ZELENSKI “OBORIO” TU-95: Predsednik Ukrajine u poseti RV i PVO - Avioni modernizovani za korišenje zapadnih raketa

P. Z. S. /stranaua

06. 08. 2023. u 18:29

PREDSEDNIK Vladimir Zelenski je na Dan Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine pregledao uzorke naoružanja i vojne opreme, razgovarao sa vojskom, a takođe je učestvovao u otkupu poštanskog kompleta „Istrebiteli zla”.

ЗЕЛЕНСКИ “ОБОРИО” ТУ-95: Председник Украјине у посети РВ и ПВО - Авиони модернизовани за коришење западних ракета

FOTO: AP/Tanjug

To je saopšteno iz kabineta predsednika.

Zelenski je čuo izveštaj o radu i mogućnostima kompleksa Patriot i IRIS-T koji je Ukrajina dobila od Zapada. On je takođe pregledao jurišne avione Su-25, bombarder Su-24M, lovce Su-27 i MiG-29 sa raketama koje koriste. Kako je rekao komandant Ratnog vazduhoplovstva, general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk, ovi avioni su unapređeni da koriste oružje koje su obezbedili partneri, posebno ZUNI rakete vazduh-zemlja, Storm šedou rakete i AGM HARM antiradarske rakete.

Foto Press-služba prezidenta Ukrainы

Predsedniku je takođe prikazan rad simulatora koji je Češka donirala Ukrajini za obuku pilota za rad na avionima F-16 zapadnog tipa. Na ovom simulatoru ukrajinska vojska proučava karakteristike savremene tehnologije i njene mogućnosti. Zelenski je u praksi testirao rad kompleksa i pogodio jednu od virtuelnih meta – Tu-95.

Foto: Printscreen

Vojska je predsedniku poklonila pilotsku kacigu kao simbol vere da će Ukrajina u bliskoj budućnosti dobiti borbene avione F-16 od partnera. Kao odgovor, Zelenski je obećao da će raditi na tome da Ukrajina dobije F-16.

Zelenski je takođe napisao „Slava Ukrajini“ na raketi SCALP francuske proizvodnje (varijanta Sotrm Šedou).

Zajedno sa ministrom odbrane Aleksijem Reznikovom, glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim i komandantom Vazduhoplovstva Mikolom Oleščukom, poništio je poštansku marku i kovertu „Istrebiteli zla” koju je izdala Ukrpošta za Dan Vazduhoplovstva.

Budući vazdušni štit Ukrajine će postati baza vazdušnog štita u Evropi

Ukrajina će definitivno stvoriti pouzdan vazdušni štit nad čitavom svojom teritorijom, koji može postati osnova vazdušnog štita za Evropu, izjavio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

-Stalno ubeđujemo partnere da je tempo isporuke onoga što smo dogovorili ključni faktor, rekao je on tokom obraćanja povodom Dana vazduhoplovstva, saopštila je pres služba predsednika.

Zelenski je napomenuo da Ukrajina još nema dovoljne kapacitete protivvazdušne odbrane koji bi omogućila zaštitu neba od ruskih napada nad čitavom teritorijom zemlje, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo zemlje svakodnevno radi sa međunarodnim partnerima kako bi osiguralo da se Ukrajini obezbede potrebni kapaciteti.

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)