Nuland", rekao je Prigožin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!